qurun_suuri_analytiikkatyokaluvertailuDatalla johtamisen mahdollisuudet houkuttelevat yhä useampia yrityksiä – ja hyvästä syystä. Kun data on kunnossa, voidaan palavereissa keskittyä todellisuuden luonteesta kiistelyn sijaan päätöksentekoon. Tähän tarvitaan tietenkin oikeanlaista dataa, ja verkon puolella sellaista saadaan web-analytiikkatyökalusta. Onnistunut datalla johtaminen alkaa sopivan mittaustyökalun valinnasta.

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia työkaluja. Mikä niistä on kaikkein paras? Oikea vastaus on konsulttimaisen ympäripyöreä: riippuu siitä, millaiset tarpeet yritykselläsi on, paljonko työkaluun on budjetoitu rahaa ja millaisiin asioihin työkalua halutaan käyttää.

Qurun juuri valmistuneessa white paper -raportissa olemme vertailleet kolmea keskeisintä mittaustyökalua (Google Analytics, Google Analytics Premium ja Adobe Analytics) yksityiskohtaisesti toisiinsa. Koska raportti on laaja, tarjoilemme tässä kiireisimmille pikaisen pintaraapaisun samaan aiheeseen, samalla laajentaen otosta kolmella lisätyökalulla (Snoobi, IBM Digital Analytics, ja Comscore Digital Analytix).

Google Analytics

Google Analytics on Suomen käytetyin web-analytiikkatyökalu. Yli 50 000 suomalaista yritystä käyttää Google Analyticsiä verkkosivustonsa mittaamiseen. Ja hyvästä syystä: Google Analytics on ilmainen työkalu, sen käyttöönotto eli tägitys on perusmuodossaan huomattavan helppoa ja analyysipuolella löytyy vääntöä vaativimpiinkin tarpeisiin. Google Analytics myös yhdistyy saumattomasti Googlen muihin työkaluihin, kuten AdWordsiin. Työkalun ilmaisuus kuitenkin tuo mukanaan sen, ettei käyttäjällä lopulta ole paljonkaan oikeuksia: Google ei pysty lupaamaan käyttäjälle mitään palvelutasoa tai suoraa asiakaspalvelua, eikä Google Analytics -mittausta käyttävä yritys myöskään virallisesti omista dataansa. Lisäksi ilmaisversiossa suuriliikenteisten sivustojen monimutkainen analysointi saattaa olla hankalaa siksi, että jos liikennettä on valitulla aikavälillä paljon ja käyttäjä käyttää tulosten tarkasteluun segmenttejä, masiina ottaa automaattisesti kaikesta datasta 500 000 käynnin otoksen. Näiden haasteiden ratkaisemiseksi Google tarjoaa työkalustaan maksullisen version (ks. Google Analytics Premium jäljempänä).

Snoobi

Snoobi on maksullinen web-analytiikkatyökalu. Se on kuitenkin huomattavasti edullisempi kuin neljä seuraavaksi esiteltävää järeämmän pään maksullista myllyä. Vaikka Snoobi häviää Google Analyticsin ilmaisversiolle selvästi analyysimahdollisuuksien laajuudessa ja vääntövoimassa (Snoobilla ei pysty lainkaan käsittelemään kovin suuriliikenteisten sivustojen dataa), siinä on omat hyvät puolensa. Snoobi on vertailussa mukana olevista työkaluista ainoa suomalainen työkalu, ja sen serverit ovat Suomessa. Käyttäjät saavat myös asiakastukea halutessaan suoraan Snoobin omistamalta Fonectalta. Snoobi toimii myös näppäränä liidigenerointityökaluna, sillä yrityskäyttäjien IP-osoitetieto yhdistetään siinä automaattisesti päättäjärekisteriin.

Adobe Analytics

Adobe Analytics kuuluu tässä esityksessä neljän järeimmän mittaustyökalun joukkoon. Sen vuosihinnoittelu karkaa jo pienimpien yritysten ulottumattomiin, mutta sama pätee myös DAxiin, IBM:ään ja GAPiin. Siinä missä Google Analyticsin vahvuus piilee helpossa implementoinnissa ja hyvässä käytettävyydessä, Adobe Analytics on täysin päinvastainen. Käytettävyydeltään työkalu ei ole parhaasta päästä ainakaan pystymetsästä tulleille, ja tägitysprosessi on legendaarisen työläs. Adobe Analyticsin keskeisiä vahvuuksia ovat kuitenkin monipuolinen segmentointi, raakadatan sujuva käsittely sekä räätälöitävyys. Adobe Analytics taipuu käytännössä mihin vain, kunhan vaan tietää mitä tekee ja jaksaa pakertaa.

Comscore Digital Analytix (DAx)

Comscore Digital Analytix -työkalu on käytössä erityisesti verkkomedioilla. Se ei ole sattumaa, sillä DAx keskustelee saumattomasti ComScoren erillisen yleisömittaustyökalun kanssa. DAxin käyttöönotto onnistuu myös samalla tägillä, joka on käytössä ComScoren yleisömittaustyökalussa. Työkalun keskeinen vahvuus muihin verrattuna on edistyneet algoritmit todellisten silmäparien (ei vain eri selainten) mittaamista varten. Myös segmentointi- ja otantaominaisuudet ovat huippuluokkaa. Heikoin lenkki on työkalun epävarma tulevaisuus: Adobe osti hiljattain DAx-työkalun sekä sen asiakkaat muttei henkilöstöä, joten vaikuttaa siltä, että Adoben suunnitelmissa on sulauttaa työkalu osaksi Adobe Analyticsiä.

IBM Digital Analytics (ent. Coremetrics)

IBM:n Digital Analytics -työkalu oli vielä jokin aika sitten huomattavasti Google Analyticsiä hienostuneempi erityisesti verkkokauppojen mittaamisessa. Kun Google pari vuotta sitten julkaisi uuden Enhanced Ecommerce -mittauksen, se otti IBM:n työkalua kiinni verkkokaupan analysoimisessa aimo harppauksen. IBM Digital Analytics on kuitenkin edelleen hyvä siinä, mitä se lupaa, ja mitä edellinen inkarnaatio Coremetrics lupasi jo vuosia sitten: työkalu keskittyy muita tukevammin nimenomaan verkkokaupan mittaamiseen ja asiakkaan ymmärtämiseen elinkaaren eri vaiheissa. Se myös taipuu sellaisenaan sisällön AB-testaukseen ja kohdennukseen. Käyttäjiä ja työkalun todellisia tuntijoita on kuitenkin Suomessa verrattain vähän, vaikka maailmalla työkalu onkin melko yleinen.

Google Analytics Premium (GAP)

Google Analytics Premium on maksullinen versio Google Analytics -työkalusta. Ilmaisen version keskeiset haasteet (otanta, asiakastuki, SLA ja datan omistajuus) saa siis torjuttua siirtymällä maksulliseksi asiakkaaksi. Tärkeimmät vahvuudet suhteessa muihin kolmeen high end -mittaustyökaluun ovat hyvä käytettävyys sekä helppo käyttöönotto: ilmaisversion käyttäjien ei tarvitse tägittää sivustojaan uudestaan siirtyessään GAP-asiakkaiksi, sillä vanhat tägit toimivat sellaisinaan, ja käyttöliittymä näyttää loppukäyttäjälle täysin samalta kuin tutussa ilmaisversiossa. Lisäksi työkalu yhdistyy vielä ilmaisversiotakin paremmin Googlen muihin työkaluihin, ja asiakkaat saavat suomenkielistä tukea suoraan GAP-jälleenmyyjältään (esimerkiksi meiltä Qurulta). Vaikka käyttöliittymä on monipuolinen ja helppokäyttöinen, GAP häviää kuitenkin muille järeille työkaluille käyttöliittymän ja dashboardien räätälöitävyydessä ja raakadatan käsittelyn helppoudessa.

Jos haluatte tietää asiasta vielä tarkemmin, klikkaa tästä. Siinä kolme keskeisintä työkaluvaihtoehtoa Google Analytics, Google Analytics Premium ja Adobe Analytics on purettu täysin atomeiksi. Eikä maksa mitään.