Jokunen aika sitten blogasin suomeksi ja englanniksi Twitterin jämähdystilasta. Tuolloin pohdiskelin, mitä Twitterin olisi tehtävä vauhdittaakseen kasvua, pitääkseen käyttäjät kiinnostuneina ja houkutellakseen mainostajat avaamaan kukkaronnyörinsä. Eipä kulunut aikaakaan, kun Twitter otti neuvoistani vaarin ja alkoi esitellä uudistuksiaan!

Ja niitä riittää: integroidut Periscope-lähetykset, Connect tab, väärinkäytön ja häirinnän raportoimisen helpottuminen, Windows 10 -applikaatio sekä useita parannuksia käytettävyyteen ja muiden some-alustojen yhdistettävyyteen.

Perustavanlaatuisetkin asiat muuttuvat. Twitter on alkanut laskea 140 merkkiä eri tavalla, ja tämä vaikuttaa myös siihen, miten @-merkinnät ja -maininnat jatkossa esitetään. Yksityiskohtaisempaa tietoa saa Twitterin blogista.

  • Vastaukset: Kun vastaat johonkin twiittiin, @-tunnuksia ei jatkossa enää lasketa 140-merkkiin. Uudistus helpottaa ja suoraviivaistaa keskusteluita Twitterissä, eikä enää tarvitse pihdata merkeistä, jotta saa twiitin tavoittamaan kaikki keskustelijat.
  • Mediasisällön jakaminen: Kun liität twiittiin mediasisältöä, kuten valokuvia, gifejä, videoita, kyselyitä tai lainattuja twiittejä, ne eivät vie merkkejä. Sanoille jää enemmän tilaa!
  • Itsensä uudelleentwiittaus ja lainaaminen: Twitter ottaa käyttöön retweet-navikan, jolloin voit uudelleentwiitata tai lainata omia twiittejäsi. Tästä on iloa silloin, kun haluat kommentoida omia aikaisempia twiittejäsi tai sinusta tuntuu, että hyvät läpät ovat menneet seuraajiltasi ohi.
  • Hyvästi, .@: Loogikka ja säännöt yksinkertaistuvat sen suhteen, miten ja missä käyttäjänimellä alkavat twiitit näkyvät. Kaikki käyttäjänimellä alkavat twiitit tavoittavat kaikki tilin seuraajat. (Jatkossa ei siis tarvitse enää käyttää julkinen vastaus eli “.@”-merkintää, jota ihmiset nykyisin käyttävät halutessaan twiittiensä leviävän mahdollisimman laajalle yleisölle.) Jos vastaat johonkin twiittiin ja haluat sen näkyvän kaikille seuraajillesi, voit uudelleentwiitata sen.

Uudistukset vaikuttavat myös tuotteiden ja palveluiden tarjoajiin, jotka tuovat tällä hetkellä itseään tykö Twitterissä.

Kun “@”-maininnan näkyvyyssääntö muuttuu, myös somen kielteinen viidakkorumpu saa lisää kumeutta. Twitterissä törmää entistäkin todennäköisemmin negatiivisiin palautteisiin, joita muut käyttäjät ovat antaneet niin tuotteille kuin palveluillekin. Tämä voi toimia toki toiseenkin suuntaan, mutta oma kokemukseni on, että brändi, tuotteet ja palvelut saavat keskimäärin enemmän kielteistä kuin ylistävää palautetta. Kukaan ei twiittaa British Airwaysille, että “Kiitos, kun veitte laukkuni oikeaan matkakohteeseen!” – Tai no, ehkä joku erittäin sarkastinen britti saattaisikin.

Markkinointimielessä muutokset ovat hitusen positiivisempia. Kun linkit ja mediasisältö eivät syö merkkimäärää, tietää se lisää tilaa ja myös lisää mahdollisuuksia heittäytyä luovaksi copyn kanssa, kun yritetään osallistaa ja innostaa käyttäjiä.

Uudistuksia puskee tiheää tahtia Twitterin päämajasta. Nähtäväksi jää, riittävätkö ne kääntämään Twitterin hidastuneen kasvun uudelle uralle ja houkuttelemaan sekä uudet että vanhat käyttäjät ja mainostajat takaisin alustalle.

Käännös englannista: Veera Järvenpää

An unabridged version in English can be found here.