Google Shopping-mainokset näkyvät Suomessa vasta pienellä osalla hakijoista, mutta ulkomailla ne ovat jo pitkään tuoneet huimia tuloksia verkkokauppiaille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Shopping-mainontaan kulutettiin vuonna 2018 huimat 76,4% kaikesta vähittäiskaupan hakumainonnasta.
Shopping-mainokset ovat siis yksi suurimpia muutoksia Suomen hakumainonnassa.
Google Shopping-mainosten aloittaminen voi kuitenkin aiheuttaa paljon päänvaivaa verkkokauppiaille, sillä mainostamiseen on paljon ohjeita ja sääntöjä.
Tässä kirjoituksessa kerron 4 ohjetta, joilla pääset nopeasti alkuun Shopping-mainostamisessa.
Shopping-mainoksien aloittaminen ei onnistu Google Ads’issa yhtä helposti kuin hakusana-, display- ja videomainonta. Vaikka varsinainen mainostaminen tehdään Ads-tilillä, Shopping-mainoksilla on yksi erityinen piirre: Ne perustuvat verkkokaupan tuotetietoihin.
Tuotteiden nimet, kuvat, hinnat ja monet muut tiedot annetaan Googlen tietoon käyttämällä erillistä alustaa.
Tämä alusta on nimeltään Google Merchant Center (tai suomeksi Google Kauppiaskeskus)
Ennen kuin teet muuta, niin aloita luomalla tili Merchant Centerin etusivulta.
Tämä on onneksi varsin vaivatonta, mutta kannattaa huomioida seuraavat asiat tilin käyttöönotossa:
Seuraavaksi Merchant Centeriin tulee lähettää tiedot verkkokaupassa olevista tuotteista. Tämä tehdään niin sanottujen tuotesyötteiden avulla.
Käytännössä tuotesyöte on usein taulukko, mikä sisältää tuotteet, sekä niihin liitetyt Googlen vaatimat tiedot.
Tältä voisi näyttää Merchant Centeriin ladattava Sheet-taulukko:
Tuotesyötteitä pääset luomaan aktivoidulta Merchant Centerin tililtäsi kohdasta ”Tuotteet”, ja valitsemalla kohdan ”Syötteet”.
Verkkokauppasi koon ja rakenteen mukaan sinulla on useita eri vaihtoehtoja tehdä tuotesyöte Googlelle. Tässä on meidän suosituksemme:
Useimmille verkkokauppiaille paras vaihtoehto on valita ”Automaattisesti päivittyvä tiedosto”, sillä manuaalinen tuotetiedoston päivittäminen on altis virheille, sekä tietojen vanhentumiselle. Päivitysten vaatimiin jäsenneltyihin tietoihin keskitymme tarkemmin kohdassa 4.
Shopping-mainosten näyttäminen esimerkiksi ilman nimeä tai hintaa olisi erittäin huono kokemus käyttäjille. Tämän vuoksi Shopping-mainoksilla on tarkat kriteerit siihen, minkä tyyppisiä tietoja kukin tuote tarvitsee.
Jotta Shopping-mainoksia on edes mahdollista lähettää, kukin tuote tarvitsee vähintään:
Lisäksi tietyt tuotetyypit tarvitsevat muita tietoja. Esimerkiksi vaatteista tulee kertoa:
Puutteet tiedoissa johtavat hylättyihin mainoksiin, joista tulee ilmoitus Merchant Centeriin.
Paras käytäntö on suunnitella tuotesyötteen tarvitsemat tiedot alusta alkaen huolellisesti. Pakollisiin ja valinnaisiin kenttiin pääset tutustumaan tarkemmin tästä Googlen ohjeesta.
Kuten olet ehkä huomannut Shopping-mainokset saattavat tarkoittaa todella suurta määrää manuaalista työtä. Tältä voi kuitenkin välttyä käyttämällä jäsenneltyjä tietoja (structured data).
Jäsennellyt tiedot on käytännössä löydettävissä vain tuotesivujen koodissa. Ne voivat näyttää esimerkiksi tältä:
Tämä koodi ei ole tarkoitettu ihmisten luettavaksi, mutta siitä voi erottaa esimerkiksi tuotteen nimen (name), kuvauksen (description), sekä hinnan (price).
Google pystyy tarvittaessa koneellisesti noutamaan nämä tiedot, ja näin saamaan nopeasti kokonaiskuvan kunkin tuotteen ominaisuuksista.
Konkreettinen hyöty sinulle on, että voit käyttää vähemmän aikaa Merchant Centerin hallintaan:
Käytännössä jäsennellyt tiedot saadaan tehtyä kuhunkin verkkokauppaan erikseen teknisellä kehitystyöllä, sekä joissain tapauksissa julkaisujärjestelmän lisäosilla. Kannattaa tutustua oman järjestelmäsi mahdollisuuksiin.
Yksi suurimpia virheitä tuotetiedoissa on, jos verkkokaupassasi tulee muutos hintoihin tai saatavuuteen, ja tästä ei informoida nopeasti Merchant Centeriin.
Google ei halua, että Shopping-mainoksessa on esimerkiksi eri hinta kuin varsinaisessa verkkokaupassa. Tällainen tilanne nimittäin huonontaisi asiakaskokemusta, sekä luottamusta mainontaan.
Ongelma voi tapahtua helposti, jos jokin tuotteesi menee alennusmyyntiin, tai tuote myydään loppuun. Lopputuloksena mainoksesi, tai koko tilisi voidaan väliaikaisesti jäädyttää.
Tähän ongelmaan on onneksi erillinen ominaisuus nimeltä ”automaattiset tuotepäivitykset”. Sillä voit pitää hinnan ja saatavuuden päivitettynä jatkuvasti, ja se toimii jopa ilman jäsenneltyjä tietoja! Huomio kuitenkin, että parhaan tuloksen saat jäsenneltyjen tietojen kanssa.
Valitse Merchant Centerissä yläoikealta lisäasetukset, ja sitten ”Automaattiset tuotepäivitykset”:
Tämän jälkeen varmista, että automaattiset tuotepäivitykset ovat käytössä, sekä ”hinta ja saatavuus” on valittu.
Nyt Google päivittää säännöllisesti syötteesi ”hinta”- ja ”saatavuus”-kentät, ja sinä voit murehtia vähemmän toimimattomista mainoksista.
Shopping-mainonta kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti, sillä niiden saapuminen Suomen hakijoiden nähtäväksi on vain ajan kysymys.
Neljä yllä olevaa askelta olivat siis nämä:
Jos eteesi tulee ongelmat, Googlella on onneksi kattava suomenkielinen ohje Merchant Centerin käyttämisestä, josta löydät lähes kaiken tarvittavan.
Jos tarvitset apua mainonnan käyttöönottamiseen Qurun Shopping Ads-sertifioiduilta ammattilaisilta, niin ota meihin yhteyttä.