Hakukone on vaalikone – verkkomainontaa eduskuntavaaleihin

Mikko Köngäs

Mikko Köngäs

Hakukone on vaalikone – verkkomainontaa eduskuntavaaleihin

Vaalit ovat tulossa. Sen tietää siitä, että kuukauden pari ennen vaaleja Qurun puhelin soi ja ehdokkaat kyselevät, miten netissä voisi kampanjoida. Pitäisi perustaa blogi ja saada se näkymään siellä Googlessa.

Jos olet ehdokkaana ja mietit mitä verkkonäkyvyyden eteen voisi tehdä, niin seuraavassa lyhyt tiivistelmä keinoista.

1)    Hakukoneoptimointi

Nyt on sopiva aika aloittaa hakukoneoptimointi, jos aiot olla ehdokkaana vuoden 2017 kuntavaaleissa. Eduskuntavaalien osalta on auttamatta myöhäistä. Hakukonenäkyvyys vaatii määrätietoista ja pitkäjänteistä sisällöntuotantoa. Oma verkkosivusto pitää perustaa ajoissa ja miettiä, miten sinne saadaan materiaalia ja kävijöitä myös vaalien välillä. Poppakonsteja ei ole. Kuukautta ennen vaaleja perustettu blogi ehtii hädin tuskin indeksoitua Googlen ihmekoneeseen vaalipäivään mennessä. Mitään optimointia sille ei ehdi tehdä.

2)    Sosiaalinen media

Sosiaalinen media voi olla hyvä tapa markkinoida eduskuntavaaleissa, ja siihen ehtii vielä mukaan, vaikka monien Facebook-virta alkaakin jo olla tukossa ehdokkaiden sponsoroiduista postauksista.

Tässäkin tapauksessa kestävän näkyvyyden kannalta parempi tapa olisi luoda kiinnostavaa, sopivasti provosoivaa sisältöä omille verkkosivuille ja käyttää FB-sivua ja sosiaalisen median mainontaa kävijöiden houkutteluun. Silloin olennaista on, että sivut ovat teknisesti kunnossa (selvitä esim. mitä ovat Twitter Card ja Open Graph ja laita ne kuntoon) ja juttujen jakaminen sivuilta on helppoa.

Jos jakonapit ovat sivuilla jo paikoillaan, Facebook aktiivisessa käytössä ja Twitter-tilillä valmiiksi seuraajia, hyvin suunnitelluilla viesteillä liikennettä ehtii vielä hankkia lisää. Risuaidat ja hakusanat pitää kuitenkin olla kohdallaan. Mainonnassakin voi vielä olla järkeä. Mainosten kohdentaminen niin, että mainokset näkyvät äänestäjille, jotka todella voisivat myös äänestää, voi kuitenkin olla vaikeaa.

Verkkosivujen kehittämisen ja uusien some-kanavien lisäämisen suhteen juna kuitenkin meni jo. Uutta Instagram-tiliä ei enää kannata perustaa. Ensi vaaleissa sitten.

3)    Hakukonemarkkinointi

Myös ostetun hakukonenäkyvyyden kannalta ovat eduskuntavaalien suhteen viimeiset hetket käsillä. Hyvä suunnitelma verkkonäkyvyyden rakentamiseksi olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, varsinkin jos tarkoitus olisi yhdistellä sosiaalista mediaa, kampanjasivuja ja mainontaa.

Hakukonemainonnassa ei kuitenkaan näyttäisi vielä olevan hirveää ruuhkaa vaaleihin liittyvillä teemoilla. Esimerkiksi vaalikone-sanalla mainostaminen olisi halpaa, vaikka hakuvolyymit ovat kohtuullsen suuria. Muutaman viikon puristuksen verkkomainonnassa ehtii siis vielä tehdä, jos rahaa on vaalikassassa vielä jäljellä.

Näin perustat nopean Adwords-kampanjan vaaleja varten:

  1. Perusta tili. Tilin luonti on tehty todella helpoksi. Luodessasi tiliä anna laskutustietoihin luottokorttisi tiedot. Muuta maksutapaa ei ole (laskutusvaihtoehto on tarjolla ainoastaan isoille asiakkaille).
  1. Mieti millä sanoilla haluaisit verkossa näkyä. Mitkä ovat sinulle tärkeitä avainsanoja ja teemoja? Nämä ovat niitä samoja, joista kirjoitat verkkosivuillasi ja esimerkiksi somessa. Miettiessäsi teemoja tee hakuja eri sanoilla ja katso mainostavatko muut samoilla sanoilla. Hakuja tehdessä saat myös ideoita mainosteksteihin ja voit löytää uusia kategorioita avainsanalistallesi. Hakusanaideoita voi saada myös vaikkapa tutkimalla vaalikoneita ja niiden kysymyksissä käytettyjä sanoja.
  1. Luo kampanjat ja mainosryhmät. Ryhmittele tekemäsi avainsanalista teemoihin. Niistä saat kategoriat ja mainosryhmät kampanjoihin. Apuna kannattaa käyttää Googlen ilmaista avainsanatyökalua. Se tarjoaa vinkkejä avainsanoiksi ja ehdottaa, miten avainsanat kannattaisi ryhmitellä mainosryhmiksi. Lisäksi työkalu antaa osviittaa avainsanakohtaisista hinnoista ja hakumääristä.
  1. Kirjoita mainostekstit. Mieti miten erotut. Muista aina pyytää käyttäjää tekemään jotain: esim. “Lue lisää”, “Tutustu” jne. ovat hyväksi todettuja kehotuksia. Käytä kaikki mainostila huolella.
  1. Yhdistä tilit. Mittaat varmasti sivustoasi/sivua, jonne mainonnan kautta tulevat kävijät ohjataan? Varmista, että kampanjaliikenteen tiedot siirtyvät myös analytiikkajärjestelmääsi. AdWords-tilin linkittäminen Google Analyticsiin on helppoa.
  1. Tarkkaile ja optimoi. Valmista ei tule vain luomalla nopeasti pari kampanjaa, siitä työ menestyksen eteen vasta alkaa. Seuraa miten tili kuluttaa, mitkä sanat keräävät klikkejä. Päivitä avainsanalistaasi tulosten ja vaalikeskustelun teemojen mukaan. Hakusanojen hinta voi muuttua nopeastikin kilpailutilanteen mukaan, joten on hyvä tarkkailla jatkuvasti, mitkä sanat ovat kalliita ja mitkä edullisia. Kalliita avainsanoja kannattaa laittaa pois päältä, jotta ne eivät syö koko budjettia. AdWords tarjoaa automaattisesti parannusehdotuksia ja uusia avainsanoja. Ehdotukset ovat monesti hyviä ja niitä kannattaa hyödyntää.

Analysoi tulokset ja suunnittele seuraava kampanja ajoissa

Kun kampanjat on käyty ja vaalit pidetty, olennaista on jaksaa vielä analysoida tulokset ja tehdä muistiinpanot seuraavia vaaleja varten. Mikä toimi, mikä ei? Paljonko rahaa pitäisi ensi kerralla olla? Mitä hyviä ideoita ei tällä kertaa ehditty toteuttaa?

Ja jos haluat ensi kerralla tehdä kaiken viimeisen päälle ja Qurun apua kampanjan suunnitteluun, kannattaa vielä lopuksi laittaa kalenteriin merkintä: Soita Qurun palvelevaan puhelimeen viimeistään vuosi ennen vaaleja.

 

Mikko Köngäs

Mikko Köngäs

Senior Online Marketing Strategist

+358 40 962 4793

mikko.kongas@quru.fi

Related Blog & News