Sukupuolten välinen tasa-arvo työelämässä on yksi kuumimmista puheenaiheista – ja syystä. #MeToo-kampanja kasvoi nopeasti #TimesUp -liikkeeksi vastustamaan sukupuoleen kohdistuvaa systemaattista sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta työelämässä. Monet toimialat, nyt myös mainosala, ovat lähteneet mukaan elokuva-alalta ponnistaneeseen liikkeeseen. Ainakin Yhdysvalloissa.
Instagramissa Diet Madisson Avenue -yhteisö auttaa seksuaalista häirintää ja sortoa mainostoimistoissa kohdanneita työntekijöitä – silloin kun paikallinen HR ei sitä tee. Selvitykset ovat johtaneet jo usean luovan johtajan irtisanomiseen merkittävissä toimistoissa. Seuraavana Diet Madisson Avenuen listalla ovat tuotanto- ja holding-yhtiöt.
Myös Suomessa on herätty aiheeseen. MTL tekee paraikaa tutkimusta seksuaalisesta häirinnästä markkinointi- ja viestintätoimistoissa. Alkuvuodesta julkaistava tutkimus kertoo pian missä täällä mennään. Myös viimeisimmän Kauppalehti Option laajassa artikkelissa käsiteltiin seksuaalista häirintää suomalaisissa yrityksissä.
Onneksi naisten tasa-arvon edistäminen työelämässä on paljon muutakin kuin taistelua sortoa vastaan. Pääsin viime viikolla osallistumaan kansainvälisen verkostomme Grey Europen seminaariin, jonka tavoitteena on vahvistaa naisten asemaa Grey-ketjussa. Osallistuminen oli minulle henkilökohtaisesti merkityksellistä, sillä uskon sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisen – myös johtotasolla – tarkoittavan meille parempaa luovuuden tasoa ja loppupeleissä enemmän euroja.
Eurooppalaiset kollegani olivat yhtä mieltä siitä, että tasa-arvo toteutuu maakohtaisista vaihteluista huolimatta alallamme hyvin, mutta ylimpään johtoon ja etenkin alamme ytimeen suunnittelijoiksi ja eritoten luoviksi johtajiksi tarvitaan rutkasti lisää naisia. Tämä pätee myös Suomessa.
Mainos- ja markkinointitoimistoille luonnollinen rooli on toimia edelläkävijöinä. Meillä ei ole vain mahdollisuus, vaan myös velvollisuus näyttää tietä.
Totuus on se, että parannettavaa on kaikilla. Esimerkiksi meillä SEKissä naisia on johtoryhmässä vain 37,5 %, ja vain yksi luovista johtajistamme on nainen. Kysymys kuuluukin: Miten voimme parhaiten edistää tasa-arvoa ja saada enemmän naisia johtamaan alaamme? Keskustelimme eurooppalaisten kollegoideni kanssa myös tästä. Kuten olettaa saattaa, ongelmaan ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä ratkaisua. Tyypillisiä toimia asian hyväksi ovat joustavat työajat, tasa-arvoinen palkkaus, kannustava ilmapiiri – kaikki hyviä asioita, mutta myös itsestään selviä hyvän työpaikan yleisominaisuuksia.
Yksi asia on kuitenkin varma. Jos asiasta vaietaan, muutosta ei tapahdu. Hyvän keskustelun lisäksi tarvitaan myös toimintaa. Siksi päätimme pohjoismaisten Grey-toimistojen kanssa ryhtyä yhteistyöhön. Pian Tukholman Ingo, Kööpenhaminan Uncle Grey, Göteborgin SCPGrey ja SEK yhdistävät naisvoimansa. Mutta miten? Siitä pian lisää.
Sillä välin kysyn sinulta: Mitä sinä aiot tehdä?
Laura Mertano on vaikuttamisesta syttyvä SEKin asiakkuusjohtaja ja -ryhmän vetäjä, jolle koko homman ydin on ihmisten hyvinvointi. Laura itse tankkaa hyvinvointia perheen, ystävien, lukemisen ja juoksemisen parista.