sensuroitu-seo

Viime aikoina keskustelu hakukoneoptimoinnin saralla on kääntynyt yhä enemmän sisältömarkkinointiin ja sisällöntuotantoon. Koko vouhotuksen pointti on lyhykäisyydessään se, kuinka tuottaa osuvaa sisältöä, joka koukuttaa ja loukuttaa käyttäjän loppuelämän kestävään konversiokierteeseen. Sisältö on niin mehukasta ja uraauurtavaa, että se leviää erilaisissa medioissa kulovalkean tavoin, ravistelee puskaradiota ja generoi liikennettä saitille orgaanisestikin niin paljon, että serveri huutaa hoosiannaa. Mitä se on se sisältö, joka myy itse itsensä?

Se on osuvaa.

Asiaa on tutkittu esimerkiski hakusanatutkimuksella, ja tärkeimmät ja potentiaalisimmat sanat on löydetty. Mikä on hyvä sana optimointiin? Sellainen, joka tuottaa rahaa. Vivek kertoi viimeksi SEO-työn arvon laskemisesta. Näitä sitten vain viljelemään optimoinnissa.

Mutta entäpä sitten, kun näissä potentiaalisimmissa sanoissa on sellaisia, joita et voi tai halua käyttää sivuillasi? Koska “meidän brändiohjeistus/laki/jokin-muu-kyselemättä-saneltu-määräys määrittää, millä termeillä tuotteita tai palveluitamme kutsumme. Emme saa käyttää tätä termiä X, vaikka se arvion mukaan tuottaisi meille euroja nykyisen hallituksen budjettileikkausten verran.” Meidän rakkaassa sääntö-Suomessa on yllättävän usein tilanteita, joissa on etukäteen määritelty, mikä on tai ei ole kuluttajalle harhaanjohtavaa. Tuotteita ja palveluita tulee kutsua niiden virallisella nimellä, eikä kansanomaisesti esimerkiksi rälläkäksi, pikavipiksi tai autovakuutukseksi. Ei, ne on kulmahiomakone, kulutusluotto ja ajoneuvovakuutus. Optimoi siinä sitten…

Toinen ehkä vielä yleisempi rajoitus tulee organisaation itsensä sisältä: “Me olemme tämän niche-alamme ylivoimainen asiantuntija. Me tiedämme, millä me tuotteitamme kutsumme.” Jep, miksi sitten kysytte minulta, kuinka saisitte sivuillenne lisää liikennettä eli rahaa? Ehkäpä potentiaaliset asiakkaanne eivät tunne teidän strategista termistöä. Hölmöjä kun ovat.

Eräälle asiakkaallemme teimme niinkin pienen muutoksen, että vaihdoimme vain sivun optimoinnissa käytetyn avainsanan toiseksi muuttamatta sivun muuta brändirajoittunutta sisältöä. Kolmen kuukauden kuluttua (joka muuten on melko keskimääräinen aika indeksoitumiseen) tämä yksi sivu generoi yritykselle kuukausittain kolme miljoonaa euroa lisämyyntiä vanhan parinsadantuhannen päälle. Yksi sivu ja sillä yksi muutettu termi. On äärimmäisen tärkeää löytää ne termit, joita maksavat asiakkaat käyttävät.

Paikkoja piilo-optimointiin

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista optimoida sivuja. Säännökset ovat yksinkertaisesti liian tiukat. On kuitenkin joitakin keinoja käyttää potentiaalisia termejä luovasti, esimerkiksi UKK eli Usein Kysytyt Kysymykset – nämähän ovat oikeita, asiakkailta tulleita kysymyksiä (huom! Ei organisaation itse kirjoittamia strategiarajoittuneita ylistyksiä!). Harvoin asiakas käyttää samaa kieltä kuin organisaation sisällä on johonkin brändiopukseen määritelty. Lyö vettä myllyyn ja kirjoita pari kysymystä itse. Siitähän voisi olla vaikka apua jollekin, kuka etsii tarjoamaasi palvelua, mutta ei osaa alan jargonia.

Mikäli sisällöntuotannossa on enemmän vapauksia, kannattaa panostaa erilaisiin blogimaisiin uutisiin tai tutoriaaleihin, joissa kerrotaan seikkaperäisesti asiasta X (avainsana, jolla on potentiaalia). Muistele mieleen sisällöntuotannon perus-SEO. Voisikohan joku yhteistyökumppani tai bloggari kirjoittaa pari sanaa teidän palvelusta? Samalla saisit hyvän linkin sivuillesi. Hankalasti lähestyttävillä aloilla myös erilaiset sanastot ovat oiva paikka generoida liikennettä uusilla sanoilla. Informaation tarjoaminen sellaista etsivälle on jopa suotavaa. Kappas, hoidit juuri asiakassuhdettasi ja tönäisit kävijääsi lähemmäs ostoskoria.

Monesti Palvelu X pähkinänkuoressa -sivut ovat ikävä kyllä tiivistyksiä jo olemassa olevista pidemmistä jargonpainotteisista teksteistä – mitäpä jos kirjoittaisit tämän käyttäjän kulmasta? Kysy asiaa äidiltäsi/naapuriltasi/vaimoltasi tai joltakulta muulta, kuka tietää abouttiarallaa mistä puhutaan, muttei ole perehtynyt alan spesifiin termistöön. Hyödynnä myös asiakaspalveluasi: heillä on varmasti paljon tietoa asiakkaidesi ongelmista ja niiden ratkaisuista – varmasti ihmiset googlailevat samoja asioita. Nykyään on muodikasta tehdä listauksia: “Listasimme viisi tärkeintä vaihetta sammakonkasvatuksessa”. Tai mikä nyt sattuu olemaankaan sinun juttusi.

Tee taustatutkimusta. Ole luova. Kirjoita ihmiselle.