Kuvien optimointi — Onko se kaiken työn arvoista?

Riku Kiljunen

Riku Kiljunen

Kuvien optimointi — Onko se kaiken työn arvoista?

Tehdessä verkkosivuston SEO-auditointia toimenpidelistalla on aina useimmiten myös kuvien optimointi. Tämä kuitenkin herättää yleensä kysymyksiä priorisoidessa toimenpiteitä. Käyttääkö joku oikeasti Googlen kuvahakua? Kyllä, lähes kolmasosa Googlen hauista on kuvahakuja ja noin 13% Googlen hauista näyttää myös kuvia hakutulossivulla. Onko kuvien hakukoneoptimointi kaiken sen työn arvoista? Kyllä ja ei. Tämä riippuu paljon siitä minkälaisesta verkkosivustosta on kyse.

Kuvien optimointiin on kuitenkin kaksi erittäin tärkeää syytä: sivuston nopeus ja käyttäjäystävällisyys. Sivuston nopeus on tullut hakukoneoptimoinnissa entistä tärkeämmäksi osa-alueeksi. Käyttäjäystävällisyys paranee, jos verkkosivusto latautuu nopeammin ja tämän lisäksi sivuston nopeus on yksi useista tärkeistä mittareista joilla Google arvottaa verkkosivustoja hakutuloksissa. Sivuston nopeutta ei kannata siis aliarvioida tämän päivän maailmassa, jossa kärsivällisyys ei ole enää välttämättä hyve muun muassa mobiilikäyttäjien keskuudessa.

Hakukoneoptimointi ja yleisesti SEO-auditointi koostuvat tunnetusti monesta eri osa-alueesta ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuvien optimoinnilla voi olla suurikin merkitys erityisesti verkkokauppojen kohdalla, jossa eri tuotteiden kuvia on satoja, tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia. Verkkosivustot jotka taas tarjoavat enemmän tai vähemmän pelkästään sisältötekstiä, kuvia voi olla luonnollisesti vähemmän ja tämä ei välttämättä vaikuta niin paljoa sivuston nopeuteen ja käyttäjäystävällisyyteen.

Olemme koonneet alle 5 perusvinkkiä, miten saada kaikkein paras irti kuvien optimoinnista oli verkkosivusto sitten verkkokauppa, pelkkään sisältötekstiin perustava sivusto tai jotain siltä väliltä. Lähtökohtaisesti on erittäin suositeltavaa pitää seuraavat perusvinkit mielessä jo ennen kuin kuvia ladataan verkkosivustolle. Jälkikäteen homma voi olla suurempi, kun kuvia lähdetään erikseen optimoimaan.

 1. Kuvatiedoston nimi
 • Pidä kuvatiedoston nimi mahdollisimman yksinkertaisena sisältäen myös tärkeimmän hakusanan.
 • Kuvatiedoston nimi on yksi tärkeimmistä elementeistä, joista Google ymmärtää kuvan sisällön.
 • DC_IMG_2020515.jpg ei kerro Googlelle ja muille hakukoneille mistä kuvassa on kyse. Esimerkkinä painepesuri-clen-g-131.jpg on paljon selkeämpi myös Googlelle.
 1. Kuvan ALT-teksti
 • Google ei valitettavasti (vielä) täysin hahmota mistä kuvissa on kyse. Kyseinen hakukone ei siis pysty hahmottamaan kuvan sisältöä samalla tapaa kuin se osaa lukea tekstisisältöä HTML-sivulta.
 • Tämän vuoksi on olemassa ALT-tekstiattribuutti, jolla kerrotaan lähdekoodissa mistä kuvassa on kyse. Esim. jos kuvassa on punainen omakotitalo, niin ALT-tekstiattribuuttiin sisällytetään yksinkertaisesti teksti ”punainen omakotitalo”.
 • ALT-tekstiattribuutin kanssa kannattaa pitää samat SEO-sisältöoptimoinnin suositukset mielessä kuin muunkin sisältötekstin. Pidä teksti yksinkertaisena ja sisällytä tärkein hakusana mukaan.
 1. Kuvatiedoston koko
 • Kuvatiedoston koolla ei sinänsä ole suoranaista vaikutusta, miten Google arvottaa kuvia kuvahauissa. Sen sijan kuvatiedostojen koolla on merkitystä sivuston nopeuden kanssa.
 • Yleinen nyrkkisääntö on, että kuvat eivät saisi olla 100kt suurempia, jotta tämä ei suuresti vaikuttaisi sivuston nopeuteen.
 1. Kuvateksti kuvan alapuolella
 • Kuvatekstillä kuvan alapuolella on yllättävän suuri vaikutus, miten kuva pärjää Googlen kuvahaussa ja tätä harvemmin nähdään käytettävän verkkosivustoilla.
 • Kuvan alapuolelle kannattaa sijoittaa lyhyt tekstikuvaus siitä mistä kuvassa on kyse. Toki pitäen mielessä jälleen SEO-sisältöoptimoinnin suositukset.
 1. Ympäröivä tekstisisältö
 • Sivulla olevan muun tekstisisällön merkitys korostuu myös kuvien sijoituksissa kuvahaussa.
 • Ympäröivä tekstisisällön täytyy olla totta kai relevanttia, uniikkia, liittyä kuvaan ja sekä SEO-sisältöoptimoitua, jotta se voi auttaa myös kuvia sijoittumaan kuvahaussa paremmin.

Me Qurulla pystymme auttamaan myös kuvien optimoinnissa. Mikäli tämä herättää kysymyksiä tai mielenkiintoa, SEO Specialist Riku Kiljunen sekä myyntitiimimme kertovat mielellään lisää kuvien ja hakukoneoptimoinnin saloista sekä kuinka sen hyödyntäminen voi auttaa juuri sinun liiketoimintaasi.

Riku Kiljunen

Riku Kiljunen

SEO specialist

+358 44 351 0767

riku.kiljunen@quru.fi

Related Blog & News