Analytiikka tulee kaikkialle

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

Internetin käytön murroksesta on puhuttu jo kauan. Arviolta jo lähes 20 % maailman kaikesta verkkoliikenteestä tapahtuu mobiililaitteilla. Kun yritykset vasta totuttelevat mobiilikäyttäjien palvelemiseen, seuraava muutos on jo edessä. Seuraavaksi nettiin työntyvät sähkölaitteet.

Google julkaisi viime vuonna Universal Analytics -mittaustavan, joka muuttaa Google Analyticsia paljon. Samassa paketissa julkaistiin myös yllättävän vähälle huomiolle jäänyt Measurement Protocol -kikkare. Measurement Protocol on Googlen vastaus netin käytön murrokseen: se mahdollistaa minkä tahansa laitteen mittaamisen, kunhan tiedot voidaan jotenkin lähettää Googlen palvelimille. Riittää siis, että laite voi olla yhteydessä nettiin.

Käytännön esimerkkejä löytyy jo

Qurulla tähän mennessä suurin Measurement Protocolin mahdollistama menestystarina on ollut Windows Phone -sovellusten mittaus. Googlen oma mittauspaketti mobiilisovelluksille on edelleen saatavilla ainoastaan iOS ja Android -alustoille. Measurement Protocolin avulla laitoimme jo reilu vuosi sitten asiakkaallemme pyörimään ensimmäisen Windows Phone -sovelluksen analytiikan – hyvin todennäköisesti ensimmäisenä maailmassa.

Markkinoinnin puolella yksi suurimmista kysymysmerkeistä on web-analytiikan alkuajoista lähtien ollut se, kuinka mittaus saataisiin ulotettua myös netin ulkopuolelle. Miten internet-mainonta vaikuttaa kivijalkakauppojen myyntiin? Kuinka hyvin ulkomainonta ohjaa väkeä nettiostoksille? Kun esimerkiksi kivijalkakaupan kävijälaskurit ja kassajärjestelmä saadaan kytkettyä Google Analyticsiin, avautuu kokonaan uusi analytiikan maailma.

Myös kodinkoneiden tuotekehitys saa tulevaisuudessa täysin uusia muotoja, kun tiukasti valvottujen testitilanteiden sijasta voidaan oikeasti (ja anonyymisti) seurata, mitä pesukoneen ohjelmia ihmiset useimmiten käyttävät tai millaisissa tilanteissa laitteet tuppaavat hajoamaan.

Lisää aitoa Measurement Protocol -innostusta voi löytää hyvällä tavalla nörtähtävän LovesData -ryhmän testeistä, joissa mitattiin muun muassa toimistotyöntekijöiden kofeiinin kulutuksen vaikutusta työn tuottavuuteen.

Ajatus älykkäistä laitteista on mitä ilmeisemmin lähellä Googlenkin sydäntä. Kodinelektroniikkaa internetiin yhdistävän teknologian kehittämiseen erikoistuneen Nest-yrityksen osto kertoo siitä, että mobiilimaailman jälkeen kilpailu kiristyy alueilla, joissa käyttäjistä voi kerätä mielenkiintoista tietoa, mutta johon ekosysteemien nykyiset lonkerot eivät vielä yllä. Vastaavia uutisia älykkään kodin ja esimerkiksi päälle puettavan teknologian alueelta tulee tänä vuonna varmasti lisää.

Reality check

Kaikkien näiden mahdollisuuksien edessä on kuitenkin muistettava, että suurempi määrä dataa ei automaattisesti tarkoita helpompaa analyysiä tai parempia johtopäätöksiä. Usein se tarkoittaa nimenomaan päinvastaista. On mietittävä vieläkin tarkemmin, mitä oikeasti halutaan mitata – ja miksi. Tämän tiedon pitää aina perustua liiketoiminnan tavoitteisiin. Kuka tahansa osaa kääntää serverihuoneeseen valot päälle ja kerätä dataa, mutta vain oikeiden tietojen yhdistäminen toisiinsa ja olennaisen löytäminen bittiviidakosta auttaa yrityksen johtoa tekemään parempia päätöksiä.

 

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

CEO Quru Helsinki

+358 50 511 1237

mira.makiranta@quru.fi

Related Blog & News