Puoli kuuta desktopista, mobiilista ei päivääkään

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

Puoli kuuta desktopista, mobiilista ei päivääkään

Kesä! Kohta se on taas täällä. Puolen vuoden loskassa tarpomisen kestää paremmin kun tietää, että kohta sitä taas saa: aurinkoa, lämpöä ja lomaa. Tai no, ainakin lomaa, vuoden keskiarvoa pienemmällä lumisateen todennäköisyydellä.

En ole ainoa kesää odottava. Lomalle muutkin karkaavat, ja se näkyy paitsi oluen ja makkaran myyntitilastoissa, myös web-analytiikassa. Juuri heinäkuussa, kun kokonainen kansakunta pakenee tietokoneidensa äärestä metsään tai aurinkorannoille, hyppää mobiili- ja tabletkäytön osuus kaikesta verkkoliikenteestä ihan uusille lukemille. Pieni nytkäys on tapahtunut jo useana vuonna peräkkäin, mutta kesällä 2013 muutos oli ennennäkemättömän suuri. Tulevalta kesältä odotan vieläkin enemmän.

Lomakauden lisäksi kesän mobiili- ja tabletliikenteen osuutta nostaa myös koulunsa päättävien juhlakausi: älyhärpäkkeet keikkuvat koko kevään lahjalistojen kärjessä, ja kesäkuun alussa uudet laitteet ovat jo tositoimissa.

Mobiilitilastoja

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomi on globaalilla tasolla katsottuna mobiiliosuudessa (mobiililiikenteen osuus kaikesta verkkoliikenteestä) jokseenkin kehitysmaa. Suomi on toki ollut teknologiassa edelläkävijä, mutta edelläkävijyys voi olla myös painolasti: vanhat desktop-koneet seisovat edelleen nurkissa ja hidastavat mobiilivallankumousta. Maissa, joissa internetin ihmeisiin sukellettiin joukolla vasta myöhemmin – kuten Intiassa ja suuressa osassa Afrikkaa – elää kymmeniä miljoonia ihmisiä, joille netin käyttö on alusta alkaenkin tarkoittanut jotain, mikä tapahtuu kännykällä. Näissä maissa sivuston toimimattomuus mobiililaitteella olisi sama kuin se, ettei sivusto toimisi lainkaan.

Millaisella laitteella eri maissa käytetään nettiä eniten?

Millaisella laitteella eri maissa käytetään nettiä eniten?

Mutta toki mekin vielä opimme uusia temppuja. Riippumatta siitä, onko Sanomien ilmoittamiin hurjiin lukuihin uskomista, on mobiili- ja tabletliikenteen osuus kaikesta verkkoliikenteestä kasvanut huomattavasti viimeisten parin vuoden aikana myös meillä Suomessa. Mobiililiikenteen piikki viime kesältä näkyy selvästi myös Statcounterin trendeissä.

Desktop-, mobiili- ja tabletlaitteiden osuus kaikesta verkkoliikenteestä Suomessa 2008-2014

Desktop-, mobiili- ja tabletlaitteiden osuus kaikesta verkkoliikenteestä Suomessa 2008-2014

Äidilläsi on älypuhelin

Mobiililiikenteen trendejä tarkastellessani olen tehnyt myös toisen kiinnostavan havainnon. Vaikka mobiililiikkenne lisääntyy jatkuvasti, erillisten sovellusten kautta tulevan liikenteen määrä ei tunnu kasvavan samassa suhteessa. Mobiilikäyttäjät siis käyttävät aiempaa enemmän ihan tavallista selainta sivustojen katseluun siinäkin tapauksessa, että sovelluskaupasta löytyisi erillinen applikaatio sisällön selaamiseen.

Tämä on ymmärrettävää kun ottaa huomioon, että älypuhelinpenetraatio on edennyt vaiheeseen, jossa yhä suurempi osa käyttäjistä on taviksia. Siis ihan tavallisia ihmisiä, jotka eivät säntää kädet täristen sovelluspuotiin luettuaan nörttipalstalta uutiset täydellisesti optimoidun kikkareen julkaisusta. He käyttävät kaikkia sivustoja mieluummin ihan vaan selaimella, jos se suinkin on mahdollista.

Käytännössä tämä tarkoittaa tietenkin sitä, ettei erillinen applikaatio riitä paikkaan auringossa etenkään kesällä. Perusversion täytyy toimia kohtuullisesti myös mobiililaitteella.

Paluu arkeen

Entä mitä tapahtuu sitten, kun loma on loppu, ja väki palaa takaisin läppäreidensä ja pöytäkoneidensa ääreen? Kyllä, mobiili- ja tabletkäytön osuus kaikesta liikenteestä laskee hieman, mutta jää useimmiten kuitenkin korkeammalle tasolle kuin mitä se oli ennen kesää. Lomalla opeteltu mobiilikäyttö siis jää päälle, ja arjessakin voiton vievät lopulta ne sivustot, jotka on optimoitu kunnolla myös pienemmille ruuduille.

Tätä kirjoittaessani vihmoo vielä kylmää vettä, mutta kaikkien aikojen mobiilikesä on jo ovella. Oletko valmis?

Mira Mäkiranta

Mira Mäkiranta

Related Blog & News