Oletko analyysin tarpeessa?

Oletko analyysin tarpeessa?

Olin muutaman päivän talvilomalla. Vaikka yritinkin olla ajattelematta digimarkkinointia ja analytiikkaa, parvekkeella merta katsellessa mieleen palasi ennen lomaa kuulemani kysymys: Mistä sen sitten oikein tietää, tarvittaisiinko meidän firmassa sitä Qurun analytiikkaa?

Lyhyt ja ytimekäs vastaus on helppo. Hyvää analytiikkaa tarvitaan kaikissa firmoissa, jotka ovat vakavissaan verkkosivujensa kanssa.

Siitä ei kuitenkaan vielä oikein kolumnia synny, joten ryhdyin miettimään hieman pitempää vastausta. Minkälaisia oireita on yrityksillä, jotka ovat kipeästi kunnollisen analytiikan tarpeessa? Tällaisia tuli mieleen:

1)   Yrityksen organisaatiosta ei löydy ketään, jonka toimenkuvaan analytiikka selkeästi kuuluu. Jos verkkoliiketoiminnan analytiikasta ohjataan keskustelemaan digital marketing managerin kanssa, on se varma merkki siitä, ettei firma panosta analytiikkaan riittävästi. Analytiikan pitäisi tietenkin kuulua jokaiselle markkinoinnista vastaavalle, mutta ei vastuuhenkilönä vaan yrityksen analytiikkatiimin asiakkaana. Analytiikka antaa markkinoinnille työkaluja, joilla markkinoinnin tuottoa voi seurata, mutta markkinointibudjetti on väärä paikka mittaamiseen tarvittaville rahoille.

2)   Yrityksessä on analytiikkatyökaluja käytössä ja yksittäisiä kampanjoita, domaineja ja vaikkapa some-sivuja seurataan, mutta yhteys niiden väliltä puuttuu. Ei ole mitään yhdistävää raporttia, työkalua tai tiimiä, jossa asiakkuuden kehittymistä verkossa seurattaisiin kokonaisuutena. Jos kukaan ei osaa varmasti sanoa, minkälainen on yrityksen asiakkaiden elinkaari verkossa, on analytiikkatyökalujen ja -prosessien päivittämisen paikka. Ilman sitä tietoa yritystä ei voi modernisti johtaa.

3)   Kun ihmiset tulevat palavereihin keskustelemaan kehityshankkeista ja kampanjoista, lauseet alkavat

  • Musta tuntuu…
  • Luulisin, että…
  • Näyttäis vähän siltä…
  • Me ollaan aika varmoja…

Jos analytiikka on kunnossa, voidaan lyödä faktat pöytään. No, lisääkö se Facebook-sivuilla käynti latausten määrää vai eikö? Ostavatko Youtube-videoita katsoneet oikeasti enemmän vai ei? Oliko sillä bannerikampanjalla mitään vaikutusta, mitä häh? Tutkitaan, testataan, mitataan. Jätetään arvailu vähemmälle.

Nykyään on saatavissa aivan mahtavia työkaluja analytiikkaan, datan keräämiseen, asiakkaiden profilointiin, mobiilimainontaan ja tyylikkääseen automaattiseen markkinointiin. Jotkut ovat ihan ilmaisia (vaikka fiksu käyttö vaatiikin työtä), jotkut maksavat paljon, mutta välineistä ei verkkoliiketoiminnan kehittäminen taatusti jää kiinni. Parhaistakaan releistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos verkkokokonaisuudesta ei vastaa kukaan.

Tiedätkö, mikä on firmasi verkkoliiketoiminnan arvo? Kuka vastaa sen mittaamisesta?

Oletko varma?

Siitä sen tietää.

Related Blog & News