Qurun 4 kehitysideaa Stockmannin pelastamiseksi
Stockmann ei ole vain tavaratalo vaan käsite, osa Suomen kulttuurihistoriaa. Kohta 90-vuotias päärakennus seisoo yhä ryhdikkäästi keskellä Helsinkiä, aina valmiina palvelemaan. Ja sieltähän saa melkein kaiken. Hyvään palveluun, kattavaan valikoimaan ja keskeiseen sijaintiin perustuva konsepti on kestänyt huojumatta molemmat maailmansodat, pari suurta pörssiromahdusta ja jälkiteollistuvan yhteiskunnan eksistentiaaliset kriisit.
Vielä 50-luvulla Stockmann osasi ottaa ilon irti uudesta mediasta. Silloin Helsingin tavaratalo toimi Suomen ensimmäisen julkisen televisiolähetyksen näyttämönä. Nyt, 60 vuotta myöhemmin, osat ovat vaihtuneet. Stockmann ei enää johdakaan median murrosta vaan ainoastaan reagoi siihen – vieläpä liian myöhään ja heikolla menestyksellä. Kriisi on ilmeinen, eikä se ei ole jäänyt huomaamatta myöskään Stockmannin ydinkohderyhmältä.
Arvoisa Stockmann, olette meille tärkeä ja haluamme laittaa digiasiantuntemuksemme peliin auttaaksemme teitä. Tässä ytimekäs analyysi siitä, miksi verkkoliiketoimintanne ei toimi, ja mitä sille pitäisi mielestämme tehdä.
Sijalla 4: Verkkokaupan tekninen toimivuus
Aloitetaan perusasioista. Kauppa toimii tappavan hitaasti. Etusivun latausaika on testityökalujemme mukaan jopa 8 sekuntia, vaikka testissä käytettiin pöytäkonetta ja yhteys oli nopea. Sivu vastaa vauhdilla, joten jumitus johtuu lähinnä sisällöllisistä valinnoista. Tässä muutamia korjattavia kohtia (pahoittelut jo etukäteen teknisestä jargonista, mutta emme halua, että vihjeemme jäävät viisastelun tasolle):
Lisäksi tätä kirjoittaessani – viime viikon tiistaina aamulla kello 9 ja uudestaan keskiviikkona kello 10 – Stockmannin verkkokauppa on ”suljettu hetkellisesti päivityksen vuoksi”. En tarvitse edes dataa suositellakseni, ettei päivityksiä kannata tehdä arkena keskellä päivää.
Sijalla 3: Kohdennettu markkinointi
Miksi te, Stockmann, ette juurikaan markkinoi olemassa oleville verkkokauppa-asiakkaillenne heidän kiinnostuksen kohteensa huomioiden? Tätä tiimimme jäsenet ovat asiakkaan roolissa ihmetelleet jo kauan. Mistä tahansa muusta verkkokaupasta tilaaminen tai pelkästään sivustolla käyminen johtaa lähes poikkeuksetta jonkinlaisiin jatkoviesteihin kauppiaalta. Kukaan ei halua Ellos-tyyppistä ikuista arvosetelilimboa yhden tilauksen jälkeen, mutta kohdennettua markkinointia voi tehdä myös tyylikkäästi. Niin, että siitä on aidosti hyötyä vastaanottajalle.
Listasimme muutamia käytännön ehdotuksia huomaavaiseen ja hyödylliseen kohdennettuun markkinointiin.
Sijalla 2: Kivijalkakaupan ja verkkokaupan integroiminen
Tavalliselle asiakkaalle se, että Stockmannin kiviljalkakaupan ja verkkokaupan liiketoiminta ja logistiikka ovat täysin erilliset, näyttäytyy järjettömänä. Eräässä tositarinassa parin kuukauden takaa kävi niin, että asiakas halusi palauttaa verkosta ostamansa kengät keskustan liikkeeseen työmatkallaan. Vastaanotto oli pöyristynyt: eihän näitä tänne voi palauttaa, verkkokauppa on ihan eri asia. Miksi ihmeessä?
Teillä, hyvä Stockmann, on jotain, mitä Zalandolla, Booztilla tai Stylepitillä ei ole: valmiit asiakaspalvelupisteet keskellä kaupunkia. Ja se, jos mikä, on uniikkia ja arvokasta. Jos lasten kumisaappaiden verkko-ostajalla olisi vaihtoehtoina Stockmann (40 euroa, nouto keskustan tavaratalon noutopisteestä kahden tunnin päästä) tai Brandos (30 euroa, toimitus lähipostiin ehkä parin viikon sisällä), moni aivan varmasti valitsisi ensimmäisen – erityisesti, jos saappaiden palautus onnistuisi tarvittaessa samaan paikkaan yhtä näpsäkästi.
Tärkein kehityskohta: Arvolupaus
Nyt pääsemme asiaan. Verkkokaupan tekninen toimivuus, puhutteleva markkinointi ja fiksu logistiikka ovat tärkeitä, mutta niiden merkitys korostuu vasta silloin, kun jo tiedetään, mihin ollaan matkalla. Ensin täytyy ratkaista suurin ongelma, joka on strateginen.
Keskeisin este Stockmannin verkkokaupan menestykselle on verkkoliiketoiminnan strategian ja sitä kautta verkko-ostajalle relevantin arvolupauksen puute. Arvolupaus eli USP (Unique Selling Point) vastaa kysymykseen, miksi verkkoasiakas ostaisi mieluummin meiltä kuin kilpailijalta. Niin, Stockmann, miksi? Pohjoismaiden suurin tavaratalo tai sen keskeinen sijainti eivät lämmitä silloin, kun valokuituja pitkin pääsee sekunnin murto-osassa ostoksille vaikka Kiinaan.
Stockmannin verkkokauppa tarvitsee siis arvolupauksen, johon sisältyy kivijalkapuolelta tuttu ajatus hyvästä laadusta ja palvelusta, mutta joka samalla on relevantti myös verkkokaupassa. Millainen se voisi olla? Suomen halvimmat hinnat lienee nykykonseptilla epärealistinen, eikä se edes sovi brändiin. Valikoiman laajuudella Stockmann (33 saapasmallia, joista osa lasten kumisaappaita) ei voi kilpailla esimerkiksi Boozt.comia (749 erilaista paria naisten saappaita) tai Zalandoa (1830 naisten saapasmallia) vastaan. Ilmainen toimitus ja palautuskin on jo moneen kertaan varattu eikä siis kovin uniikki.
Meillä on ehdotus: nyt kannattaa keskittyä ylivertaiseen asiakaspalveluun verkossa. Se voi tarkoittaa reaaliaikaista asiakaspalvelu-chattia, kivijalkakaupan asiakaspalvelun integrointia saumattomasti verkkopalveluun, erityisen hyvin jokaiselle asiakkaalle taustatietojen ja aiempien käyntien perusteella kohdennettua viestintää tai vaikkapa lisäpalveluna tilattavaa todellista pikatoimitusta, jossa verkkokaupasta ennen puolta päivää ostetut tuotteet kuljetetaan kotiovelle suurimmissa kaupungeissa vielä saman päivän aikana.
Aika kallista, niinkö? Ei se mitään. Eihän Stockan pitänytkään olla Suomen halvin. Riittää, että se on Suomen paras.