Skip to content
Quru20.2.2018 13:335 min read

Googlen uudet päivitykset 2018

Kuvan lähde: https://searchengineland.com/seo-trends-google-changes-expect-2018-289425

Pidä mielessä (ainakin) seuraavat Googlen päivitykset

Vuosi 2018 on jälleen muutosten aikaa Google-hakukoneen päivitysten kohdalla ja täten myös hakukoneoptimoinnin ihmeellisessä maailmassa. Odotettavissa ei ole ainakaan näillä tiedoilla nimellisesti suuria algoritmipäivityksiä (allekirjoittanutta saa aina infota, jos toisin on).

Viimeisin virallinen algoritmipäivitys – joka omalla tavallaan oli ja ei ollut algoritmipäivitys – on noin vuoden takaa nimeltä Fred. Kyseisen algoritmipäivityksen pääasiallisena tarkoituksena oli vaikuttaa negatiivisesti sivustojen, jotka tarjosivat ns. low-value, ad-centered -sisältöä sekä thin, affiliate-heavy -sisältöä sijoituksiin hakukoneissa. Tämä on sinänsä loogista, sillä Google-hakukoneen pääasiallinen tarkoitus on tarjota relevanttia ja hyödyllistä sisältöä, jota käyttäjät etsivät hakukoneesta.

Mielenkiintoista SEO-työstä tekeekin se, että Google on yleensä mystinen algoritmipäivitystensä kanssa eikä kerro aina täysin tarkkaan mihin ja miten ne tulevat vaikuttamaan. Päivityksiä arvaillaan, testataan, pohditaan ja vielä kerran testataan kiivaasti SEO-tekijöiden kesken, kun ne tulevat julki. Vuonna 2018 joukossa on kuitenkin paljon spesifimpiä Googlen päivityksiä, joiden kanssa kannattaa ehdottomasti olla hereillä.

Alla on koottu tiivistelmät ainakin kolmesta suoraviivaisimmasta, mahdollisimman simppelistä päivityksestä, jotka tulevat vaikuttamaan suureen osaan nettisivustoista ja näiden sijoituksiin hakukoneissa aivan lähikuukausina. Kyseiset päivitykset kannattaa ottaa esille nyt aamukahvipöydässä tiimin kanssa, jotta näihin osataan reagoida ennen kesälomille siirtymistä:

  1. Mobile-first index ­– tulossa (jossain vaiheessa) alkuvuonna 2018

Kyllä, nyt on viimeistään aika miettiä nettisivustoa mobiili edellä. Jos olet esimerkiksi uudistamassa nettisivustoa, niin mieti aina ensin, miten se toimii kaikista parhaiten mobiilissa ja vasta tämän jälkeen, miten sivusto toimii desktopissa.

Google on virallisesti ja julkisesti tiedottanut sen, että kyseinen hakukone tulee lukemaan ensisijaisesti mobiiliversiota arvioidessaan, miten hyvin se tulee sijoittamaan nettisivuston Googlen hakutuloksissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos nettisivusto toimii erinomaisesti mobiilissa niin nettisivusto myös sijoittuu hyvin sekä mobiilin ja desktopin hakutuloksissa. Jos nettisivusto ei toimi tarpeeksi hyvin mobiilissa, niin sekä mobiilin että desktopin hakutulokset voivat kärsiä. Tällä hetkellä Google myös erottelee indeksinsä toisistaan: mobile ja desktop. Kuluvana vuonna Google tulee yhdistämään nämä yhdeksi isoksi indeksiksi, jossa painoarvo on mobiilissa.

Testaa tästä, täyttääkö nettisivustosi kaikki mobiiliystävällisyyden strandardit.

Testityökaluja on myös muitakin, joten tästä blogikirjoituksesta löydät muutaman lisää.

Kolme nopeaa vinkkiä joilla pääset alkuun mobiilioptimoinnin kanssa:

1) Onko nettisivustonne responsiivinen?
Jos kyllä, niin tämä on hyvä alku. Responsiivinen nettisivusto on kätevin ja hakukoneystävällisin. Testaa kuitenkin, että kaikki nettisivuston elementit toimivat täydellisesti mobiilissa.

2) Onko teillä tulossa sivustouudistus?
Jos kyllä, niin tässä vaiheessa ehdottomasti suunnittele nettisivusto ensin mobiili edellä ja sitten vasta desktopille. Haasta web-kehittäjät, koodaajat jne. siihen, että nettisivusto toimii mobiilissa saumattomasti.

3) Onko nettisivustolla mobiilioptimoitua sisältöä?
Tämä on vinkki, joka kannattaa ehdottomasti pitää mielessä, kun mietit sisältöstrategiaa. Tuota ytimekästä, laadukasta ja jaettavaa sisältöä tekstin sekä myös itse tekstin ytimekkäiden otsikoiden kautta. Hyödynnä kuvia, videoita ja muita visuaalisia elementtejä enemmän.

  1. Google Speed Update – tulossa heinäkuussa 2018

Nopeus on valttia myös nettisivustojen ja hakukoneoptimoinnin kohdalla.

Google on julkisesti tiedottanut tulevasta Google Speed Update -päivityksestään, jonka on tarkoitus tulla julki heinäkuussa 2018. Googlen tiedotteen mukaan päivitys tulee vaikuttamaan negatiivisesti vain nettisivustoihin, jotka latautuvat hitaasti. Toisin sanoen, jos sivusto latautuu nopeasti, niin tämä ei valitettavasti välttämättä aina nosta nettisivustoasi paremmille sijoituksille hakutuloksissa.

Päivitys koskee kaikkia nettisivustoja riippumatta siitä mitä teknologiaa taustalla on käytetty sivustoa rakennettaessa. Tässä vaiheessa myös viimeistään kannattaa ottaa tosissaan sivuston nopeus, ei pelkästään sijoitusten puolesta hakukoneissa vaan myös käyttäjäystävällisyyden puolesta.

Testaa tästä, mitä mahdollisesti parannettavaa nettisivustollasi olisi sivuston nopeuden puitteissa.

Testityökaluja sivuston nopeuden mittaamiseen on myös muitakin:

https://tools.pingdom.com/

https://gtmetrix.com/

Kolme nopeaa vinkkiä joilla pääset alkuun sivuston nopeuden parantamisen kanssa:

1) Milloin viimeksi tsekkasit sivuston nopeuden analytiikasta? Google Analyticsin kautta pystyt tarkastamaan kätevästi mikä on nettisivuston keskimääräinen latausaika ja miten se on käyttäytynyt esimerkiksi viimeisen vuoden aikana. Löydät toiminnallisuuden seuraavan polun takaa: Behaviour (Käyttäytyminen) -> Site Speed (Sivuston nopeus) -> Overview (Yleiskatsaus). Samalla pystyt tarkastamaan selainkohtaisesti, onko jokin tietty selain riippakivi sivuston nopeuden kanssa.

2) Milloin viimeksi olet puhunut tästä tiimisi kanssa? Nyt on viimeistään aika puhua tiimisi, teknisen kumppanin tai kuka ikinä nettisivustostasi on vastuussa, että nettisivuston nopeudelle pitäisi saada lisäpotkua. Parannukset eivät ole pelkästään hakukoneita varten, vaan ennen kaikkea käyttäjiä varten. Voit yllättyä siitä, että kuinka paljon parannukset voivat vaikuttaa myös konversioihin.

3) Oletko milloin viimeksi puhunut yhteyshenkilön kanssa, joka on vastuussa serveristä? Yksi riippakivistä sivuston nopeuden kanssa voi hyvin olla serveri. Kannattaa varmistaa myös heidän kautta, että onko mahdollista tätä kautta saada lisäpotkua nettisivuston nopeuteen.

  1. Google Chrome merkkaa ei-suojatut HTTP-sivut – tulossa heinäkuussa 2018

Nettisivustoja, jotka eivät ole HTTPS-suojattuja näkee vieläkin harmittavan usein. Google antoi jo muutama vuosi takaperin pienen ns. ranking boostin nettisivuille, jos nämä siirtyivät ei-suojatusta HTTP-versiosta suojattuun HTTPS-versioon. Tämä ei suoranaisesti vaikuttanut huomattavasti hakutuloksiin, mutta kannusti ennen kaikkea nettisivustoja asettamaan HTTPS-suojauksen paikoilleen.

Kuten sanottua, niin kyseinen aihe on ollut pinnalla jo muutaman vuoden ja valitettavaa on, että kaikki nettisivustot eivät vielä ole reagoineet tähän. Google Chrome -selaimessa on ollut mahdollista nähdä ”Turvallinen”-merkintä osoiterivin vasemmassa laidassa ja jo joissain tapauksissa myös ”Ei turvallinen” -merkintä. Google on ilmoittanut julkisesti, että viimeistään heinäkuussa 2018 se tulee ilmoittamaan Google Chrome -selaimessa, jos nettisivusto ei ole turvallinen.

Kyseinen asia kannattaa laittaa siis kuntoon viimeistään tulevina kuukausina, sillä asiakastyössäni olen usein huomannut, että pitkälti yli puolet nettisivustojen liikenteestä tulee juuri Google Chrome -selaimen kautta. Tämä on verrattain iso osuus ja varmasti vaikuttaa myös käyttäjäystävällisyyteen. Niin sanottua ranking boostia tältä päivitykseltä ei kannata odottaa, mutta käyttäjät varmasti luottavat sivustoon entistä paremmin muutoksen jälkeen.

Kolme nopeaa vinkkiä joilla pääset alkuun HTTPS-suojauksen kanssa:

1) Hanki SSL-serfikaatti. Kyseinen sertifikaatti ei syö paljoa pennejä vuosittaisesta markkinointibudjetista. Googlaamalla ’ssl sertifikaatti’ löytää hyviä ja edullisia vaihtoehtoja.

2) Keskustele tiimisi ja sivustonkehittäjän kanssa. Yleensä siirto ei-suojatusta HTTP:stä suojattuun HTTPS:n ei ole teknisesti kovin iso ponnistus. Riippuen tietysti nettisivuston koosta ja sivumäärästä. Tästä huolimatta muutamia asioita kuitenkin kannattaa ottaa huomioon hakukoneoptimoinnin puolesta.

3) Huomioi mm. seuraavat asiat SEO:n vuoksi. Varmista että canonical tagit on päivitetty https-muotoon, tarkasta sisäiset linkitykset, varmista että HTTP -> HTTPS on pysyvä 301-ohjaus jne. Täältä löydät kattavan tarkistuslistan HTTPS-siirtoa varten.

Me Qurulla pystymme auttamaan myös Googlen uusien päivitysten työstämisessä ja optimoinnissa.

Mikäli tämä herättää kysymyksiä tai mielenkiintoa, SEO Specialist Riku Kiljunen sekä myyntitiimimme kertovat mielellään lisää hakukoneoptimoinnin saloista sekä kuinka sen hyödyntäminen voi auttaa juuri sinun liiketoimintaasi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT