Web analytics framework

Web analytics framework by James Royal-Lawson, Flickr.com/beantin, CC BY-SA 2.0.

Qurusta tuli reilu vuosi sitten Google Analytics Premium -jälleenmyyjä ensimmäisenä Suomessa. Premium on tarkoitettu suurille yrityksille, joiden analytiikka tuottaa paljon eri tyyppistä dataa; hyvänä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mikäli koko yrityksen sivulatausmäärä on kuukausitasolla vähintään 50 miljoonaa, Google Analytics Premiumia kannattaa harkita. Suuri osa näistäkin yrityksistä tulee vielä mainiosti toimeen Google Analyticsin ilmaisversiolla.

Olemme usein törmänneet kysymykseen siitä, millainen Google Analytics Premium on verrattuna sen ilmaisversioon tai muihin maksullisiin analytiikkatyökaluihin. Googlen omilta sivuilta on saatavissa tuotetietoa kohtalaisen laajasti, mutta nyt vuosi ensimmäisen Premium-kaupan jälkeen, voin käytännön kokemusten perusteella kertoa työkalun tärkeimmistä hyödyistä.

Helppo käyttöönotto

Verrattuna muihin maksullisiin työkaluihin Google Analytics Premium on melko helppo ottaa käyttöön. Mikäli sivustoilta löytyy jo Google Analytics -koodi, työkalun aktivoiminen vaatii vain yhden puhelinsoiton, ja koko aktivointiprosessi kestää pari–kolme tuntia. Käyttöliittymä on identtinen ilmaisversion kanssa, joten koulutuksissa voidaan panostaa siihen, mitä saatavat tiedot tarkoittavat, ja miten sitä käytetään, sen sijaan, että käytettäisiin tuntitolkulla aikaa käyttöliittymän hienouksien opetteluun. Koko yrityksen laajuinen, suoraviivainen linkitys Adwordsiin on myös usein asia, joka kannattaa ottaa huomioon.

Data omassa omistuksessa ja aina saatavissa

Google Analyticsin ilmaisversio ei anna käytännössä minkäänlaista sitoumusta datan saatavuuden suhteen, ja data on käytännössä Googlen – vaikka se onkin sivuston omistajan vapaasti käytettävissä. Nämä asiat on muutettu Premiumissa: asiakas omistaa datan, ja voi halutessaan jopa käskeä Googlea deletoimaan tiedot heidän palvelimiltaan. Lisäksi palvelua suojaa 99% SLA.

Eroon otoksista

Mikäli sivulatauksia on paljon, Google Analyticsin ilmaisversio tuottaa osan raportista arvioimalla sen luvut otoksen perusteella. Karkeasti kuvattuna tämä tarkoittaa sitä, että mikäli olet kiinnostunut tietystä suuresta kävijäjoukosta, ilmaisversio valikoi siitä satunnaisesti viisi prosenttia, katsoo kuinka monta ostostapahtumaa sieltä löytyi, ja kertoo luvun kahdellakymmenellä. Mitä suurempi raportoitu kävijäjoukko on, sitä pienempi on otos, ja sitä suurempi epätarkkuus on lopullisissa tuloksissa. Premiumissa kaikki data on saatavissa suoraan katseltavaksi – eli tieto on erittäin tarkkaa.

Tietojen päivittyminen

Jokainen, joka seuraa suurempien sivustojen analytiikkaa tietää, että Google Analyticsin ilmaisversio saattaa vaatia päivänkin kerätäkseen kaiken tiedon – ja monesti enemmänkin. Premiumin tietojen päivitykseen kestää korkeintaan neljä tuntia, minkä avulla esimerkiksi kampanjoiden tuottoa ja laatua voidaan seurata huomattavasti tarkemmin ja nopeammin. Monesti tämä tarkoittaa selvää rahansäästöä: se, huomataanko mainonnasta tulleiden poistuvan välittömästi sivustolta saman päivän aikana vai vasta muutaman päivän päästä tekee suuren eron sille, kannattaako kampanjaa sellaisenaan jatkaa vai ei. Aika on todellakin rahaa.

Analyytikon lisätyökalut

Google kehittää analytiikkatyökalujaan koko ajan, ja Premium-asiakkaat ovat yleensä ensimmäisiä, jotka pääsevät nauttimaan uusista herkuista. Salassapitosopimusten takia yksityiskohtien kertominen on mahdotonta, mutta käytännössä apuja löytyy paljon, erityisesti yksittäisen kävijän elinkaaren arviointiin ja tuottoprosenttien automaattiseen laskemiseen.

Suomenkielinen tukipalvelu Kaisaniemessä

Viimeisimpänä mutta varsin merkittävänä tekijänä mainittakoon kuitenkin ehkä se ilmeisin. Premiumin voi hankkia joko suoraan Googlelta tai kaltaisemme jälleenmyyjän kautta, ja kummassakin tapauksessa hinnoitteluun sisältyy tuki- ja käyttöönottopalvelu. Qurun tarjoamana tämä tukipalvelu löytyy Helsingin Kaisaniemestä Suomen kielellä, ja kasvotusten tapaaminen onnistuu erittäin helposti. Lisäksi palvelu on räätälöitävissä tarkalleen asiakkaan tarpeiden mukaan, mikä tekee Premiumin kanssa työskentelystä monesti erittäin kustannustehokasta.

Kaiken kaikkiaan, mikäli vaikuttaa siltä, että ilmainen Google Analytics -tilisi ei riitä yrityksesi tarpeisiin, Premium saattaa hyvinkin olla ratkaisu. Kuitenkin on tärkeää muistaa analytiikan tärkein muistisääntö: paraskaan järjestelmä ei vielä ratkaise yksinään mitään. Lopulta ratkaiseva tekijä on työkalua käyttävä ihminen.