Olen vuosien varrella kerran jos toisenkin seurannut tässä blogissa mobiilivallankumouksen etenemistä, ja tähän on tultu: lokakuussa 2016 mobiili- ja tablettilaitteet ylittivät Statcounterin tilastoinnissa pöytäkoneiden ja kannettavien osuuden kaikesta verkkoliikenteestä maailmassa. Mitä muuta uusimmat tilastot paljastavat?

Eri laitetyyppien osuus verkkoliikenteestä kuukausittain 2012-2016. Lähde: Statcounter.

Eri laitetyyppien osuus verkkoliikenteestä kuukausittain 2012-2016. Lähde: Statcounter.

 

1. Kehittyvät taloudet kulkevat mobiili edellä

Erot eri laitetyyppien välillä eri maiden välillä ovat hurjat, senhän me jo tiesimme. Mutta nyt muutaman vuoden tilannetta seurattuani olen valmis vetämään sen johtopäätöksen, että mobiili edellä kulkevat maat eivät edes tulevaisuudessa kovin helposti liiku muiden laitteiden suuntaan. Kehittyvien talouksien mobiilivaltaisuus on näet vain vahvistunut – ne eivät ”länsimaistu” internet-käyttäytymisessä, vaan jatkavat päättäväisesti matkaa omaan suuntaansa mobiili edellä. Afrikasta löytyy puolen kymmentä maata, joissa pelkän mobiilin osuus kaikesta verkkoliikenteestä on yli 90 %, ja 80 %:n mobiiliraja ylittyy jo valtaosassa Afrikan mannerta.

Erityisen kiinnostavaa on se, että myös sinkkujen päivän (11.11.) verkkokaupparynnistyksestä parhaillaan toipuvassa Kiinassa mobiilin osuus verkkoliikenteestä on noussut reippaasti yli 50 prosenttiin. Intiassa mobiililiikenteen osuus huitelee jo lähellä 80 prosenttia. Tällä kohtaa länsimaat tulevat vielä reilusti perässä, mutta ero pienenee jatkuvasti.

Kumpi on yleisempi, mobiili vai desktop? Lähde: Statcounter

Kumpi on yleisempi, mobiili vai desktop? Lähde: Statcounter

 

2. Mobiili kasvaa, tabletti ei

Tabletti ei ole kuollut päätelaitetyyppi – kaukana siitä. Edelleen merkittävä osuus maailman verkkoliikenteestä kulkee tabletin kautta. Tabletin osuus on kuitenkin hiljalleen laskemaan päin. Tabletti ei koskaan lyönyt läpi maissa, joissa mobiili on ollut internetin alkuajoista alkaen suurelle yleisölle käytännössä ainoa järkevä tapa surffata, eikä tabletin osuus verkkoliikenteestä ole noussut enää vuosiin lännessäkään. Monien laitteiden puristuksessa tabletti on kuitenkin tuntunut valtaavan meillä Suomessa oman tilansa erityisesti varhaisen aamun ja myöhäisillan media-alustana, matkakumppanina sekä lasten käytössä. Aika näyttää, mihin suuntaan tablettikäyttö etenee tulevina vuosina.

3. Mobiilin vauhti ei hidastu

Mobiiliverkkoliikenteen määrä voi kasvaa kahdella tavalla. Toisaalta mobiilinetin käyttö lisääntyy, kun ihmiset hankkivat vanhojen netittömien puhelintensa tilalle uusia laitteita, joilla pääsee nettiin. Toisaalta kasvu voi olla myös seurausta siitä, että olemassa olevia laitteita käytetään uudella tavalla.

Vielä pari vuotta sitten pohdin, että mobiililiikenteen kasvu saattaa hidastua siinä vaiheessa, kun laitekanta on internet-mielessä aidosti saturoitunut. Suomessa ollaan nyt hyvin lähellä tätä tilannetta: pukin kontista paljastuvat vimpaimet ovat toki parempia kuin edeltäjänsä, mutta yhä harvemmin ne ovat saajansa ensimmäinen mahdollisuus päästä nettiin mobiilisti. Nettiä käytetään kuitenkin mobiililaitteilla koko ajan enemmän, eikä mobiilin kasvuvauhti ole hidastumassa. Tämänhetkinen mobiilinetin käytön lisääntyminen länsimaissa liittyy siis lähinnä muutoksiin mobiiliyhteyksien nopeudessa, verkkopalveluissa ja ihmisten korvien välissä. Mitä paremmin verkkopalvelut toimivat mobiilisti, sitä enemmän ihmiset niitä käyttävät. Ja mitä tottuneempia käyttäjät ovat siihen, että asiat hoituvat yhtä lailla kännykällä kuin pöytäkoneellakin, sitä huonommassa asemassa kehnosti mobiilioptimoidut verkkopalvelut ovat.

Nyt viimeistään kannattaa siis varmistaa, että oma sivusto toimii myös pienellä ruudulla. Vihonviimeinen juna on juuri lähdössä.