Näin tarkastat, toimiiko sivusi mobiilissa

Etkö koe nettisivujesi mobiilikäyttöä sinulle tärkeäksi? Tai ehkä olet lykännyt sivujesi mobiilioptiointia syystä tai toisesta? No nyt tuli kiire! Google nimittäin julkaisi helmikuun lopussa tiedotteen, jossa se ilmoitti päivittävänsä mobiilihakualgoritmiaan mobiiliystävälliseksi 21.4. Toisin sanoen, alkavansa sorsia ei-mobiilioptimoituja sivuja puhelinselaimissa.

Asiakkaidemme orgaanisesta liikenteestä 45-70% tulee nykyään muusta kuin desktop-päätelaitteista – eikä osuus ainakaan tule laskemaan tulevaisuudessa, sillä mobiilipäätelaitteita ostetaan edelleen paljon enemmän kuin desktopeja.

mobiilin-osuus-orgaanisesta

Kenelläkään tuskin on varaa menettää näin suurta osuutta liikenteestä. Voit tarkastaa oman sivusi mobiililiikenteen osuuden helpoiten Google Analytiikasta paikasta Audience / Mobile / Overview.

Etkö ole varma, onko sinulla homma jo ok? Senkin voit kokeilla helposti. Googleta puhelimellasi yrityksesi nimi. Hakutulos ilmoittaa, onko sivusi Googlen mielestä mobiiliystävällinen.

Mobiili-kuva

Muista myös testata sivustoasi etusivua pidemmälle. Helpointa se lienee “iha ite”, eli ottamalla kännykän kauniiseen kouraan ja selailemalla sivustoa edestakaisin. Näetkö sivun sisällöt ilman tihrustamista? Pystyykö linkkejä klikkailemaan ilman zoomailua? Latautuvatko sivut nopeasti? Jos käyttökokemus on sinusta huono, on se sitä luultavasti Googlenkin mielestä.

Algoritmimuutos laittaa hakutulokset mobiilissa uuteen uskoon. Nyt mobiilissa sivut rankkautuvat niiden perinteisen optimoinnin tuloksena, mutta jatkossa mobiiliystävällisyys nousee tärkeimmäksi tekijäksi. Otetaanpa esimerkki. Koska lomakausi on jo mielessä, googlasin lentoja:

mobiilihaku-tulokset

Kuvankaappauksesta ilmenee, että Ebookers jyrää ykköseksi ja Halvat lennot on järeällä termiin optimoinnilla päässyt kakkoseksi. Algoritmimuutos kuitenkin tiputtanee Halvat lennot pois kakkossijalta ja nostaa sen alapuolella olleita mobiiliystävällisiä sivuja ylöspäin. Huomaa myös Rantapallon strukturoitu data, joka auttanee sitä klikkien saannissa.

Ei ole väliä, onko sivusi responsiivinen vai erillinen mobiiliversio, kunhan teksti on riittävän suurikokoista, linkit ovat riittävän etäällä toisistaan ja koodiin on määritelty mobiilinäkymän näyttökoot. Kannattaa myös tarkastaa robots.txt-tiedosto, ettei sillä vahingossa blokata mobiilitiedostoja latautumasta.

Tämä kaikki ilmenee Googlen mobiililaitesoveltuvuustestistä. Naksuttelet vain nettiosoitteesi kenttään ja saat tiedon, kuinka Google sivusi näkee. Samalla saat neuvoja mobiilioptimointiin, mikäli siinä ilmeni puutteita.

Mobile-friendly-test

Google myös lähettää viestin Webmaster Toolin kautta, mikäli se on havainnut ongelmia sivustoa läpikäydessään. Seuraat vain ohjeita tai lähetät viestin eteenpäin tekniselle kumppanillesi. Webmaster Tool on muutenkin hyödyllinen työkalu. Suosittelemme sen käyttöönottoa ihan jokaiselle verkkosivun omistajalle. 

Google on kautta rantain kertonut, ettei mobiilipäivitys vaikuta desktop-tuloksiin. Mutta entäpä tämän jälkeiset päivitykset? Se jää nähtäväksi. Tämä kun on ensimmäinen kerta, kun Google kertoo etukäteen, mitä sen algoritmipäivitys koskee ja milloin se tapahtuu. Nyt on korkea aika tehdä asialle jotain, jotta et menetä paikkaasi auringossa. Näillä pääset hienosti eteenpäin. Ja muiden töpeksiessä ylöspäin.

[planning]

Related Blog & News