Päätimme Qurulla pari vuotta sitten laittaa hyvän kiertämään ja jakaa julkisesti kaiken, minkä työssämme opimme. Tuloksena syntyi kaksi suosittua palstaa: Suomenkielisessä Blogissa jaamme laajempia verkkoliiketoimintaan, analytiikkaan, hakukoneoptimointiin ja digimarkkinointiin liittyviä artikkeleita, ja englanninkielinen Quru Tips -osio sisältää täsmävihjeitä esimerkiksi uusiin työkaluihin tai tuttujen työkalujen uusiin ominaisuuksiin liittyen.

Vuoden viimeistä blogimerkintää varten päätin tutkia, mitkä Quru Tips -palstan vihjeistä olivat tänä vuonna kaikkein suosituimmat. Mittarina käytin sivulatausten sijaan sitä, kuinka monta kertaa kukin vihje on ollut käynnin aloitussivuna orgaanisen haun kautta tulleissa käynneissä. Siis niillä vierailuilla, joiden tekijät eivät välttämättä ole aiemmin kuulletkaan Qurusta, mutta jotka etsivät täsmällistä apua haasteeseensa.

Quru_Merry_XmasVuoden 2015 suosituimpien vihjeiden myötä toivotamme rauhallista joulua upeaa uutta vuotta kaikille. Qurun Blogi ja Tips-osasto jäävät nyt joululomalle, mutta tammikuun alussa jatketaan taas täydellä höyryllä. Parhaiten pysyt digitaalisen markkinoinnin kiemuroissa mukana seuraamalla jatkossakin Qurua sosiaalisessa mediassa sekä tietenkin tilaamalla Qurun viikottaisen uutiskirjeen.

 

Sijalla 10: Sequence-segmentointi Google Analyticsissä

Google Analytics -työkalun segmentointitoiminnolla voit luoda käyttäjistä kohderyhmiä ja tarkastella kaikkia tuloksia niiden valossa. Mitä tekivät mobiilikäyttäjät, tietyn kampanjan kautta tulleet tai vaikkapa iOS-laitetta käyttävät vaasalaiset? Pari vuotta sitten julkaistu Sequence-segmentointi toi kohderyhmien luomiseen kaivatun lisäulottuvuuden. Nyt segmenttejä voi luoda myös sen perusteella, missä järjestyksessä kävijät tekivät asioita. Voimme tarkastella esimerkiksi niitä kävijöitä erikseen, jotka ensin tulivat tietyn kampanjan kautta, sen jälkeen uudelleen orgaanisen haun kautta ja kävivät ostoputkessa, mutta eivät kuitenkaan ostaneet mitään.

Sijalla 9: Seuraa mainosklikkejä Google Valuetrackilla

Google Analyticsin omat kampanjaparametrit ovat kätevä tapa viedä tietoa liikenteen lähteistä analytiikkaan, mutta joskus tarvitaan mainoksista tai niiden klikkaajista tarkempaa tietoa. ValueTrack on Googlen kehittämä tapa lisätä tietoja mainosklikeistä dynaamisina parametreinä suoraan klikattavaan urliin. ValueTrack on Googlen työkalu, mutta se toimii myös muiden analytiikkatyökalujen kanssa, eli sitä voi hyödyntää vaikkapa lähetettäessä AdWords-mainosten tietoja Adobe Analyticsiin.

Sijalla 8: Tehosta Facebook-mainoksiasi käyttämällä karusellia

Loppuvuodesta 2014 julkaistu Facebook-mainosten karusellitoiminto herätti viime keväänä paljon mielenkiintoa – ja kiinnostus on jatkunut tähän saakka. Karusellimainosten on todettu parantavan yhden ostoksen keskimääräistä kustannusta eli CPA (Cost Per Acquisition) -lukua 30-50 %, ja yhden klikin keskimääräinen hinta eli CPC:kin putosi 20-30 % yhden kuvan mainoksiin verrattuna. Qurun vihjeessä kerrotaan, mistä on kyse, ja miten karusellimainokset voi ottaa käyttöön.

Sijalla 7: Kävijän ikä, sukupuoli ja kiinnostuksen kohteet mukaan Google Analyticsiin

Kolmisen vuotta sitten julkaistu Universal Analytics -päivitys toi mukanaan paljon uutta kivaa. Yksi uudistuksista on Advertiser Features -toiminto, jonka avulla Google Analyticsin käyttäjä voi seurata kävijöidensä sukupuoli- ja ikätietoja sekä kiinnostuksen kohteita. Esitetty data perustuu Googlen omistaman DoubleClickin tägiin, jonka avulla seurataan anonyymisti, missä muissa palveluissa kävijä on käynyt, ja tämän (sekä muutaman muun muuttujan) perusteella päätellään kävijän keskeiset demografiat. Tipissä kerrotaan, miten Advertiser Features -seurannan saa päälle Google Analyticsissä.

Sijalla 6: Adobe Report Builderin automaattiraportointi

Puhumme paljon Google Analyticsistä, mutta se ei ole suinkaan ainoa käyttämämme web-analytiikkatyökalu. Esimerkiksi Adobe Analytics – entinen SiteCatalyst – on myös laajalti käytössä. Tämä vihje julkaistiin jo syksyllä 2014, mutta se kiinnostaa yleisöä edelleen. Tekstissä kerrotaan, miten ja miksi Adobe Analytics -käyttäjien kannattaa automatisoida raporttejaan nimenomaan Adobe Report Builderin kautta.

Sijalla 5: R-kieli datan analysoinnissa

Myös tämä R-koodiin liittyvä vihje julkaistiin jo vuonna 2014. Se on vuoden 2015 aikana kuitenkin muuttunut aiempaa ajankohtaisemmaksi, kun suurten datamassojen käsittely ja muokkaus on arkipäiväistynyt. Numerofriikit voivat siis ottaa datan ulos analytiikkatyökalusta ja analysoida sitä R-koodin avulla vaikkapa tilastollisesti (tilastotieteen kiemuroitahan ei yleensä ole web-analytiikkatyökaluihin sotkettu). Kaikki tämä ilman, että käyttäjän tarvitsee mennä lähellekään Exceliä tai SPSS:ää.

Sijalla 4: Lisää vääntöä Screaming Frogiin

Screaming Frog on työkalu, jota Qurun SEO-velhot käyttävät hakukoneoptimointiin liittyvien tarkistusten ja tutkimusten tekemiseen. Mitä suuremmasta sivustosta on kyse, sitä pidempään Screaming Frogilla kestää niiden läpikäyminen rikkonaisten linkkien ja muiden hakukonenäkyvyyttä heikentävien virheiden paljastamiseksi – paitsi jos työkaluun lisätään vääntöä muuttamalla oletusarvoinen 512 megatavun RAM-varaus 1024 megatavuun. Kasvaneen muistin myötä työkalun toiminta nopeutuu. Tipissä kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten tämä asetusmuutos tehdään.

Sijalla 3: Online- ja offline -mittareiden määrittely

KPI-mittareiden eli tärkeiden indikaattoreiden määrittely on keskeistä datalla johtamisen onnistumisessa. Liian usein kuitenkin mittareita määriteltäessä unohdetaan kokonaan offline-puoli. Tässä tipissä muistutetaan kaikkia myös offline-kaupan mukaan ottamisesta mittareiden suunnittelussa.

Sijalla 2: Parannettu sisäisten linkkien seuranta Google Analyticsissä

Google Analytics seuraa tarkasti sitä, miten kävijät navigoivat palvelussasi, eli mille sivulle he vaikkapa jatkoivat sivulta A. Jos sivulta A sivulle B johtaa useampi kuin yksi linkki, Google Analytics ei kuitenkaan tähän saakka ole pystynyt helposti (ilman event-mittausta) kertomaan sitä, mitä näistä linkeistä kävijät klikkasivat. Parannettu linkkiseuranta eli Enhanced Link Attribution ratkaiseen tämän ongelman. Kannattaa tutustua.

Sijalla 1: Maanantaista alkavat viikot Google Analyticsiin

Qurun Tips-osion ylivoimaisesti suosituin vihje liittyy Google Analyticsin amerikkalaisuuteen. Kun työkalusta otetaan ulos pidemmän aikavälin dataa viikkotasolle jaoteltuna, työkalu ymmärtää viikon alkavan sunnuntaista ja päättyvän lauantaihin. Ja sehän ei meitä eurooppalaisia yleensä miellytä. Vaikka työkalun asetuksista ei tätä saa suoraan vaihdettua, ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu: Jos haluat ottaa ulos viikkotrendin siten, että viikot alkavat maanantaista ja päättyvät sunnuntaihin, voit luoda sitä varten oman Custom-raportin käyttämällä dimensiona muuttujaa ”ISO Week of the Year” normaalin ”Week” -muuttujan sijasta. Tämän jälkeen näet riveillä juuri sen datan, minkä halusitkin.