Instagram 8.0 – käyttäjille vai kauppiaille?

Instagram 8.0 – käyttäjille vai kauppiaille?

Viikkojen värjöttely betaversioiden ja a/b-testien suojissa on ohi, ja pienokainen on kannettu päivänvaloon. Instagram 8.0 on vihdoin syntynyt! Uusi versio muuttaa tuttua ja turvallista mobiiliapplikaatiota paljon.

Polaroid-kameraa jäljittelevä ulotteikas logo on saanut lähteä, ja sen on korvannut litteämpi, värikkäämpi ja modernimpi ikoni. Päällisin puolin värikäs applikaatio näyttää sisältä toiselta: käyttöliittymä on pääosin mustavalkoinen, ja väriä siihen tuovat vain sydämet, ilmoitukset ja tietenkin itse sisältö.

tumblr_inline_o6za6rPpyd1qm4rc3_540

Ohjaako käyttökokemus vai kauppa?

Ihmisillä on tapana kiintyä arkisiin asioihin, tv-ohjelmiin, bändeihin, tuotteisiin, tuotemerkkeihin ja applikaatioihin, eikä muutosta aina oteta ilolla vastaan. Kuitenkaan Instagramin uudistumisen ei pitäisi tulla kenellekään täydellisenä yllätyksenä – onhan yhtiö puuhastellut uuden version parissa viimeiset 6–12 kuukautta.

Jatkuva kasvu (vaikkakin käyttäjämäärien ja osallistumisen lisääntyminen hidastui vuoden 2015 aikana), lähes puoli miljardia käyttäjää, videoiden jakaminen, uudet filtterit, useiden tilien hallinnoinnin mahdollisuus ja mainosten konversioasteen nousu… Kaikki nämä merkitsevät sitä, että Instagram on onnistunut kapitalisoimaan kasvunsa ja marssittanut esiin uusia ominaisuuksia, kuten algoritmin, business-sivut ja uudenlaiset mainosformaatit.

Uudet ominaisuudet auttavat sitouttamaan käyttäjät palveluun ja pitämään yllä mielenkiinnon applikaatiota kohtaan. Uudet mainosformaatit ja markkinointimahdollisuudet tarjoavat entistäkin monipuolisempia vaihtoehtoja alustalla, joka toimii jo nyt erittäin hyvin mainostajille.

Entäs uusi design?

Käyttäjät eivät mahdollisesti pidä siitä alussa, mutta eipä sitä ole heille suunniteltukaan. Instagram tietää, että käyttäjät oppivat vielä rakastamaan (tai ainakin sietämään) uutta ulkoasua – ja että ennen pitkää kasvojenkohotus hyödyttää markkinointia.

Käyttöliittymä on pelkistetty, yksinkertainen ja mustavalkoinen, joten käyttäjän huomio liimaantuu suoraan sisältöön. Tämä jos mikä on tärkeää markkinoijille, joiden on saatava mainoksensa erottumaan. Käyttäjien huomio on kiinnittynyt keskelle käyttöliittymää, kun sisältö virtaa ylös ja alas puhelimen ruudulla. Kun tämä yhdistetään uuteen algoritmiin ja uusiin mainosformaatteihin, johtopäätös on helppo tehdä: käyttöliittymä hiottiin uuteen uskoon, jotta käyttäjien jakamaton huomio keskittyisi sisältöön ja luonnollisestikin myös mainoksiin, joita Instagram tarjoilee heille kohdennetusti ja algoritmin auttamana.

Ei olekaan mikään ihme, että Instagram tahkosi 720 miljoonaa dollaria mainonnasta 2015 viimeisellä vuosineljänneksellä. Credit Suisse arvioi, että summa nousee tänä vuonna noin 3,2 miljardiin dollariin. Se ei ole lainkaan hassummin yhtiölle, joka aloitti nollasta vuoden 2015 alussa.

Käännös englannista: Veera Järvenpää

An unabridged English version can be found here.

Related Blog & News