Mobiililiikenteen määrä ja osuus kaikesta verkkoliikenteestä kasvaa jatkuvasti, edelleen, joka kuukausi. Globaali trendi on selvä, eikä Suomi ole tässä suhteessa tilastoissa minkäänlainen poikkeus.

Suomalaisella mobiililiikenteellä on kuitenkin yksi erityispiirre, joka tekee siitä uniikkia. Kun muualla maailmassa surffataan enimmäkseen wifi-yhteyksillä, meillä tie mobiilinettiin kulkee useimmiten mobiililiittymän kautta. Kiitos kuuluu kotimaisille operaattoreille, jotka ovat ottaneet tavakseen tarjota mobiilidataa kiinteään pakettihintaan. Tämän seurauksena suomalaiset surffaavat mobiiliverkossa huoletta – vuonna 2016 keskimäärin huikeat 7 gigaa kuussa hopea- ja pronssimitalistien jäädessä alle neljään gigaan – ja yhden megatavun keskihinta on maailman alhaisin. Lähes joka toisessa suomalaisessa mobiililiittymässä oli rajoittamaton datapaketti jo joulukuussa 2015, tällä hetkellä osuus lienee vieläkin korkeampi.

Suomi 7 – Ruotsi 3. Mobiiliverkon kautta kulkevan datan määrä per liittymä 2010 – 2016. Lähde: Tefficient.

Suomi 7 – Ruotsi 3. Mobiiliverkon kautta kulkevan datan määrä per liittymä 2010 – 2016. Lähde: Tefficient.

 

Se, mitä kautta liikenne kulkee, ei ole täysin samantekevää sisältöjen targetoinnin ja analytiikan kannalta. Analytiikassa käyttäjän sijainti määritellään yhteydentarjoajan IP-osoitteen perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuopiolaisen ravintolan wifi-yhteyden yli surffatessaan käyttäjä näkyy analytiikassa yleensä oikein Kuopiosta käsin nettiä käyttäneenä. Jos kävijä kuitenkin surffaa wifin sijasta mobiiliverkossa, sijannin määrittely ei ole yhtä yksinkertaista. Lopulliseen arvioon sijannista vaikuttavat paitsi tukiasemien sijanti, myös operaattorin IP-osoite. Ja melko usein tämä IP-osoite osoittaa Helsinkiin käyttäjän sijainnista riippumatta.

Google Analyticsiä tarkastelemalla epäilys vahvistuu. Jos sivuston desktop-liikenteestä kolmannes tulee Helsingistä, mobiililiikenteen Helsinki-osuus saattaa olla helposti yli 60 %. Vanha viisaus pätee siis jälleen: jos tulos näyttää uskomattomalta, sitä ei yleensä kannata helposti uskoa.