Hyvät Suomen verkkokauppavastaavat. Paljon hyvää on jo tehty Suomessa. Kyllä te osaatte.

Aina suomalaisia verkkokauppoja mollataan. Ne eivät osaa. Ne eivät uskalla. Ne eivät näytä hyvältä. Niitä ei ole optimoitu mobiilialustoille. Ja mitäpä sitä edes yrittämään, sillä ruotsalaiset tekevät joka tapauksessa kaiken paremmin.

Erityisesti me analyytikot rakastamme virheiden etsimistä. Siitä huolimatta – tai juuri siksi – päätimme laittaa hetkeksi syrjään myötäsyntyisen slaavilaisen pessimismimme ja tutkia, mikä suomalaisissa verkkokaupoissa toimii hyvin.

Aloitimme matkan epämukavuusalueelle pari viikkoa sitten kyselemällä perheiltämme, kollegoiltamme ja ystäviltämme, mistä suomalaisesta verkkokaupasta he pitävät eniten, ja miksi. Lopputuloksena löysimme monia hyviä syitä kotimaisten henkseleiden paukutteluun. Nyt jaamme niistä muutamia.

 

Sisäinen haku: Varusteleka

Varusteleka on noussut viime vuosina kuuluisuuteen kohderyhmää puhuttelevalla kielellään ja kovaäänisellä sosiaalisen median kampanjoinnillaan. Qurun analytiikkatiimi ei antanut räjähteiden sumentaa arvostelukykyään vaan keskittyi siihen, mikä verkkokaupassa oikeasti toimii. Vastaus: ainakin sisäinen haku. Hakukone ehdottaa sekä kategorioita että yksittäisiä tuotteita heti ensimmäisten kirjainten perusteella, ja jo tässä vaiheessa kävijä saa eteensä pienet tuotekuvat. Kaikki testatut hakusanat tuottivat relevantteja tuloksia. Samaa hakua voi rajata jälkeenpäin ilman, että siirrytään erilliseen tarkennettuun hakuun. Ja mikä hienointa, nollaa näyttävä varastosaldo näkyy jo hakutuloksessa havainnollisesti himmennettynä kuvana.

Valikoima: Lillacompany

Lillacompany on lastenvaatekauppa, joka on hyvä esimerkki siitä, ettei netin zalandoja kannata haastaa valikoiman laajuudessa. Sen sijaan voi panostaa siihen, missä pikkuputiikit ovat aina pärjänneet: valikoiman laatuun. Ei kaikkea kaikille, vaan huolella valiten rajatulle kohderyhmälle. Ja huomio Stockmann: Lillacompanyllä kurahousut ovat kurahousut. Jos joku erehtyy kirjoittamaan sisäiseen hakukenttään ”sadehousut”, hakukone ehdottaa kurahousuja. Näin on hyvä.

Selkeä layout: Kotitila

Kotitilan etusivulla ei kenellekään pitäisi jäädä epäselväksi, mistä sivustolla on kyse. Viestintä on niin selkeää, että lukutaidoton viisivuotiaskin osasi arvata, mitä tässä myydään ja mistä kuuluu klikata. Tiedot toimituskustannuksista on laitettu näkyvästi heti sivun yläosaan. Kehitettävää löytyy ainakin markkinoinnista ja erityisesti hakukoneoptimoinnista, sillä haasteellisinta tutkimustiimille oli löytää kauppa bittiavaruudesta silloin, kun sen nimi oli päässyt hetkeksi unohtumaan.

Tuotteiden luokittelu: Finnish Design Shop

Tuotteiden kategorisointi on tiukkaa tiedettä. Focus-ryhmissä kuluu kottikärryittäin kahvia, pullaa ja rahaa, kun yhdessä märehditään tuotteiden loogisia luokitteluperusteita. Turkulainen Finnish design shop on ratkaissut asian luovasti: luokitteluperusteita on useita kävijän tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Tuoteryhmäkategorioiden (astiat, huonekalut…) lisäksi tuotteita voi selata myös merkeittäin, suunnittelijoittain, kohderyhmittäin (vastavalmistuneelle, kotikokille…) tai vaikkapa väreittäin. Kahvia, pullaa ja rahaa on tässäkin kulunut, mutta se näkyy myös lopputuloksessa.

Logistiikka ja toimitukset: Verkkokauppa.com ja Terveysteekki

Kun pari viikkoa sitten tilasimme Qurulle Verkkokauppa.comista lisää tietokoneita, tavarat toimitettiin ovelle puolitoista tuntia tilaushetken jälkeen. Tämä on hyvää logistiikkaa. Kyse ei ole pelkästään siitä, että kalliiden ostosten hintaan voi hyvin upottaa isommat toimituskustannukset, sillä sama kuvio on sittemmin toistunut myös hdmi-kaapeleita tilattaessa. Pienempien ostosten puolella toimituksissa on kunnostautunut testatusti myös Terveysteekki, josta saa kosmetiikkatuotteensa kotiin jo seuraavana päivänä, kun tilauksen tekee klo 11:een mennessä.

Toimii mobiililla: VR Mobiilisovellus

Kotimaisen nettikeskustelun yleiseen kaanoniin kuuluu VR:n verkkokauppauudistuksen ehdoton paheksunta, mutta me kuljemme vastavirtaan. VR:n mobiilisovellus toimii oikeasti hyvin – itseasiassa niin hyvin, että tutkimustiimimme junailijoilla on tapana tätä nykyä ostaa liput mobiilisovelluksella silloinkin, kun myös desktop-versio on käytössä. Tärkein syy tähän on se, että mobiilisovelluksesta voi ostaa myös lähiliikenteen lippuja. Lisäksi kanta-asiakasjärjestelmään kirjautuminen on helppoa ja piletti tulee kätevästi samaan sovellukseen. Kaikkien mobiilisovellusten sisäänrakennettu ongelma tosin on se, etteivät ne ratkaise mitään silloin, kun etsitään täysin uusia asiakkaita tai kun tuote on sellainen, että tyypillinen vakioasiakaskin ostaa niitä vain harvoin. Siksi on pidettävä huolta siitä, että myös normisivusto toimii hyvin mobiililla.

Online- ja offline-kokemuksen yhdistäminen: Expert

Verkkokaupan kasvanut liikennemäärä näkyy usein viivan alla myös myymälässä, mutta yhteys pitää pystyä todistamaan. Expert on tehnyt tämän verkkokaupassaan hyvin. Jokaisella tuotesivulla on suoria, helposti mitattavia linkkejä offline-maailmaan (esimerkiksi ”Varaa ja nouda heti” ja ”Esillä näissä myymälöissä”). Myymäläkäynteihin kannustetaan kertomalla, ettei tuotteen nouto myymälästä maksa mitään. Expertillä on myös erillinen mobiilisovellus, jossa asiakas saa luuriinsa uusimmat tarjoukset ja ostotuulella olessaan helposti yhteyden verkkokauppaan tai lähimpään myymälään (navigointiohjeet tai click-to-call-puhelu). Liikkeessä voi niin halutessaan vastaanottaa majakalta Bluetooth-viestejä. Vaikka toteutus vielä paikoin takkuaa, älykkään kokonaisuuden rakennuspalikat alkavat olla kasassa.

Interaktiivisuus ja yhteisöllisyys: Horze

Ihminen on sosiaalinen eläin. On psykologinen tosiasia, että me lajina pyrimme tekemään niitä valintoja, joita huomaamme ympärillämme olevien tekevän. Tästä syystä tuotearvostelut, tähdet ja testimoniaalit lisäävät myyntiä verkkokaupoissa. Horze on lahtelaislähtöinen ratsastustuotteiden verkkokauppa, joka on onnistunut levittäytymään jo moneen Euroopan maahan. Ote kaupassa on mukavan sosiaalinen. Lähes jokaisesta tuotteesta löytyy käyttäjien arvioita, asiakaspalvelun kanssa saa chatata, sähköpostisuorat koukuttavat ja sosiaalinen media on valjastettu (!) yhteydenpitoon hienosti.

Hakukoneoptimointi: PikkuJalat

Kun kauppa on hyvin hakukoneoptimoitu, se löytyy oikeilla hakusanoilla korkealta orgaanisista (ei-maksetuista) hakutuloksista. On ilo huomata, että kirkkonummelainen vain verkossa toimiva lastenkenkäkauppa PikkuJalat on onnistunut kiilaamaan hakusanalla ”lasten kengät” Googlen tulossivulla kärkisijoille ruotsalaisten kenkäjättien väliin. Jos sisältöä hakee kaupan edustamilla brändinimillä, sijoittuu PikkuJalat vieläkin korkeammalle teknisen optimoinnin pienistä puutteista huolimatta (mm. parametrisivuilta puuttuvat title-elementit, jäsentelemätön sisältö, puuttuva sitemap). Onnistuneella sisällön optimoinnilla – käyttämällä oikeita sanoja oikeissa paikoissa – siis myös pienet voivat pärjätä. Kehitettävää löytyy teknisen optimoinnin lisäksi eniten kaupan käytettävyydestä eikä fonttivalintakaan ole trendikkäimmästä päästä, mutta sitkeästi yrittämällä tilauksen saa tehtyä, ja asiakaspalvelukin toimii huhujen mukaan mainosti.

Brändimielikuva: Reinokauppa

Verkkokaupalle, niin kuin mille tahansa yritykselle, on paljon riemua hyvästä brändistä. Hyvä brändi jää mieleen ja saa asiakkaan palaamaan ostoksille. Ja ennen kaikkea hyvä brändi suojaa muiden mokien lisäksi myös keskinkertaiselta verkkokauppakokemukselta. Yksi ystäviemme suosikkiverkkokaupoista oli sympaattiseksi kuvattu Reinokauppa. Tutkimustiimimme yritti parhaansa löytääkseen kaupasta edes jonkin yksityiskohdan, joka on poikkeuksellisen hyvin toteutettu, mutta turhaan. Johtopäätös: Reinokaupan brändi toimii.

USP: Cabforce

Menestyäkseen yritys tarvitseen USP:n eli Unique Selling Pointin, jotakin, mikä erottaa meidät muista. Miksi asiakas ostaisi meiltä eikä kilpailijalta? Perinteisessä myymälässä USP on usein sijainti, mutta se ei toimi netissä, sillä globaalit amazonit ovat vain yhden klikin päässä. Yksi tapa kehittää uniikki USP verkossa on keksiä tuote tai palvelu, jota kukaan muu ei ole vielä ryhtynyt myymään. Tässä asiassa ennakkoon tilattavia taksipalveluja ympäri maailmaa välittävä kotimainen Cabforce näyttää onnistuneen mainiosti. Lisäksi analyytikon mieltä lämmittää se, ettei tavoitteena koskaan ollutkaan olla maakunnan suurin, vaan liiketoiminta on suunniteltu alusta alkaen koko verkon laajuiseksi. Kiinnostuksella jäämme seuraamaan, kuinka hyvin suuret odotukset lopulta lunastetaan.

 

Näin paljon hyvää on siis jo tehty Suomessa. Kun kaikki tämä jonakin päivänä yhdistetään samaan putiikkiin ja kakku kuorrutetaan käyttäjien kiinnostuksen kohteita hyödyntävällä älykkäällä markkinoinnilla, on maailman paras verkkokauppa valmis.

Hyvät Suomen verkkokauppavastaavat. Kehittäkää strategiaa, brändätkää, analysoikaa, tutkikaa markkinoita ja opetelkaa tuntemaan kohderyhmänne ja heidän toiveensa. Ja sitten, kun päätätte ryhtyä maailmanvalloitukseen, tehkää se rohkeasti ja resursseja säästämättä. Kyllä te osaatte.