Google Universal Analytics – kannattaako päivittää?

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

Googlen viime vuonna beta-versiona julkistama Analytics-peruskoodi, jonka avulla sivuston käyttötiedot kerätään, on eilen keskiviikkona päässyt eroon beta-statuksestaan. Tämä uusi mittaustapa kulkee nimellä Universal Analytics (UA).

Google Analytics -käyttöliittymä rohkaisee käyttäjiä päivittämään uuteen Universal Analytics -koodiin niin pian kuin mahdollista. Tästä syystä meiltä kysytään tasaisin väliajoin, kannattaako peruskoodi päivittää uudenmalliseksi, ja jos kyllä, niin milloin on oikea aika. Vastaan lyhyesti: ehdottomasti kannattaa, mutta niin kiire ei ole, etteikö päivityksen ajankohtaa ehtisi rauhassa miettiä.

Miten Universal Analytics muuttaa Google Analyticsiä?

•  Once code to rule them all. Yksi tärkeimmistä Universal Analyticsin eduista on se, että sen on helposti muokattavissa käytettäväksi missä tahansa digitaalisessa laitteessa – onhan se universaali. Verkkosivustojen mittauksen lisäksi nyt pystytään siis mittaamaan myös mobiilisovelluksia tai vaikka kahvikoneita, kunhan yhteys nettiin löytyy.

•  Multi domain tracking. Useiden web-sivustojen mittaaminen samalle tilille toimii aiempaa helpommin ja tulokset ovat tarkempia.

•  Custom tracking. Universal Analyticsin myötä Google Analyticsin käyttäjät saavat aiempaa monipuolisemmat mahdollisuudet yhdistää sivuston käyttötietoihin taustatietoja, joita Google Analytics ei oletusarvoisesti seuraa. Tällaisia voivat olla vaikkapa asiakassegmentit, demografiat tai sivustotutkimuksen vastaukset.

•  Uudet raporttityypit. Google Analytics -käyttöliittymä päivittyy jatkuvasti uusilla raporteilla, mutta jatkossa uudet raporttityypit ovat saatavilla ainoastaan UA-asiakkaille. Esimerkiksi uusi attribuutiomallinnus, jossa käyttäjiä seurataan käynnistä toiseen, saa mukavasti lisäpotkua Universal Analyticsistä.

Miten päivitys tehdään käytännössä?

Päivitysprosessi on kaksivaiheinen. Ensin Google Analytics -käyttöliittymästä klikataan ”Päivitä Universal Analyticsiin” -painiketta, joka muuttaa tilin asetukset UA-yhteensopiviksi. Tämän jälkeen sivuston lähdekoodi muutetaan uudenmalliseksi kaikilla mitattavan sivuston sivuilla.

Sanomattakin on selvää, että näistä kahdesta vaiheesta jälkimmäinen on työläämpi. Peruskoodin lisäksi myös kaikki lisäkikkareet, kuten event-koodit, on päivitettävä. Jos et käytä vielä tag management -järjestelmää, tässä vaiheessa on oiva tilaisuus sellaisen käyttöönottoon.

On kuitenkin tärkeää huomata, että päivitysprosessia ei kannata edes käynnistää – eli ”päivitä Universal Analyticsiin” -painikkeesta ei kannata klikata – ennen kuin on varmaa, että myös koodimuutokset saadaan tehtyä pian. UA-asetuksiin päivitetty mittaustili saattaa nimittäin sisältää ikäviä epätarkkuuksia, mikäli itse koodia ei ole päivitetty.

Miksi et päivittäisi vaikka heti?

Vanha koodi toimii vielä, ja todennäköisesti toimii vielä vuosienkin päästä – Google itse lupaa, että vanha koodi toimii vielä pari vuotta, mutta käytännössä jo ennen edellisiä päivityksiä asennetut kohta vuosikymmenen ikäiset koodiversiot toimivat edelleen ainakin välttävästi. Mikään kiire päivityksellä ei siis ole. Jos verkkosivujasi on pian tarkoitus uudistaa joka tapauksessa, GA-päivityksen voi hyvin jättää odottamaan ja tehdä tägimuutokset samalla kun sivustoa muutenkin päivitetään.

Toisaalta, Universal Analytics tuo monia uusia mahdollisuuksia mittaukseen ja niiden hyödyntäminen vaatii tietysti päivityksen. Nyt kun beta-status Universal Analyticsiltä on poistunut, päivityksen aloittamiselle ei periaatteessa ole muuta estettä kuin päivitystyön ja ennen kaikkea tägien päivittämisen vaatimien resurssien löytäminen. Tag management -työkalut auttavat tässä, mutta projekti on kuitenkin syytä suunnitella huolella.

 

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

CEO Quru Helsinki

+358 50 511 1237

mira.makiranta@quru.fi

Related Blog & News