Markkinointiosasto tarjoaa: Likainen respa ja vuoden vanhaa pullaa!

Markkinointiosasto tarjoaa: Likainen respa ja vuoden vanhaa pullaa!

Jättäisitkö firman aulan siivoamatta vuodeksi? Tarjoaisitko vierailijoille viikon vanhaa kahvia? Jättäisitkö näyteikkunan oman onnensa nojaan ja vaihtaisit sinne tuotteet silloin kun sinua sattuu huvittamaan, jos huvittaa? Et varmaankaan. Kaikki tämä hoidetaan ammattimaisesti melkein jokaisessa tuntemassani yrityksessä. Monen firman nettisivuilla tarjoillaan silti vuoden vanhaa pullaa.

Vuoden vanhaa pullaa

Ei talvikunnossapitoa

Nettisivut on se paikka, missä yrityksellä kuin yrityksellä on varmasti eniten vierailijoita. Silloin tällöin sivut uusitaan. Kun kysyy miten uudistus meni, on vastaus melkein aina: ”Hyvin. Uudet sivut maksoi paljon ja ne näyttää tosi hienolta.”. Kun sitten kysyy, miten uudistus on vaikuttanut ostoihin, yhteydenottoihin ja vierailijamääriin, tai miten hakukonelöydettävyys on muuttunut, on vastaus valitettavan usein: ”Ei ole tutkittu. Enempää rahaa budjetissa ei tähän ole. Tällä täytyy pärjätä ainakin ensi kevääseen.”. Unohdetaan siis kaikki kunnossapito vuodeksi? Huoh.

Hienojakin nettisivuja pitää siivota aivan kuin mitä tahansa tilaa – jatkuvasti. Ei niitä voi jättää oman onnensa nojaan pölyttymään, jos halutaan tuloksia. Verkkosivut eivät ole koskaan valmiit! Niitä pitää testata ja analysoida oikeiden tulosten ja tavoitteiden perusteella joka kuukausi. Pitää varmistaa, että sivut toimivat eri selaimilla, mobiililla, tabletilla. Pitää päivittää, tuottaa uutta sisältöä, varmistaa että ei ole pullonkauloja, testata mitkä tekstit/kuvat vie parhaiten ostoputkeen, varmistaa että hakukoneet pystyvät löytämään sivut, jne. Koko ajan. Toistan vielä: nettisivut eivät ole koskaan valmiit.

Voihan projekti!

Monesti on niin, että markkinoinnissa jo ymmärretäänkin sivuston testaamisen ja analysoinnin tärkeys, mutta rahaa sille ei ole varattu, koska markkinoinnin kehittäminen jatkuvana palveluna on käsitteenä yritysjohdolle uusi eivätkä budjetit sitä tue. Ollaan totuttu ostamaan projekteja ja jakamaan rahaa tuotteittain.

”Kyllä me ymmärretään, että tätä pitäisi tehdä, mutta kun meillä on projekti/tuotekohtainen budjetti. Minkäs momentin alle me tämä sivuston jatkuva kunnossapitokustannus laitetaan? Ei meillä ole sellaista rahaa budjetissa.”

Verkkosivujen päivitys ei ole projekti. Otetaan siis tavoitteeksi tämä: ensi vuoden budjettiin oma kohta verkkoliiketoiminnan jatkuvaan kehittämiseen ja kuukausittainen summa markkinoinnin ja verkkosivujen optimointiin. Se on uuden markkinointiajattelun alku. Markkinointi on jatkuvaa työtä.

Pidetään respa siistinä.

 

Related Blog & News