Google on kaikessa hiljaisuudessa kasaillut pirullisen kokonaisvaltaista enterprise-tason datalla johtamisen tuotepakettia. Uusi Google 360 Suite julkaistiin virallisesti maaliskuussa 2016. Mistä siis on kyse?

Datalla johtaminen ja dataan perustuva markkinointi on kuuminta hottia. Big datasta on puhuttu jo vuosia, ja vihdoin ollaan siirtymässä lätinästä toimintaan.

Big datan matka höpötyksestä käytäntöön on ollut legendaarisen pitkä. Tähän on monia syitä, mutta yksi niistä liittyy käytettäviin työkaluihin: varsinaista työkalupakettia on ollut hankala löytää. Sen sijaan jokainen toimija on joutunut kasaamaan omanlaisensa tornin käsillä olevista palikoista. Lopputulos on usein niin monimutkainen, että vielä tänäkin päivänä datan jokapäiväinen käyttö tuppaa jäämään liian usein muutaman datanörtin – meidän analyytikkojen – riemuksi. Tehokas datalla johtaminen kuitenkin edellyttää, että muutkin kuin propellipäät pääsevät tärkeisiin tietoihin käsiksi, ja tietävät, mitä niiden perusteella tehdään.

Näitä ongelmia Googlekin on lähtenyt ratkomaan. Googlen 360 Suite vastaa haasteeseen yhdistämällä saman 360-kattobrändin alle kaksi tuttua Google-tuotetta uudelleenbrändättynä sekä neljä kokonaan uutta tulokasta.

Google Analytics 360

Datalla johtamisen ytimessä on analytiikka. Google Analytics 360 on vanha tuttu tuote, joka aiemmin tunnettiin nimellä Google Analytics Premium eli GAP. Kyse on siis perinteisen Google Analyticsin maksullisesta versiosta. Kuten aiemminkin, rahalla saa mm. datan omistuksen, palvelutasolupauksen, enemmän muuttujapaikkoja ja vapautuksen analyysiä mutkistavasta otannasta. 360-uudelleenbrändäys ei sinänsä tuo GAP-tuotteeseen juuri mitään uutta. Olennaisempaa onkin se, mitä täysin uusia mahdollisuuksia syntyy, kun muita 360-tuotteita hyödynnetään yhdessä Analytics 360:n kanssa.

Google Tag Manager 360

Olemme saarnanneet täginhallinnan eduista jo vuosia. Google Tag Manager (GTM) on vanha tuttu täginhallintatyökalu, joka on nyt paketoitu osaksi 360-kokonaisuutta. Ainoa selvä muutos vanhaan on se, että Google Analytics 360 -asiakkaille luvataan nyt täginhallintaan sama palvelutaso kuin mikä analytiikkatyökalussakin on. Jos siis tuote ei toimi, Google korvaa aiheutuneen mielipahan. Uusia, nimenomaan suuremmille yrityksille suunnattuja GTM-toimintoja lupaillaan julkaistavaksi GTM 360 -työkalun kautta tulevaisuudessa.

Google Optimize 360

Google Optimize 360 on ensimmäinen täysin uusi Google 360 Suite -tuote. Taannoin Google Analyticsin käyttöliittymässä vilahdellutta puolivillaista Experiments-toimintoa on nyt viritetty huolella, ja samalla se on tuotu kokonaan ulos Analyticsistä omaksi tuotteekseen. Optimize 360 yksinään käytettynä on melko tavanomaisen oloinen työkalu A/B-testaukseen ja sisällön targetointiin. Se, mikä kuitenkin erottaa Optimize 360:stä muista testityökaluista, on täydellinen integraatio Google Analyticsin kanssa. Google Analyticsin segmentointia voi siis käyttää suoraan testien suunnittelussa ja sisällön targetoinnissa. Haluatko näyttää aivan erityisen etusivuversion niille sisäänkirjautuneille käyttäjille, jotka ovat ostaneet viimeisen kuukauden aikana jotakin kauppasi kivijalkamyymälästä etukorttia höyläämällä? Tai niille Androidia käyttäville kävijöille, jotka ovat käyneet sivustolla vähintään 5 kertaa aiemmin, ostamatta kuitenkaan mitään, ja lisäksi nähneet tietyn mainoksen? Onnistuu. Ainoa huono puoli on saatavuus: Google Optimize 360 on toistaiseksi tarjolla vain rajattuna beta-versiona.

Google Data Studio 360

DataStudio360Demo

Google Data Studio 360:een saa vietyä dataa monista lähteistä, ja raporteista saa ihan pätevän näköisiä. Kuva kaapattu Googlen omasta demovideosta.

Google Analytics 360 on kilpailukykyinen analyysityökalu, ja muihin Googlen tuotteisiin (AdWords. Optimize, DFA, DFP) yhdistettynä kokonaisuus on vieläkin toimivampi. Datalla johtamisen kannalta keskeisin ongelma on tähän saakka kuitenkin liittynyt datan jakamiseen ja visualisointiin. PDF-tiedostoina sähköpostiin lähetettävät tulosyhteenvedot ehkä tyydyttävät pahimman raporttinälän, mutta eivät rohkaise ketään tutkimaan asiaa tarkemmin tai jakamaan tuloksia vaikkapa yrityksen näytöllä. Sanalla sanoen: perinteiset Google Analytics -dashboardit ovat rumia, ja viestintä niiden kautta on yksisuuntaista. Korjaussarjaksi Google on rakentanut uuden Data Studio 360:n. Dashboardit syntyvät käden käänteessä, raporttien ja muokkausoikeuksien jakaminen on helppoa (dashboardilla on oma osoite, eikä vastaanottajan tarvitse olla kirjautunut sisään), ja tulosten visualisointi on joustavaa. Lisäksi härpäke pyörii Big Queryn päällä, mikä takaa sen, että miljardinkin rivin data pyörähtää paikoilleen muutamassa sekunnissa. Tosiasiassa Data Studio 360 toimii samalla myös Big Queryn käyttöliittymänä niille, jotka eivät saa kiksejä suoraan tietokantaan tehtävistä SQL-komennoista. Saatavuus tosin on tässäkin toistaiseksi rajallinen, eikä Google ole vielä julkaissut tietoa työkalun hintalapusta.

Google Audience Center 360

Audience Center on Googlen versio mainonnanhallinnan DMP:stä (Data Management Platform). Tässäkin tapauksessa suurin ero muihin DMP-työkaluihin ei tule järjestelmästä itsestään, vaan siitä, että tämäkin härpäke puhuu samaa kieltä muiden Googlen työkalujen kanssa. Myllyyn voi siis tuoda dataa paitsi kaikista 360-työkaluista, myös CRM:stä sekä muualta mainonnan hallinnasta (erityisesti DSP-puolelta). Tämän datan perusteella sitten mainontaa voidaan kohdentaa loppukäyttäjille. Jos siis haluat vaikkapa suunnata kampanjan niille, jotka ovat ostaneet mitä tahansa puutarhatyökaluja viimeisen kolmen kuukauden aikana kivijalasta, nähneet ainakin viisi display-mainosta, käyneet ainakin yhden kerran ruohonleikkurin tuotesivulla, ja joiden kaltaiset ovat surveyssä kertoneet harkitsevansa päältä ajettavan ruohonleikkurin hankintaa kolmen kuukauden sisällä, mainonnan puskeminen juuri tälle porukalle onnistuu.

Google Attribution 360

Google Attribution 360 perustuu Googlen pari vuotta sitten ostamaan Adometry-tuotteeseen. Idea on se, että markkinoinnin kokonaisvaltaiseen seuraamiseen tarvitaan dataa myös muiden kuin digitaalisten kampanjoiden vaikuttavuudesta – esimerkiksi TV-mainosten. Vaikkei TV-mainonnassa pystytäkään yhdistämään mainoksen nähnyttä silmäparia lopulliseen ostokseen samalla tavoin kuin digitaalisen mainonnan ja verkkokaupan yhdistelmässä, sillä kukaan ei kirjaudu sisään televisioonsa, voidaan TV-mainonnan vaikutusta kuitenkin haarukoida yhdistämällä mainosten näyttötiedot (kanava, paikkakunta, kellonaika jne.) siihen, miten liikenne yrityksen verkkosivuilla vaihtelee. Google Attribution 360 myllää ja mallintaa dataa, ja lopputuloksena toivottavasti antaa hyödyllisen arvion siitä, miten TV-mainonta kokonaisuutena vaikutti myyntiin, ja mihin kanaviin tai kellonaikoihin kannattaa jatkossa satsata nykyistä enemmän. Ajatus on oivallinen, mutta käytännössä en ole vielä tätä tuotetta päässyt vilkuilemaan johtuen mm. siitä, että tuote on ainakin vielä tätä kirjoitettaessa suunniteltu ilmeisen tukevasti amerikkalaisen mainosmaailman ehdoilla, eikä eurooppalaisia käyttäjiä ole kovin montaa.