Kohdenna-some-mainonta-oikein

Kuva: playbuzz

Facebook on jo vuosia ollut suosituimpien sosiaalisten medioiden verkkosivujen joukossa. Facebookin itsensä mukaan sillä oli keskimäärin 1,04 miljardia aktiivista käyttäjää päivässä vuoden 2015 joulukuun ajan. Huikaiseva määrä kävijöitä, eli käyttäjiä, joille kertoa kuinka yrityksesi palvelut ja tuotteet eroavat kilpailijoiden palveluihin ja tuotteisiin verrattuna. Yleinen mutu-mielipide vaikuttaa olevan se, että Facebook-mainonta ei toimi ja sillä kasvatetaan vain bränditietoisuutta. Tottakai mainoksen sisältö ja ostoprosessin toimivuus vaikuttaa kampanjoiden kokonaiskonversiomääriin, mutta usein ongelmana on mainosten kohdennus eli kenelle mainoksia on näytetty. Mitä eri tapoja on kohdentaa mainontaa oikealle kohdeyleisölle Facebookissa ja nostaa konversion todennäköisyyttä?

Mainostajan puolelta Facebookin parhaimpia puolia ovat juuri eri kohdennustavat, joilla pääset erittäin lähelle kohdeyleisöäsi juuri oikealla hetkellä. Mainostajalla on esimerkiksi mahdollisuus valita suoraan Facebookin itsensä määrittelemistä valmiista käyttäjäsegmenteistä. Halusit sitten kohdentaa mainontaasi tee-se-itse-miehille/naisille ja/tai herkkusuille, on kohdennusta mahdollista tehdä heidän aiemman käyttäytymisen perusteella. Vain taivas on rajana näissä käyttäytymiseen perustuvissa kampanjakohdennuksissa.

Kuten useissa muissa mainosverkostoissa, myös Facebookissa on mahdollista kohdentaa mainossisältöä käyttäjille, jotka ovat jo aiemmin olleet vuorovaikutuksessa yrityksesi verkkosivuston tai muun verkkonäkyvyyden kanssa. Facebookissa mainostajan on mahdollista luoda Custom Audience -listoja. Sen lisäksi, että Facebookilta löytyy paljon tietoa käyttäjistään, löytyy mainostajaltakin jos jonkinnäköistä sähköpostilistaa, jotka ovat joko itse kerättyjä tai ostettuja kolmannelta osapuolelta. Eivätkö asiakkaat avanneet sähköpostisuoria ja siksi liidejä ei ole tullut? Yksi hyvä tapa sähköpostilistan uusiokäytölle voi olla listan käyttäminen Facebook-mainontaan. Facebook antaa mahdollisuuden kohdentaa mainontaa käyttäjän sisäänloggautumiseen käytettävän sähköpostiosoitteen perusteella. Tämä tarkoittaa parhaimmillaan erittäin kohdennettua mainontaa, pahimmillaan se ei johda mihinkään, koska on aina mahdollisuus, että sisäänkirjautumiseen käytetään täysin eri sähköpostiosoitetta kuin mikä annetaan kyselyihin ja uutiskirjeiden tilauksiin. Muistettava on myös, että mikäli haluaa tehdä jatkuvaa sähköpostiosoitteella kohdennettua FB-mainontaa, joutuu sähköpostilistausta päivittämään. Päivityksen voi tehdä toki käsin, mutta suosittelen turvautumaan kolmannen osapuolen työkaluihin, jolloin välttyy turhalta ja erittäin paljon aikaa vievältä sähköpostiosoitteiden näpyttelyltä. Sähköpostilistojen lisäksi mainostaja voi kohdentaa mainossisältöään puhelinnumeroiden perusteella. Yleensä yritysten asiakastietojärjestelmät sisältävät paljon muutakin tietoa asiakkaasta, jotka edesauttavat kohdennetun mainossisällön luomista, joten asiakastietojärjestelmien käyttöönotto myös Facebook-mainonnassa on erittäin suositeltavaa!

Remarketing on varmasti melko tuttu termi digimarkkinoinnista kiinnostuneille. Käytännössä Remarketing toimii näin: käyttäjä käy yrityksen sivustolla ja käyttäjän selaimeen jää käynnistä eväste, joka mahdollistaa esimerkiksi kyseisen yrityksen mainossisällön näyttämisen eri verkkosivuilla, jotka ovat antaneet luvan näyttää mainoksia sivuston sisällön joukossa. Remarketing Facebookissa toimii samalla periaatteella, vain eri nimellä: Custom Audiences from your website. Asetat siis tägin verkkosivustollesi, kävijän selaimeen tipahtaa eväste, ja voit näyttää käyttäjälle mainossisältöäsi Facebookissa. Remarketing-taktiikoita on paljon ja niissä tulee testata eri tapoja. Pääperiaatteena voi pitää, että kannattaa kohdentaa käyttäjille, jotka eivät ole vielä asiakkaita tai konvertoituneet – jo konvertoituneille asiakkaille mainonta ei ole tarpeen. Remarketingin voi aloittaa keräämällä remarketing-listaa kaikista verkkosivuilla käyneistä käyttäjistä ja konversion tehneistä käyttäjistä. Tämän jälkeen perustat kampanjan, jossa kohdennat mainossisältöäsi kaikille käyttäjille, poislukien konvertoituneet käyttäjät.

Remarketing on mahdollista paitsi verkkosivukävijöille, mutta myös Appien käyttäjille. Tämä vaatii sen, että applikaation omistaja asentaa Facebookin software development kitin (SDK) applikaatioon, jonka jälkeen on mahdollista kerätä halutun tapahtuman tehneet applikaation käyttäjät listalle ja kohdentaa heille mainoksia. Perusperiaate on täysin sama kuin normaalin verkkosivun remarketing-kampanjassa.

Mikäli koet, että olet luonut hyvän Remarketing-, Custom Audience- tai muun mainoksenkohdennusstrategian, voit antaa Facebookille vapaat kädet etsiä samankaltaisia käyttäjiä. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että Facebook käy läpi käyttäjälistaansa ja näyttää mainoksiasi mahdollisimman samantyyppisille profiileille. Tämä on loistava tapa mikäli oma kohdennustapasi näyttää mainoksia pienelle määrälle käyttäjiä.

Nyt kun olen hieman esitellyt eri mahdollisuuksia Facebookin mainonnan kohdennukseen, haluan muistuttaa, että kaikkia kohdennuksia voidaan myös yhdistellä. Voit luoda erittäin kohdennettuja kampanjoita ja voit periaatteessa kohdistaa mainontaa kämppiksellesi. Tagien asennuksen ja pienen analysoinnin jälkeen voit rakentaa erittäin tehokkaita mainoskampanjoita. Eri strategioiden testaaminen ja yhdistely kannattaa aina, näistä saatat löytää vielä tehokkaampia tapoja kohdata asiakkaasi. Kunhan muistat aina varmistaa että kaikkien kampanjoiden seuranta on kunnossa ja pääset analysoimaan kampanjoiden tehokkuutta myös Googlen Analyticsissa!