Totuuksia Tag Managementista

“Kun ette ole käsittääkseni saaneet kaikkea kuntoon viimeisen kahden vuoden aikana, niin t-u-s-k-i-n-p-a onnistutte siinä nytkään. Antakaa meidän nyt vaan laittaa tämä – – “

Seurasi 15 sekunnin tolkuttoman pitkältä tuntunut hiljaisuus.

Puhuin uuden asiakkaan kanssa puhelimessa. Viimeisimmän palaverin aikana oli selvinnyt, ettei analytiikkaa oltu vieläkään saatu asennettua oikein, monista yrityksistä huolimatta. Sivut olivat joiltakin osin seurannassa, mutta ainoatakaan Osta- tai Tilaa-nappia ei oltu tägitetty, yrityksen eri domainien välisen liikenteen seuraaminen oli retuperällä, eikä verkkokauppa ollut analytiikkaa nähnytkään.

Ehdin jo tuon 15 sekunnin hiljaisuuden aikana miettiä toimarillemme perusteluja, miksi menetin tämän asiakkaan, kunnes luurin toisesta päästä kuului: “OK, otetaan se sitten! Mutta katsokin että tämä on sitten sen arvoista.”

Huh! Sydämeni alkoi lyödä jälleen, ja pikkuhiljaa hengityskin normalisoitui. Lupasin, että asiat hoituvat tästä eteenpäin hienosti. Kaikki olisi kunnossa tuotapikaa.

Oravanpyörä oli syntynyt aiemmin, koska kaikki, mikä vaati muutoksia koodiin, oli jumiutunut IT-osaston työjonoon. Ensimmäinen viesti asiakkaalta projektin alussa oli, että Adwords-mainontaa pitäisi lisätä 5000 €:lla, jotta saadaan lisää tilauksia. Meidän vastauksemme oli, että ei varmasti lisätä. Mainonta kun ei selvästikään tuottanut juuri mitään. Olisi pitänyt aloittaa asiakkaan sivujen optimoinnilla, jota varten tarvitaan taas oma testaustyökalunsa, joka IT-osaston piti asentaa sivuille…

Tilanne oli lukossa ja riskinä oli, että jatkossakin palavereissa vain pälätettäisiin ja päiviteltäisiin kuukaudesta toiseen, kuinka mikään ei liiku mihinkään. Voisinhan tietenkin voivotella muiden mukana ja antaa Adwords-mainonnan pyöriä, mutta tällaisen tekijäihmisen tyyliin se ei vaan yksinkertaisesti istu. Meidän qurulaisten tavoite on aina saada mittarit kuntoon ennen verkkomainonnan aloittamista ­– me kun haluamme mitata asiakkaan meihin sijoittaman rahan arvon oikein.

Ratkaisu oli tässäkin tapauksessa Tag Managementin asentaminen asiakkaan sivuille – siitä oli edellä mainitussa puhelussa kyse.

Vaivasin IT-osastoa vielä kerran, mutta sain asian hoidettua, kun lupasin, etten enää tämän jälkeen koskaan häiritsisi heitä. Tag Management saatiin kuin saatiinkin sivuille. Sen jälkeen saimme nopeasti analytiikan kuntoon ja A/B-testaustyökalun sivuille vaivatta.

Aloitimme testaamalla laskeutumissivuja ja katsomalla, mikä vie asiakkaita ostoputkeen. Lähetimme asiakkaalle testiehdotukset, joiden hyväksynnän jälkeen sivuston käyttäjät todistivat hypoteesimme oikeaksi.

Yksinkertaisen testin aikana konversiot lisääntyivät 38%. Huikea edistys siis. Sen jälkeen suostuimme myös lisäämään mainontaa, koska parannetuilla sivuilla rahat eivät haihtuisi ilmaan pelkästä mainostamisen ilosta.

Sain asiakkaalta uuden puhelun: “Onko tämä oikeasti näin helppoa?” Tottakai se oli, sitähän olin suu vaahdossa heille selittänyt muutamaan otteeseen. Mutta tällä kertaa pitäydyin kohteliaammassa vastauksessa: “Kyllä, juuri näin helppoa se on. Ja tulevaisuudessa kaikki verkkosivuille tehtävä mainonnan mittaus, sivujen pullonkaulojen etsiminen ja jatkotestien tekeminen on yhtä helppoa. Teidän tehtävä on enää vain opastaa meitä tuntemaan liiketoimintaanne paremmin. “

Nyt hommassa on tekemisen meininki voivottelun sijaan. Ideat lentävät ilmassa, ja asiat menevät eteenpäin kuten pitääkin. Luottamus välillämme on korkealla, koska olemme olleet rehellisiä alunpitäen ja kaiken työmme jäljen voimme myös numeroin osoittaa. On ilo työskennellä, kun asiakkaat luottavat ammattitaitoomme ja teemme yhdessä parempaa tulosta.

Related Blog & News