SEO tarkoittaa hakutulojen maksimointia

Hakukoneoptimoinnista on taas puhuttu viime aikoina paljon ja jonkinlaisia toimenpiteitä hakukonenäkyvyyden lisäämiseksi tekevät nykyään varmasti kaikki yritykset, jotka ovat verkossa vakavissaan. Olen kuitenkin huomannut, että monilta unohtuu kaiken hässäkän keskellä, miksi hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa.

Siellä Googlessa pitäisi näkyä, mutta onko tavoitteena saada verkkosivut ylemmäs hakutuloksissa, kun sivujen termeillä haetaan, saada sivuille lisää kävijöitä, vai kenties yrittää saada lisää sanoja, joilla yritys näkyy ekalla hakusivulla?

Vastaus: Ei mikään edellä mainituista. Perimmäinen tarkoitus on saada lisää myyntiä. Hakukoneoptimoinnin tulokset mitataan rahassa.

Hakukoneoptimoinnin pitää tuottaa

Hakukoneista tulevan ns. orgaanisen liikenteen tuottoja voi arvioida esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Yrityksellä X on tavoitehakusanojen listalla hakusana Y. Sillä tehdään Google-hakuja keskimäärin 10 000 kappaletta kuussa.

Hakutuloksissa Yritys X on tällä sanalla kuitenkin vasta neljännellä sivulla. Alla olevasta AWR:n kuvasta näkyy, miten hakutulosten klikkaukset hakutulossivulla (SERP) jakautuvat. Nelossivulta ei tule käytännössä lainkaan liikennettä, joten orgaanisen haun tuotto sanalla Y on optimoinnin alkaessa puhdas nolla. Parantamisen varaa on.

Klikkausprosentit Googlen hakusivuilla. Quru Blog.

Klikkausprosentit Googlen hakusivuilla (lähde: Advanced Web Ranking Google Organic CTR Study 2014).

Tavoitteeksi asetetaan pääsy ensimmäiselle sivulle, sijalle 5. Kun tavoitteeseen on huolellisella optimoinnilla ja sisällöntuotannolla muutaman kuukauden kuluttua päästy, Yritys X:n klikkausprosentti (CTR) tulossivulta on 5,5.

Yrityksen sivulle haun kautta kuukausittain päätyvien määrä on siis

hakujen määrä x yrityksen linkkiä klikkaavien osuus eli

10 000 x 5,5% = 550.

Lisäksi tiedämme, että analytiikan mukaan laskeutumissivulle saapuvista kävijöistä 2 prosenttia päätyy ostamaan ja keskiostos on 100 euroa.

Hakukoneoptimoinnin takia lisääntynyt tuotto tämän sanan osalta on näin ollen

laskeutumissivulle saapuvien määrä x ostoprosentti x keskiostos eli

550 x 2% x 100€ = 1 100 €.

Tämä siis yhden sanan osalta kuukaudessa. Tuotto vuodessa olisi jo 13 200 euroa. Jos muiden tavoitesanojen kanssa päästään samanlaisiin tuloksiin, on helppo perustella, miksi jatkuvaan hakukoneoptimointiin kannattaa investoida. Ja jos saitteja lisäksi on monta ja kieliä muutama, tuotto-odotuksiin voi lisätä vielä muutaman kertoimen.

5 askelta kohti tuottavaa hakukoneoptimointia

Panostus jatkuvaan hakukoneoptimointiin kannattaa. Ensimmäiset askeleet ovat aika yksinkertaisia.

1)   Ensin varmistetaan, että sivusto on teknisesti kunnossa. Sivuston pitää olla rakenteeltaan sellainen, että hakukone voi vierailla sivustolla esteittä ja löytää tärkeän sisällön helposti.

2)   Sitten tehdään hakusanatutkimus, jossa selviää, mitä sanoja kansa hakuja tehdessään käyttää, ja päätetään millä sanoilla ensisijaisesti tavoitellaan näkyvyyttä. Listan kannattaa alkuun olla lyhyt.

3)   Sen jälkeen tarvitsee enää kertoa tulokset yrityksen sisällöntuottajille ja verkkosivuista vastaaville ja korjata virheet. Niin näkyvyys alkaa pikkuhiljaa parantua.

4)   Lopuksi vielä järjestetään koulutus kaikille, joiden tontille asia kuuluu, jotta kaikki ymmärtävät, miksi optimointia tehdään, mitkä tavoitteet ovat ja miten tavoitteisiin päästään.

5)   Lopulta hakukoneoptimoinista tulee automaattinen osa verkkosivujen päivitysprosessia ja sisällöntuotantoa eikä uusia virheitä enää tehdä.

Orgaanisen haun kautta tulevassa liikenteessä on se hyvä puoli, että saavutettu näkyvyys kestää kauemmin kuin hakukonemarkkinoinnilla (SEM) ostettu näkyvyys, jonka vaikutus häviää heti, kun maksettu kampanja loppuu. Orgaanisen haun kautta tulleet käynnit ovat usein muita käyntejä laadukkaampia, sillä asiakkaalla on hakua tehdessään jo valmiiksi tarve (johon hyvin tehty laskeutumissivu vastaa). Kirsikkana i:n päällä AdWords-mainontakin on halvempaa, kun SEO on hyvin tehty, koska bounce rate pienenee ja mainosten laatupisteet paranevat.

En ole vielä nähnyt yhtään yritystä, joka olisi panostanut kunnolla jatkuvaan hakukoneoptimointiin ja menettänyt rahaa. Mitään ihmetekoja ei silti kannata odottaa. Hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä. Optimoinnin tulokset alkavat yleensä näkyä muutaman kuukauden kuluttua määrätietoisen työn aloittamisesta.

Jotta homma toimisi, tavoitteiden pitää olla alusta asti selvät. Pelkästä puuhastelusta hakusanalistojen, meta-kuvausten, alt-tekstien ja kanonikalisointien kanssa ei kannata maksaa, jos se ei johda mihinkään. Perusasiat pitää tietenkin ensin laittaa kuntoon, mutta pitkän tähtäyksen tavoitteita määritettäessä kannattaa muistaa, miksi optimointia varsinaisesti tehdään.

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus ei ole sivujen optimointi vaan tulojen maksimointi.

[planning]

Related Blog & News