Instagram ja algoritmin autuus

Instagram ja algoritmin autuus

Algoritmi on kuuminta hottia sosiaalisessa mediassa. Palvelu toisensa jälkeen on siirtynyt käyttämään algoritmia ohjailemaan uutisvirtaa, ja nyt myös Instagram on liittymässä muiden joukkoon. Mutta mitä se tarkoittaa käyttäjille ja markkinoijille?

Facebook osti Instagramin vuonna 2012, mutta yhtiö on saanut kehittyä ja kasvaa omassa rauhassaan. Alkuperäiseen tiimiin tai prosesseihin ei juurikaan ole puututtu. Miljardin ostohinta ja käyttäjämäärien suhteellisen ripeä kasvu tarkoittavat kuitenkin yhtä asiaa: kaupallistamisen on tapahduttava ja nopeasti.

Instagramin emoyhtiö Facebook säätää jatkuvasti uutisvirtansa algoritmiä, jotta se voisi näyttää kullekin käyttäjälle juuri ne postit, jotka Facebook arvioi tärkeimmiksi ja kiinnostavimmiksi. Viime viikkoina myös Twitter on lähtenyt mukaan algoritmipeliin.

Miksi algoritmit jyräävät sosiaalisen median alustoilla? Siihen on olemassa parikin syytä.

1. Sosiaalisen median käyttötavat (joista alustan tarjoaja ei pidä)

Äkisti saattaa tuntua siltä, kuin elämää ei olisi ollut ennen sosiaalisen median palveluita. Tosiasiassa niiden historia on hyvin lyhyt, ja itseasiassa somen olemassaolossa ja käytössä ollaan vasta alkumetreillä. Ja tästä syystä sosiaalisen median käyttötavat yhä muuttuvat ja kehittyvät. Teknologiaorientoituneet käyttäjät hyödyntävät erilaisia listoja ja ryhmiä hallitakseen seuraamiaan sisältöjä. He myös ymmärtävät, ettei heidän tarvitse seurata jokaista tuntemaansa ihmistä jokaikisellä somekanavalla.

why-you-unfollow-meKuitenkin iso osa ihmisistä on valitettavasti huolissaan etikettivirheistä: Miten käy, jos ei seuraa Twitterissä tuttua tyyppiä? Kuinka suuri synti on poistaa joku kaverilistaltaan? Tämä inhimillinen psykologia ja käyttäytyminen koskee muitakin kuin henkilöiden (brändit yms.) tilejä ja feedejä.

Useiden somekanavat ovatkin täynnä turhaa mölyä ja meteliä. Uutisvirrassa ja aikajanalla on paljon tavaraa, joka jää näkemättä. Instagram on arvioinut, että käyttäjä missaa keskimäärin 70 prosenttia fiidinsä sisällöstä. Suuri osa näistä käyttäjistä on avainkohderyhmää mainostajille. Jos mainokset eivät näy käyttäjille, ROI:n kustannustehokkuus laskee ja into käyttää rahaa tulevaisuudessa kampanjoihin vähenee.

2. Markkinointimahdollisuuksien avautuminen

Algoritmi tarjoaa Instagramille mahdollisuuden optimoida käyttäjille näytettävää sisältöä tärkeys edellä, mutta se avaa myös tilaisuuden priorisoida maksettuja posteja eli mainoksia kuvavirrassa.

Locowise.com

Lähde: Locowise.com

Lähde: locowise.com

Lähde: locowise.com

Käyttäjämäärien kasvu näyttää hidastuneen useilla sosiaalisen median alustoilla, kuten myös vuorovaikutus ja sitoutuminen. Locowisen tutkimuksen mukaan tilien seuraajamäärien kasvu on Twitterissä 0.11 % , Facebookissa 0.14 %, ja Instagramissa 0.2 %. Sitoutumisaste Instagramissa oli samalla ajanjaksolla 0.84 %, missä on 11.58 %:n lasku edelliseen kuukauteen nähden ja hurja 70 % pudotus viimeisten 11 kuukauden aikana.

Kun käyttäjät seuraavat keskimäärin 400–500 tiliä, on yhä vaikeampaa ja myös tärkeämpää taata markkinoinnille kustannustehokas ROI. Kun maksetut sisällöt saadaan nostettua korkeammalle käyttäjien aikajanoilla ja uutisvirrassa (sekä mahdollisesti myös paremmin kohdennettuina sisällöstä kiinnostuneille käyttäjille), antaa se lisäbuustia Instagramia hyödyntäville brändeille ja bisnekselle.

Siinä missä Twitter on lanseerannut algoritmiaan hitaasti ja pitkään beta-testauksessa, Instagramilla on käytössään Facebookin pitkä kokemus, data ja analytiikka. Niitä hyödyntämällä Instagramissakin voidaan määritellä tehokkain tapa hallinnoida aikajanoja ja saada käyttäjien näkyville tärkeimmät ja kiinnostavimmat sisällöt sekä parhaat ja relevanteimmat mainokset.

Vaikka itse teenkin kaikkeni välttääkseni algoritmiin perustuvan aikajanan Instagramissa (toivottavasti sielläkin on Twitterin tavoin mahdollisuus ottaa/olla ottamatta uusi ominaisuus käyttöön – ja näyttäisi, että algoritmi tulee oletuksena kaikille käyttäjille, ja se pitää ottaa erikseen pois päältä asetuksista), uusi ominaisuus hyödyttää varmasti tavallista Instagramin käyttäjää ja lisäksi se tarjoaa uusia mahdollisuuksia mainostajille niin markkinointiin kuin sen kohdentamiseenkin.

Kunhan Instargamin uutisvirta lähtee kunnolla rullaamaan algoritminsa vauhdittamana, tarjoilemme lisää vinkkejä ja uutisia uuden ominaisuuden tiimoilta.

An unabridged English version of this post can be found here.

Käännös englannista: Veera Järvenpää

Related Blog & News