Moni saitti päältä kaunis, mutta sisältö on pelkkää höttöä

Moni saitti päältä kaunis, mutta sisältö on pelkkää höttöä

Näissä SEO-hommissa kuulee ja näkee kaikenlaisia jänniä twistejä eri organisaatioiden suhtautumisessa sisältöasioihin. Useimmille kyse on tekstin robottimaisesta copy-pastaamisesta, jotta “sivulla on riittävästi mielenkiintoista stooria”. Harva vaan tuntuu tietävän, että hakukoneen (ja sitä kautta käyttäjän) kannalta ei ole yhdentekevää, mitä sivuille on kirjoitettu. Pelkkä ylenpalttinen massan tuuttaaminen eri kanaviin ei ole oikotie onneen.

Ajatus on tärkein – NOT

Jokainenhan haluaa nettisivujensa olevan vaatimattomasti vain täydelliset – puhdasta jalometallia, ei höpönlöpöä. Sisällön halutaan olevan ruusuntuoksuista, kimaltelevaa ja mikä tärkeintä, niin mahdottoman myyvää, että sivustokävijä putoaa tuoliltaan ja ryntää ostoksille joka ikinen päivä koko loppuelämänsä ajan. Miten tätä sitten tuotetaan?

No, yritys X voi ostaa maailmalta nimekkään (lue: kalliin) copywriterin tai muun tekstineropatin aikaa. Ja jumankekka, lopputulos saakin sukat pyörimään jaloissa! Et ehkä edes itse tiennyt tuotteestasi kaikkea sitä, mitä maailmanluokan luova ajattelija, jonka älykkyyttä ei sovi kyseenalaistaa, näppäimistölleen suolsi. Ei muuta kun liveksi, ja ovipumppu alkaa laulaa.

Tai sitten ei ala. Miksi? Onko ihmiset muka niin juntteja, etteivät ymmärrä maailmalla hehkutetun luovan tyypin sanomaa? “Kyllä meidän potentiaaliset asiakkaat löytävät sivuillemme – muut pitäköön tunkkinsa, ei kiinnosta.” Ahaa, ja mistä tiedätte, että kävijä löytää autuuden sivultanne? Onko asiaa mitattu? Tai edes tutkittu? Veikkaanpa, että normijengistä suurin osa ei ole yhtä luovaa kuin käyttämäsi tekstinikkari. Olennaista on valita käytettävät sanat sen mukaan, mitä jengi oikeasti käyttää hakukoneissa.

Toinen ikävä kyllä liian yleinen lähestymistapa on seuraava: “Me kirjoitettiin nämä itse. Meidän johtoryhmä/markkinointijohtaja/muu pamppu on tosi tarkka siitä, mitä me julkisesti kerrotaan.” Ihan kiva, että teillä joku on tarkkana. Mutta onko ison kihon strategisen lennokkaat sanavalinnat sitä samaa, mitä mattimeikäläiset googlatessaan ovat vailla? Tuskin. Harvoin olen nähnyt tilannetta, jossa tulotermit vastaavat firman sisältä tulevaa hehkutusta. Jälleen kerran, laitetaanpa ne mittarit päälle ja myös hyödynnetään niitä termejä, joita data osoittaa jengin käyttävän.

Hakukone ei (vieläkään) ole kristallipallo

Jokainen meistä on varmasti joskus hokannut jonkun kiinnostavan pikkuputiikin kilpaillessaan kelloa ja kilometrejä vastaan ja yrittänyt myöhemmin etsiä sitä netistä. Tai kuulit ohimennen tutuntuttusi perustaneen uuden yrityksen. Mutta ei löytynyt kaikkitietävästä hakukoneesta Matin paja. Vai olikohan Martti? Vai sittenkin putiikki? Mutta löysit kivasti kansainvälisen ison ketjun alekorista etsimäsi härpäkkeen ja paljon muuta must-have-sälää. Sinne menivät Matin eurot ison rohmun taskuun.

Kyynel. Miksi nallekarkit eivät menneet tasan? Koska Iso-Rohmu on panostanut sisältöönsä. Se on 1) kirjoitettu, 2) testattu, 3) kirjoitettu uudelleen, 4) testattu uudelleen, jne… Ja ovipumpun lisäksi laulaa myös puskaradio, ja arvosteluissa on tähtiä kuin jenkkiläisessä kykykilpailussa.

Nyt joku roti tähän touhuun!

Eli miten sinä (tai ostettu sisällöntuottajasi) vältät Matin kohtalon? Nerokkaiden lasautusten lisäksi tarvitset myös faktaa. Orgaanisen (eli hakukone-) liikenteen käppyrät voi saada nousukiitoon yksinkertaisen hakusanatutkimuksen ja sisällön johdonmukaisen suunnittelun avulla. Pienellä etukäteispanostuksella varmistat, että monenkirjava nettikansa löytää juuri sinun sivuillesi.

Ja jottei kukaan SEO-teknikko revi tästä pelihousujaan, mainittakoon, että tässä tekstissä oli kyse pelkästään optimoidun tekstin tuottamisesta. Muun sisällön optimointi ansaitsee ihan kokonaan oman stoorinsa tai parikin. Mutta sen voin etukäteen jo paljastaa, ettei kalliinkaan kuvaajan uskomaton taide-mega-pläjäys-kuva löydy netistä kuin tsägällä, jos et tiedä, mitä metadata sen yhteydessä tarkoittaa.

Related Blog & News