Sivun latausaika – modernin saitin akilleenjänne

Sivun latausaika – modernin saitin akilleenjänne

Edellisessä blogissani kerroin muutaman pakollisen työvaiheen sivustonuudistuksessa, jotta orgaanisen liikenteen määrä ei romahda tuliterän saitin myötä. Seuraavilla parilla kirjoitusvuoroillani käsittelen paria nykyaikaisten saittien yleistä ongelmaa suorituskyvyn ja rakenteen näkökulmasta. Tänään tarkasteltavana on yksi modernien saittien perusongelma: latausaika.

Kauneus ei saa kostautua käytettävyydessä

Nykyään halutaan ja tehdään visuaalisesti ja toiminnoiltaan hienoja saitteja, jotka ovat parhaimmillaan jopa täysin responsiivisia. Jeah! Mahtavaa! Kaunista! Mutta, tuuletus loppuu siihen, kun tarkastellaan sivuston toimivuutta: se latautuu hävyttömän hitaasti. Käyttäjä ehtii harmaantua ja mummokin kuoli odotellessa sivun latautumista. Emme ole pitäneet ennätyksistä kirjaa, mutta jopa pariakymmentä sekuntia olemme mitanneet uusilla sivuilla. Hurjia latausaikoja on haistettavissa sellaisilla saiteilla, joissa on “upea” banneri- tai kuvakaruselli ylälaidassa ja muita näyttäviä visupläjäyksiä sivun alalaitaan asti. Selain kun joutuu lataamaan ne kaikki kuvat ennen kuin se pyörittää yhtään mitään karusellia tai näyttää mitään muutakaan sisältöä. Latausajat venyy naurettaviksi erityisesti mobiililla, jolla kaistaa lataamiseen on rajallisesti.

Ennenkuin kukaan noheva devaaja alkaa paukutella henkseleitä sillä, että “sivun näkyvä osa latautuu salamana, ja muut vasta sitten taustalla niin, ettei käyttäjä sitä huomaa”, on muistuttettava, että Google ei sitä tiedä, se monitoroi vain kokonaislatausaikoja. Lisäksi sekä sivun bounce rate että konversioaste korreloivat vahvan negatiivisesti latausajan kanssa myös tällaisilla saiteilla. Kyse voi olla siitä, että selain tökkii latauksen aikana vaikka kuinka käyttäjän näkymä olisi hieno.

Latausaika on yksi Googlen Ranking Factoreista

Miksi tämä on ongelma? Kuvitellaan, että seisot aamuruuhkassa liikennevaloissa. Silmiisi osuu uusi ravintola kadun toisella puolella. Saakohan heiltä lounasta? Naputtelet nimen puhelimesi selaimeen ja löysit oikeanoloisen sivun. Odotat. Valot vaihtuvat. Laitat puhelimen pois ja keskityt liikenteeseen, kuten jokainen omaa henkiriepuaan arvostava. Ravintola menetti potentiaalisen asiakkaan. Ensi kerralla samoissa valoissa joku muu ei edes löydä sivua, koska Googlekin on huomannut sivun hitauden, eikä huonon käyttökokemuksen pelossa näytä sitä. Edelleen iso-G pyrkii palvelemaan asiakkaitaan parhaimmalla mahdollisella tavalla – hidas sivu on huono käyttää. Jo jonkin aikaa latausaika on ollut yksi Googlen Ranking Factoreista, eli sijaintiin hakutuloksissa vaikuttava tekijä. Mutta arvosanoja ja korrelaatioita tärkeämpää on käyttökokemus. Nykyinen informaatioähky on darwinismia parhaimmillaan.

Optimointi ei vie devaajalta töitä

Pääsääntö on “nopeampi = parempi”, mutta mikäli latausaikasi ovat yli kahta sekuntia, on syytä tutkia, mistä tämä johtuu ja kuinka sitä voitaisiin parantaa. Yleisimpiä syitä hitauteen ovat kuvat, suuret muotoilutiedostot, taustakoodin turha rönsyily ja palvelimen huono suorituskyky. Netissä on paljon ilmaisia työkaluja, kuten Googlen oma nopeustesti, joka antaa myös konkreettisia parannusehdotuksia.

Suurin osa optimointitoimenpiteistä on aivan järkeenkäypiä, kunhan devaaja ymmärtää, että toimivuuden parantaminen ei ole pois hänen luovista ratkaisuistaan. Uusimman luovan trendin, Single Page Appin eli yhden sivun sovelluksen, haasteisiin hakukoneen näkökulmasta paneudumme ensi kerralla.

Related Blog & News