Moni Google Analyticsia työnsä ohessa käyttävä markkinoija, myyjä tai muu verkkosivuston toiminnasta vastaava on varmasti jossain vaiheessa päätynyt kuuntelemaan, kuinka teknisesti valveutunut konsultti selittää silmät kiiluen ja kädet vispaten, että “saitille tarvitaan sitten se datalayer, niin saadaan tägit triggeröityä ja parametrit kohdilleen”. Niin, siis mitä?!?
Otetaan pikakelaus taaksepäin ja kerrataan, mitä tämä konsulttijargonilla kyllästetty, intopinkeänä esitetty toteamus tarkoittaa. Saitilla yleensä tarkoitetaan mittauksen kohteena olevaa verkkosivustoa. Tägeillä tarkoitetaan pieniä JavaScript-koodin pätkiä, joilla lähetetään verkkosivustolta sen käyttöä koskevaa tietoa analytiikan- ja mainonnan järjestelmiin – useimmiten jotakin tägienhallintajärjestelmää käyttäen. Entä sitten se datalayer?
Datalayer on ennalta määritettyyn muotoon kirjoitettu pätkä Javascript-koodia, joka sisältää listan mittauksessa tarvittavia muuttujia ja niille annettuja arvoja.
Datalayer kootaan siis osaksi verkkosivujen lähdekoodia siinä missä esimerkiksi tekstit, kuvat ja tyylimäärityksetkin. Verkkosivuston kävijäliikenteen mittaukselle datalayer tarjoaa jäsennellyn tavan välittää selaimesta, verkkosivun käyttäjästä ja käyttäjän toimista tietoa mittauskoodien, tägien, käyttöön.
Datalayer on kuin reseptin ainesosalista
Miltä tämä maaginen datalayer sitten näyttää? Muodoltaan datalayer on kuin ruokareseptin ainesosalista. Ilman tätä raaka-ainelistaa kaikki valmistusaineet ja niiden määrät joutuisi aina etsimään reseptin työohjeiden joukosta. Kuvittele saavasi eteesi moniosaisen voileipäkakun resepti, johon tarvitaan 30 eri ainesosaa ja työohjeetkin ovat kahden sivun mittaiset. Eikö olekin helpompaa, kun kaikki valmistusaineet ja niiden määrät on reseptissä listattu heti alussa?
Analytiikan mittauksen osalta datalayer toimii samalla tavalla. Ensin mainitaan muuttujan nimi (“kerma”) ja sitten muuttujalle annettu arvo (“2 dl vaahdotettuna”). Verkkosivusta muuttujan nimi voisi olla esim. “käyttäjäryhmä” ja muuttujan arvo “avainasiakas”. Datalayerissa muuttujia ja niiden arvoja kerätään listaan niin monta kuin mittauksessa tarvitaan. Googlen suositteleman datalayer-mallin mukainen lista voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
<script>
dataLayer = [{
‘kerma’: ‘2dl vaahdotettuna’,
‘leipä’: ’15 viipaletta’,
‘mausteet’: ‘mustapippuri’
}];
</script>
Qurussa me suosittelemme käyttämään datalayeria aina, kun käytössä on jokin tägienhallintajärjestelmä, kuten Google Tag Manager, Ensighten tai Tealium. Datalayerin tärkein etu on siinä, että sitä käyttämällä kaikki mittauksessa tarvittava lisätieto on saatavilla yhdenmukaisessa muodossa, eikä näitä lisätietoja tarvitse etsiä verkkosivulta muun koodin joukosta. Vaikka datalayerin rakentaminen alussa vaatiikin hieman lisätyötä verkkosivuston kehittäjiltä, sen käyttö säästää huomattavasti mittauksen asentamiseen vaadittavaa aikaa. Samalla saadaan minimoitua riski mittauksen hajoamiseen, kun verkkosivujen lähdekoodiin joskus tehdään muita muutoksia.