Ad-Block-alypse – Mainonnan esto on tullut jäädäkseen | Quru Blog

Ad-Block-alypse – Mainonnan esto on tullut jäädäkseen | Quru Blog

Syyskuussa julkaistiin uusi iOS 9 -käyttöjärjestelmä mobiililaitteille. Vaikka uudet ominaisuudet eivät ehkä kohahduta normikäyttäjää tai pörssikurssia, on mukana jokunen huomion arvoinen seikka. Yksi tärkeimmistä on mainonnan esto, josta WWDC mainitsi jo aiemmin tänä vuonna.

Uusi iOS 9 -päivitys

Uusi iOS 9 -päivitys

Mainonnan esto tarkoittaa sitä, että laitteeseen voidaan asentaa sovellus, joka käynnissä ollessaan estää Safari-selaimessa pyörivät mainokset niin iOS 9-mobiilikäyttöjärjestelmässä kuin vastikään lanseeratussa pöytäkonepäivityksessäkin (OS X 10.11 eli El Capitan).

Mainosten estäminen yleistyy

Yksi yleisimmistä esto-ohjelmista on AdBlock Plus, joka on aktiivisesti käytössä jo 144 miljoonassa selaimessa maailmanlaajuisesti. Tämä on viisi prosenttia kaikista netin käyttäjistä, ja määrä kasvaa hurjaa vauhtia – raportin mukaan kesäkuusta 2013 kesäkuuhun 2014 esto-ohjelmien käyttö lisääntyi 70%.

Netin käyttäjien suuren määrän – ja määrä kasvaa jatkuvasti – myötä näemme online-mainonnan kasvavan yhä nopeammin. eMarketerin ennusteen mukaan tietyillä markkinoilla mobiilimainontaan käytetty raha ohittaa printin ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna mobiiliin käytetään rahaa yli kolme miljardia Englannin puntaa (4,94 mrd USD), kun taas printtiin 2,76 miljardia puntaa (4,4 mrd USD).

Valtavasta rahankäytöstä huolimatta suhtautuminen online-mainontaan on ollut laiskaa; mainostajat eivät hyödynnä printtimediaan käyteyn budjetin alenemista ja syytävät rahaa tv-mainontaan, joka on edelleen kuin haulikolla ammuttua perustuen hyvin geneerisiin katsojademografioihin. Monet suuret nettisivut, jotka ovat riippuvaisia mainostuloista, ovat halveksineet ja tuominneet tämän uuden ominaisuuden nettiselailussa, mutta todellisuus on, että se on täällä jäädäkseen. Nyt noiden sivustojen ja heidän mainostoimistojen olisi korkea aika herätä.

Hyvin tehty mainonta todella toimii. Mutta liian usein – eli yleensä – se on tehty huonosti. Ja juuri tämä jatkunut laiskuus ja käyttäjien ylenkatsominen on johtanut siihen, että käyttäjät aktiivisesti blokkaavat pop-upit, lokaalit mainokset ja jopa mainosverkostot erilaisilla mainonnan esto-ohjelmilla ja lisäosilla. Nykyään ilman hyvää esto-ohjelmaa surffailu mobiililaitteella on paikoin jopa rasittavaa – ainakin minusta. On eteen ja taakse avautuvia ponnahdusikkunoita, koko näytön täyttäviä bannereita ja sisällöt peittäviä overlay-mainoksia, joiden ruksit ovat niin pieniä, ettei niitä voi sormella napauttaa – ei ole mikään ihme, että mitta on täyttynyt.

Kuvassa iMore.com mobiilissa ilman mainosestoa ja sen kanssa (Wipr iOS 9 beta 5)

Kuvassa iMore.com mobiilissa ilman mainosestoa ja sen kanssa (Wipr iOS 9 beta 5)

Olen melko täydellinen esimerkki siitä, miksi online-mainonta ei yleensä toimi. Kulutan paljon erilaisia sovelluksia, ohjelmia, lisävarusteita ja laitteita. Joka kuukausi rahaa kuluu jonkinlaiseen tekniikkaan. Olen kasvanut internet-aikakaudella ja nähnyt tunkeilevan mainonnan nousun ja oppinut ignooraamaan sen, kuten niin moni muukin. Mutta samaan aikaan mainoksista on tullut entistä isompia ja huomiota herättävämpiä – suorastaan silmille hyppiviä. Niiden sisältö ja kohdennus on ongelmallista. En muista kertaakaan ostaneeni jotakin bannerin (kohdennettu tai ei) nähtyäni. Sen sijaan tarkasti sisältöön kohdennetut mainokset podcasteissa, ohjelmissa ja sivuilla, jotka kiinnostavat minua, ja varsinkin, kun tuote osuu mielenkiintoihini – no, en uskalla edes ajatella sitä rahamäärää, jonka olen niihin upottanut. Mainoseston käyttäminen parantaa surffailun käyttökokemusta: mainokset eivät peitä sisältöjä tai vie näyttötilaa, latautuminen on huomattavasti nopeampaa ja vähemmän dataa kuluttavaa, ja tiedän, että mikäli satun jostakin kumman syystä tutkimaan märkäpukuja Amazonissa, eivät märkäpukumainokset vainoa minua ikuisesti.

Kuinka paljon esto-ohjelmia ladataan?

Siitä lähtien, kun iOS 9 lanseerattiin, esto-ohjelmat ovat hallinneet App Storen latauslistoja. Ja koska 50% iOS-käyttäjistä on kolmen ensimmäisen viikon aikana päivittänyt 9-versioon, on potentiaalisten esto-ohjelmien käyttäjiä jo huomattava määrä.

Esimerkiksi Marco Armentin tekemä Peace saavutti välittömästi latauslistan ykkössijan 20 maassa, ennen kuin se vedettiin pois vain kolme vuorokautta lanseeraamisen jälkeen. Peace käytti suositun mainossisältöä estävän selainlisäosan Ghosteryn, keräämää dataa estolistanaan, ja näin samalla esti The Deckin, mainonnan jakelijan, myös omalta sivustoltaan, kuten monilta muiltakin merkittäviltä teknologiasivustoilta. Tästä lähtien Crystal on pitänyt ykköspaikkaa maksullisten sovellusten latauksissa maailmanlaajuisesti.

Mihin tämä johtaa?

Sivustot kehittävät mainoseston vastaisia toimintoja, kuten esimerkiki How-To Geek, joka vaihtaa kaikki tekstinä Comic Sansiin huomatessaan selaimen käyttävän esto-ohjelmaa.

How to Geek vaihtaa fonttinsa Comic Sansiin mainosesto-ohjelman havaittuaan

How to Geek vaihtaa fonttinsa Comic Sansiin mainosesto-ohjelman havaittuaan

 

Sivustot voivat myös blokata tällaiset käyttäjät kokonaan ulos ja pakottaa heidät maksamaan palvelusta, kuten tekivät esimerkiksi paljon uutisoitu The Washington Post (kuvassa) tai Stratechery . Tällainen voi toimia hyvin Stratecheryn kaltaisilla, spesifeillä asiantuntijasivustoilla, joita kulutetaan niiden laatusisällön vuoksi, mutta tuskin suuren massan sivustoilla.

The Washington Post pakottaa tilaukseen esto-ohjelman havaittuaan

The Washington Post pakottaa tilaukseen esto-ohjelman havaittuaan

 

Sivustot alkavat myös todennäköisesti tekemään yhä enemmän sisältömainontaa tai sponsoroitua sisältöä, kuten Daring Fireball, Six Colors  ja TWiT.

Analytiikan näkökulmasta mainonnan estolla todellakin on merkitystä. Oletuksena suurin osa mainonnanesto-ohjelmista nimittäin estää myös eri analytiikkatyökalujen mittaukset ja seurannan. Pääasiassa tämä näkyy laskuna iOS- ja OS X 10.11 -käyttäjien määrässä ja sivulatauksissa. Vaikutus ei ole välitön, mutta kasvaa sitä mukaan kun käyttäjät päivittävät uusiin uusiin käyttöjärjestelmiin ja lataavat  esto-ohjelmia.

Mainonnan näkökulmasta esto-ohjelmien yleistyminen vaikuttanee ainakin kahdella tavalla:

1. Mainostajien täytyy panostaa kohdeyleisönsä kartoittamiseen ja mainonnan kohdentamiseen nykyistä paremmin. Jos käyttäjät näkisivät oikeasti juuri heitä kiinnostavia mainoksia, he eivät olisi niin halukkaita blokkaamaan niitä. Mainontaa tekevät tahot – niin mainostajat, toimistot, mainonnan julkaisijat ja koko mainosmarkkina – joutuvat kehittämään ja toteuttamaan hyväksyttävämpiä mainosmuotoja ja seurannan keinoja.

2.  Verkkosivustojen (kuten mainosverkostojen ja -toimistojenkin) täytyy aiempaa paremmin ottaa huomioon mainosten sijoittelu ja mainoskoot, sekä se, kuinka hyvin mainonta keskustelee muun sisällön kanssa. Tosin jotkut sivustot, kuten aiemmin mainittu iMore, kuuluvat mainosverkostoon, joten teoriassa heidän sivustollaan olevat mainokset voivat olla mitä vain: osuvia, täysiä huteja, helposti sivuutettavia tai todella raivostuttavia. Silloin julkaisija voi kuitenkin vaikuttaa siihen, millainen tila mainonnalle annetaan, ja miten kävijät profiloidaan.

Nyt on korkea aika tehdä hyvin suunniteltua ja kohdennettua mainontaa tuotteille ja palveluille, joiden takana voit seistä ja joista oikeasti on hyötyä kävijöillesi.

Käännös englannista: Riikka Peltokangas

An unabridged version in English can be found here.

Related Blog & News