Google Optimize 360

Google on vuoden 2016 aikana uudistanut verkkomarkkinonnin tuoteperhettään suurella ryminällä. Uuden Analytics 360 Suiten ympärille on rakennettu koko joukko uusia tuotteita, joiden yhteinen nimittäjä on niiden suorat kytkökset Google Analyticsiin. Näistä Google Analytics 360, vanhalta nimeltään Google Analytics Premium, on ollut olemassa jo pitkään, ja raportointiin tarkoitettua Data Studiota esittelimmekin jo aiemmin. Tällä kertaa on vuorossa sivuston sisällön kohdentamiseen, testamiseen ja muokkaamiseen erikoistunut Google Optimize. Optimize iskee suoraan esimerkiksi Optimizelyn, VWO:n ja Frosmon kanssa samoille markkinoille, ja sillä voi tehdä hyvin pitkälti samoja asioita. Tämän lisäksi työkalu pystyy useampaankin uuteen temppuun – ja se lienee ensimmäinen laajalti markkinoille tuleva työkalu jonka toiminta perustuu merkittävissä määrin web-analytiikkaan.

optimize_editor

Yksinkertaisten muutosten tekeminen on suoraviivaista vaikka ei koodaamisesta paljoa tietäisikään.

Katsaus pellin alle: näin käytät Google Optimizea

Itse työkalun käyttö on erittäin suoraviivaista. Kun Optimize-asennus on tehty, testin tai kohdennuksen laatiminen tapahtuu seuraavissa vaiheissa:

 1. Valitse perinteisen A/B -testin, multivariate -testin ja uudelleenohjaustestin väliltä.
 2. Valitse minkä analytiikkatilin datan perusteella haluat testin tehdä. Testin tavoitteet voi myöhemmin valita tämän tilin tavoitteista, ja sen dataa voi käyttää hyväksi kun analysoidaan testin kokonaisvaikutuksia myös pidemmällä aikavälillä. Kannattaa siis valita sellainen tili, jonka data on laitettu kuntoon jo aiemmin.
 3. Laadi uudet sisällöt. Optimizessa on suoraviivainen, WYSIWYG-periaatteella toimiva sisällön editori, jonka avulla yksinkertaiset muutokset voi kirjaimellisesti tehdä parissa minuutissa ilman koodausosaamista. Monimutkaisempiin muutoksiin kannattaa varata hieman enemmän aikaa pätevältä front-end -devaajalta.
 4. Valitse testin tavoitteet. Testiin voi valita tavoitteet sen perusteella, mitä linkettyyn analytiikkatiliin on asetettu. Tämän lisäksi valittavana on sivulataukset, vierailun kesto sekä bounce rate.
 5. Määrittele kenelle testi näytetään. Tapoja kohdentaa testi eri tyyppisille yleisöille on runsaasti, mukaanlukien toiminnot sivustoilla, tavata millä sivustolle tultiin, kävijäuseus ja -uskollisuus, toiminnot sivuston sisällä, ja lukuisia muita. Kaiken kaikkiaan kohdennusmahdollisuuksien laajuus on eräs Optimizen parhaimmista puolista – niistä lisää vielä hieman alla.

Tämän jälkeen testi onkin valmis käynnistettäväksi! Tuloksia voi seurata Optimizen omasta raportoinnista, ja syvällisempää analyysiä varten voi testin tuloksi tarkastella Google Analyticsista. Jokainen testi nimittäin tallentuu Google Analyticsiin omana osionaan, ja tämän avulla voi testin tuloksia analysoida hyvin laajasti.

optimize_GA

Testin tulokset näkyvät suoraan Google Analyticsissa.

 

Ruusuja ja risuja

Lyhyen käytön perusteella on selvää, ettei kaikkiin Optimizen hienouksiin ole vielä ehtinyt päästä käsiksi. Seuraavat kolme eri käyttötapaa nostavat Optimizen kuitenkin vakavaksi haastajaksi sarjassaan jo tässä vaiheessa:

 • Optimize 360 voi kohdentaa testejä ja sisältöjä suoraan Google Analyticsin yleisöjen perusteella. Haluatko näyttää sivullasi erityisiä tarjouksia kävijöille jotka ovat melkein tehneet ostoksen verkkokaupastasi, mutta poistuneet viime hetkellä? Haluatko kertoa jotain erityistä heille, jotka ovat käyneet katsomassa tuotteitasi useamman kerran, mutta eivät kertaakaan ole jättäneet mitään merkkiä itsestään? Tämän tyyppisten kohdennusten tekeminen on mahdollista ilman ylimääräistä koodaamista sivulle suoraan Optimizen kautta. Tämä ominaisuus on tosin ainoastaan Optimizen maksullisessa 360 -versiossa.
 • Optimize integroituu suoraan Google Analyticsiin. Tavoitteiden voi asettaa linjaan muun markkinoinnin kanssa saman tien, ja tulosten syvempi analysointi voi kertoa hyvin paljon siitä, miten testi vaikutti sivuston toimintaan. Mikäli testillä onnistuttiin nostamaan verkkokaupan konversioastetta, miten se vaikutti samojen asiakkaiden ostoksiin ja pitkällä aikavälillä? Jos kävijöiden bounce ratea saatiin laskettua kokonaisuutena, johtiko se pitkässä juoksussa suurempaan määrään konversioita? Testin jälkeisellä analyysillä voidaan uudella tavalla varmistaa se, miten testi vaikutti kokonaisuuteen, ja oliko testatulla sisällöllä negatiivisia vaikutuksia. Lisäksi erityisesti Google Analytics 360 -asiakkaita kiinnostanee se, että Optimizen käyttö ei kasvata tapahtumien määrää analytiikkatilillä, eikä siis vaikuta Google Analyticsin lisenssihintoihin.
 • Optimize pystyy kohdentamaan sisältöä myös suoraan DataLayerin muuttujien perusteella, ja näin esimerkiksi tietojen tuomiseen asiakkuushallinnasta. Tällä tavoin on mahdollista näyttää erityistä sisältöä esimerkiksi kivijalkaliikeidesi kanta-asiakkaille, tai sille osalle asiakkaistasi, jotka ovat kertoneet sinulle esimerkiksi harkitsevansa tiettyjen tuotteiden hankintaa, tai joilla on vaikkapa pieniä lapsia. DataLayer-kohdennusta käyttämällä pystyt todella muuttamaan sivustosi kanta-asiakkaidesi näköiseksi, heidän tarpeidensa mukaan.

Google Optimize on kuitenkin vielä tuore työkalu, ja siinä on toki myös omat alkuvaiheen puutteensa. Google todennäköisesti korjaa nämä ennen pitkää, mutta tällä hetkellä olennaisimmat puutteet ovat mielestäni seuraavat:

 • Natiiviapplikaatioiden testaaminen ei vielä onnistu Optimizen avulla. Tällä saralla on varmasti oletettavissa uudistuksia, mutta toistaiseksi näihin tarpeisiin pitää vielä käyttää muita työkaluja.
 • Optimizen painotusautomatiikka on vielä vajavainen, ja esimerkiksi mahdollisuutta automaattisesti lisätä parhaiten menestyvän testin näyttämistä ei vielä ole. Tämä pitää käydä tekemässä manuaalisesti – mikä toisaalta sopii ainakin joillekin mainiosti.
 • Kolmannen osapuolen työkalujen, kuten esimerkiksi heatmap-työkalujen, integrointi on vielä olematonta. Tämä on tässä vaiheessa tuotteen kehitystä toki luonnollista, ja tulee varmasti korjautumaan tulevaisuudessa.
Optimizen kohdennusvaihtoehdot

Kohdennukseen annetut mahdollisuudet ovat ehdottomasti Optimizen parhaita puolia.

Ilmaisen version käyttöönotto

Siltä varalta että kiinnostus heräsi, Optimizesta on olemassa sekä ilmainen että maksullinen versio, ja työkalua ehdottomasti kannattaakin testata ennen ostopäätöksen tekemistä. Ilmaisen version käyttöönotto ei maksa mitään, ja edellyttää lähinnä Optimize-tilin avaamista, tägin asentamista sivuston <head> -osioon ja Optimizen linkittämistä Google-tiliisi. Tämän jälkeen työkalu on valmiina käyttöön. Mikäli ensivaikutelma on positiivinen, lisämaksullisella versiolla saa tärkeimpinä asioina mahdollisuuden tehdä lukuisia yhtäaikaisia testejä, enemmän testiin kytkettäviä tavoitteita sekä kyvyn kohdentaa sisältöä Google Analyticsin yleisöjen avulla.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Optimizesta tulee merkittävä kilpailija alalle. Työkalun ilmaisversio, helppokäyttöisyys ja suora kytkös analytiikkaan tekee siitä erittäin varteenotettavan tuotteen pienille sivustoille; samalla Optimizen skaalautuvuus ja kyky integroitua eri teknologioihin tekee sen maksullisesta erittäin vahvan kandidaatin myös suuryritysten tarpeisiin.

Related Blog & News