Single Page App -arkkitehtuurin SEO-ansa

kuva: kenanmalik.wordpress.com

kuva: kenanmalik.wordpress.com

Kuten viimeksi lupasin, kirjoitan nyt toisesta nykyajan devauksen ongelmasta hakukoneen näkökulmasta: yhden sivun sovellus, eli Singe Page App, SPA tai One-Pager – rakkaalla lapsella monta nimeä.

Nämä yhden sivun ihmeet ovat olleet kovassa huudossa viime aikoina sivustonkehittäjien keskuudessa. Meillä ihmetellään tätä kovasti. Tällaisten “sivustojen” kanssa olemme datan keruun, hakukoneoptimoinnin ja -markkinoinnin suhteen melko kädettömiä. Ja niin on asiakkaammekin.

Tapahtuu, muttei tapahdu

Eli koko saitti on itse asiassa yksi sivu, jossa tai jolle ladataan sisältöjä dynaamisesti käyttäjän selainkäskyjen mukaan. Käytännössä sivulla joko scrollaillaan ylös-alas tai klikkaillaan eri elementtejä, joiden käskystä näkyvä sisältö muuttuu. Ongelma on siinä, että tapahtumat ovat juurikin selaintasolla, eikä botilla ole niistä minkään valtakunnan hajua. Hakukoneet yrittävät kehittää bottejaan parhaansa mukaan ymmärtämään dynaamisia sisältöjä, mutta toistaiseksi tilanne on heikko. Botti ignooraa kaiken, mitä URLissa tulee risuaidan jälkeen.

Miten tämä näkyy? Esimerkiksi orgaanisen liikenteen vähenemisenä, kun hakutuloksiin indeksoituu vain yksi sivu. Koska koko saittihan on vain yksi sivu. Samalla ollaan ihmeissään analytiikan puolella, kun datassa näkyy massaa vain yhdellä uudella sivulla, vanhojen sivujen muut sivulataukset ovat kadonneet kuin pier- – eh, kuin bitti avaruuteen. Markkinoinnista kohdennetusti sisältöihin ländääminen on mahdotonta. Ei tule konversioita eikä pitkiä elinkaaria. Eikä se ole mahdollistakaan, koska – jälleen kerran – saitti on vain yksi sivu.

Single Page Appin optimointi vaatii devaajalta osaamista

Asia saadaan kuntoon niin analytiikkaan kuin hakutuloksiin semihankalalla koodauksella. Palvelimelle joudutaan vääntämään ekstrakäskyjä, jotta sisällöistä leikisti luodaan oikeita, hahmotettavia sivuja ja analytiikkaan lähetetään dataa käsin tehtävillä lisäkikkareilla virtuaalisten sivulatausten avulla. Olemme nähneet jopa kokonaisia sivuston uudelleenrakennuksia näiden takia (lue: tuplahinta ostajalle!). Jos “nettipreesensillesi” on mikä tahansa syy tai haluat seurata mitä tahansa tapahtumia sivullasi, suosittelemme vielä harkitsemaan asiaa. Tai varmistamaan, että devaajasi tietää mitä tekee. On olemassa hyviäkin sivustoja, jotka ovat Single Page Appeja, mutta käyttäytyvät staattisen lailla – helppoa näiden teko ei varmasti ole ollut.

Tällainen dynaaminen sivu on omiaan kampanjasivuna, johon esimerkiksi ohjataan liikennettä brändäävällä, ei niin sisältöspesifillä, markkinnoinnilla, ja josta sitten ohjataan eteenpäin normisivustolle kohti konversiota. Voit rakentaa hyvillä mielin käsittämättömän päheän kampanjasivun, mutta pysyväksi ratkaisuksi tällainen on yleensä huono, mikäli haluat sivustosi tekevän tai olevan muutakin kuin yksittäinen mainos, ja teillä ei ole järeäaseisia devaajia ylenmäärin takataskussa. Tai jos teillä on rajalliset resurssit, etkä voi jälkikäteen maksaa pitkää penniä melkoisen sotkun korjaamisesta.

Datan keruun, hakukonenäkyvyyden ja -markkinoinnin kannalta paras saittiratkaisu on edelleen staattinen. Kyllä, sellainen kivikautinen, jossa jokainen sisältö latautuu omaan URLiinsa ja linkit ovat kiinteitä. Näistä voidaan sitten muokata AD:n kanssa brändinmukaiset ja niin mahdottoman houkuttelevat. Bum, data raksuttaa normaalisti ja jokainen sivu indeksoituu. Mutta pidä huolta, ettei sivustosi latausajat karkaa käsistä. Tästä kerroinkin edellisessä blogissani.

 

Related Blog & News