Google Analytics Summit 2014 ja analytiikan tulevaisuus

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

Google Analytics Summit 2014 ja analytiikan tulevaisuus

Google Analytics -partnereiden ja premium-asiakkaiden jokavuotinen kokoonajo Google Analytics Summit järjestettiin touko-kesäkuun vaihteessa meidän datanörttien ja muiden ylpeiden vähemmistöjen pääkaupungissa San Franciscossa. Qurun delegaatio oli tietenkin paikalla. Yleisö oli awesome, esiintyjät olivat awesome, ja monet esitellyistä uusista ominaisuuksista jopa ihan eurooppalaisten oikeasti awesome.

En voi partnerisopimukseen ujutetun salassapitolausekkeen velvoittamana paljastaa yksityiskohtia uusista työkaluista, mutta uskoakseni onnistuin poimimaan rivien välistä jotain muuta kiinnostavaa. Kiinnitin nimittäin erityistä huomiota niihin oletettuihin trendeihin, joihin monet uusista ratkaisuista perustuvat. Tässä kolme tärkeintä.

1. Laitteet: Tulevaisuus on mobiilissa

…ja amerikkalaisessa kontekstissa erityisesti mobiilisovelluksissa. Jenkkien mobiililiikenteestä peräti 80 % tulee tällä hetkellä sovellusten kautta. Suomessa tilanne ei ole tämä – täällä olemme mieltyneet enimmäkseen tavallisiin mobiiliselaimiin ja selaimen ylivalta näyttäisi jopa vahvistuvan – mutta se on varmaa mantereesta riippumatta, että netin mobiilikäyttö jatkaa kasvamistaan. Monet GA Summitissa esitellyt ratkaisut liittyivät nimenomaan mobiilikäytön mittaamiseen sekä siihen, miten ja missä tilanteessa saman käyttäjän tunnistaminen onnistuu eri päätelaitteiden välillä.

2. Netin käyttötavat: käyttötilanteet ja kävijöiden polut monipuolistuvat

Ennen vanhaan, eli pari vuotta sitten, laitoin itsekin tyytyväisenä eri liikenteen lähteet paremmuusjärjestykseen sen mukaan, mistä tuli eniten myyntiä. Maailma oli sairaan yksinkertainen. Maksetun haun kautta tulevien konversioaste oli 5 % ja display-kampanjan kautta tulleiden 1 %, joten maksettu hakuliikenne oli parempaa, siihen kannatti panostaa.

Paitsi että ei välttämättä. Kun erilaisten laitteiden ja käyttötilanteiden kirjo kasvaa, eriytyvät asiakkaan elinkaaren vaiheet aiempaa selvemmin toisistaan. Eri käyntien tavoitteet ovat erilaiset, ja niitä täytyy myös arvioida oikeilla mittareilla. Mitäpä jos kävijä tulikin sivustolle ensin displayn kautta ja sen jälkeen, pari päivää myöhemmin, viimeisteli ostoksensa klikkaamalla hakusanamainosta? Molemmilla kanavilla oli paikkansa ostoprosessissa, ja ne tukivat toisiaan. Viimeisen lähteen mittaaminen ei enää olekaan olennaista, vaan tärkeintä on ymmärtää, millaisia polkuja käyttäjät tekevät matkallaan kohti konversiota, ja mitkä liikenteen lähteet ovat koko elinkaaren kannalta hyödyllisimpiä.

Google Analyticsissä useista käynneistä koostuvien polkujen analyysiä kutsutaan masentavalla nimihirviöllä attribuutiomallinnus. Se kuulostaa paljon vaikeammalta kuin sen pitäisi, sillä siinä piilee totuus. Monet lähitulevaisuuden uudet ominaisuudet pyörivät nimenomaan attribuutiomallinnuksen ja monikanavamittauksen ympärillä.

3. Datan rooli: Taustapeilistä työn ja johtamisen välineeksi

Analytiikka on turhaa, mikäli sen perusteella ei tehdä parempia päätöksiä. Tähän viittaa myös tämänvuotisen Summitin alaotsikko Data in Action. Jotta dataa pystytään aidosti käyttämään työvälineenä, sen täytyy olla helposti saatavilla, ymmärrettävässä muodossa ja nopeasti muokattavissa kaikkien käyttäjien tarpeisiin. Lisäksi on selvää, ettei tieto voi olla kovin helppokäyttöistä, mikäli se on ripoteltu eri järjestelmiin. Google tarjoaakin pian koko joukon tiedon jakamiseen, integrointiin ja muokkaamiseen liittyviä uusia kikkareita. Kaikkien elämä helpottuu.

Mittauksen ketterästä muokkaamisesta ei voi puhua ilman, että samassa lauseessa mainitaan tag management. Myös googlelaisten mielestä on selvää, ettei aidosti ajantasaista, reaktiivista analytiikkaa ole mahdollista tehdä ilman täginhallintatyökalua. Siihen me Qurullakin uskomme, jopa niin vakaasti, että meidän tavoitteenamme on vuoden loppuun mennessä liittää kaikki asiakkaamme täginhallintatyökalun käyttäjien tyytyväiseen joukkoon.

Google Analytics Summit 2014 -tapahtumassa tehtiin myös muutama julkinen tuotelanseeraus. Näistä kaikista – ja erityisesti täysin uusitusta verkkokauppamittauksesta – voi lukea tarkemmin Google Analyticsin omasta blogista.

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

CEO Quru Helsinki

+358 50 511 1237

mira.makiranta@quru.fi

Related Blog & News