Tämä ei ole vain markkinoinnin ongelma, vaan yhtä lailla myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen ongelma. Ja sitä myöten koko bisneksen ongelma. Tilanne toimialojen välillä vaihtelee: Vaikkapa kuluttajaverkkokauppojen ja Saas-bisnesten on ollut myös Suomessa välttämätöntä hypätä myynnin ja markkinoinnin digitalisoitumisen ja automaatioiden korkeimmille tasoille – kilpailu on niin kovaa. Mutta meillä on myös paljon yrityksiä, joilla datan hyödyntäminen on todella lapsen kengissä. Edes korona ja sen myötä loppuneet messut ja tapahtumat eivät tuoneet sitä digiloikkaa, jonka olisi luullut olevan näköpiirissä.
Kun on mennyt tarpeeksi hyvin, ei ole tarvinnut tehdä mitään. Kuulostaako tutulta? Ja vaaralliselta. Mitäpä jos datajohdettuun myyntiin ja markkinointiin hyppäisi jo ennen kuin on pakko? Ei tarvitsisi herätä ikävään tunteeseen kun tilauksia ei enää tipukaan. Fakta on se, että kaksi kolmasosaa B2B-päättäjistä aloittaa ostoprosessin hakukoneella (Google) sekä haluaa kohdistettua viestintää ja personoidun asiakaskokemuksen (Accenture 2017). Lähes yhtä moni päättäjä tekee ostopäätöksen pelkästään digitaaliseen sisältöön perustuen (Gartner 2019). Eikö olisikin hienoa, jos vaikkapa digitaalisesta ostopolusta olisi selkeää dataa käytettävissä?
Onko datajohdettu markkinointi ja myynti siis kaikkia varten? Vastaukseni on kyllä, ainakin jollain mittapuulla. Tosin se, mikä sopii Pekalle, ei ehkä toimi Annelille. Ja tuhansien markkinointi- ja myyntiteknologioiden joukosta pitäisi löytää itse kunkin bisnekseen sopivat työkalut.
Mistä sitten lähteä liikkeelle? Liiketoimintastrategiasta ja yrityksen tavoitteista sekä pohtimalla esimerkiksi näitä:
Ja käytä apua tarvittaessa. Loistavaa osaamista on saatavissa myös kotimaastamme.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Turun Kauppakamarin blogissa