Uusi Helpful Content Update päivitys on aloitettu elokuun 25.päivä ja päivityksen tarkoituksena on auttaa varmistamaan, että heikkolaatuinen sisältö ei sijoittuisi korkealle hakutuloksissa. Google ilmoittaa omilla sivuillaan, kun päivitys on otettu kokonaisuudessaan käyttöön. Ensimmäisen osan päivityksestä on ilmoitettu vaikuttavan englanninkielisiin hakuihin globaalisti. Päivitys esittelee uuden koko sivuston kattavan signaalin, mikä otetaan huomioon monien muiden web-sivujen sijoitusta koskevien signaalien joukossa. Googlen mukaan heidän järjestelmänsä tunnistavat automaattisesti sisällön, millä vaikuttaa olevan vähän arvoa tai mikä ei muuten ole erityisen hyödyllinen hakuja tekeville. Päivityksen myötä verkkosivustot, joilla on paljon huonoksi todettua sisältöä, pärjäävät heikommin hakutuloksissa. Tästä syystä hyödyttömän sisällön poistaminen voi parantaa koko verkkosivuston sijoitusta.
Tulosten näkyminen raportoinnissa on vielä kysymysmerkki ja alalla ei tunnu olevan vielä suurta huolta uusimmasta päivityksestä ja sen mahdollisista vaikutuksista. Sivustot joilla todetaan päivityksen mukaisia hälytyksiä, pitäisi nähdä tuloksia muutaman kuukauden viiveellä.
Tässä vaiheessa moni saattaakin pohtia, että mitä tästä uudesta päivityksestä pitäisi ottaa opiksi? Kovin tarkkoja ohjenuoria päivitys ei tarjoa ja moni suositelluista tavoista voi tuntua hankalalta ottaa käytäntöön. Valtaosa Googlen sisällöntuotannon laatuohjeistuksesta keskittyy siihen, mitä ei saa tehdä ja millä saa sivustonsa näkyvyyden laskemaan.
Lähtökohtaisesti tärkeintä on keskittyä kehittämään verkkosivuston sisältöä oman kohderyhmän käyttäjien tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Sisältöä pitää tuottaa asiakas-/ostopolun eri vaiheille ja sen pitää olla kohderyhmälle hyödyllistä, mahdollisimman uniikkia ja selkeää. Sisältösuunnittelu pitäisikin aina aloittaa laajamittaisella hakutermikartoituksella, mikä pohjautuu oman kohderyhmän kiinnostuksen kohteisiin ja vaatimuksiin. Nämä vaiheet huomioimalla varmistetaan, että sisältöä tuotetaan riittävästi aiheen ympärille sekä vastataan kohderyhmäläisten eri hakuvaiheisiin. Olennaista on myös jo sisällöntuotannon alkumetreillä tutustua pääkilpailijoiden sisältöihin ja tapaan tuoda esiin tietoa.
Monesti olemme törmänneet sisällöissä siihen, että tärkeimmät palvelu/tuotesivut on joko toteutettu organisaatiolähtöisesti, tietoa yhteen summaavasti tai hyvin kampanjalähtöisesti. Tällöin orgaanisen liikenteen kautta tuleva liikenne on usein vähäisempää, heikommin konvertoituvaa, sekä mainoskustannuksiltaan korkeampaa kuin mitä se olisi kohderyhmälähtöiselle, käyttäjät edellä toteutetulle sisällölle. Mikäli sisällöllä ei haluta luoda arvoa omalle palvelualueelle tai ei tiedetä vastaako sisältö käyttäjien hakutarpeisiin, näkyy se useimmiten heikompina orgaanisen liikenteen tuloksina.
Vaikka uusi Helpful Content Update ei vielä oman verkkosivuston orgaanisen liikenteen raporteilla näkyisikään, on tämä silti oiva paikka tarkastella vastaako oman verkkosivuston sisältö kohderyhmän tarpeisiin ja tuottaako se arvoa aihealueen ympärille.
Tässä vaiheessa emme vielä paina paniikkinappulaa, vaan keskitymme ottamaan selvää miten algoritmimuutoksen tulokset näkyvät orgaanisen liikenteen raportoinnissa. Ensitöiksemme haluamme viedä sisällönoptimoinnin ilosanomaa eteenpäin ja etenkin keskittymistä kohderyhmälähtöiseen sisältötyöhön. Googlen tekemiä päivityksiä on ehdottoman tärkeää pitää silmällä, mutta ensisijaista on keskittyä tarjoamaan omille käyttäjille palvelevaa sisältöä.
Vilman ja Pirjon tärpit käyttäjäystävälliseen sekä hakukoneoptimoituun sisältöön:
Syysterkuin,
Pirjo ja Vilma
Suunnitelmissa hakukoneoptimoinnin kehittäminen? Tutustu Qurun SEO-palveluihin.