Milloin viimeksi teit kevätsiivouksen sivustollesi?
Tiedättehän sen hetken, kun kevätaurinko paljastaa kodin nurkkiin piiloutuneet pölypallerot, ikkunat, joiden läpi unohtaa maailman olevan väreissä ja koti näyttää täyttyneen ylimääräisestä ryönästä, jolle ei oikein tunnu löytyvän paikkaa?
Koti ei ole ainoa paikka, jolle saattaa käydä aika ajoin näin, vaan sama pätee verkkosivustoihin: sivustolle kertyy sisältöä, joiden tarpeellisuudesta ei ole aivan varma tai sen sisältö on auttamatta vanhentunutta, latautumisajat tuntuvat laahaavan perässä, sivustovierailijat poistuvat sivustolta ensivilkaisun jälkeen, kauppa ei oikein käy ja hupsista heijaa – sivut piileskelevät hakutulosten hautausmaalla, jossain kolmannen hakutulossivun tietämillä.
Kuulin, että näin keväisin on tapana tehdä listoja siitä, miksi kevätsiivous on hyvä tehdä, joten päätin ratsastaa trendien aallonharjalla ja tehdä listan asioista, miksi sivuston kevätsiivous on usein paikallaan.
- Sivustosi nousee hakutulossivulla orgaanisesti
Ilmainen, siitä suomalaiset tykkäävät. Ja mikäpä parempaa, jos sivustosi löytyy hakutuloksista kilpailijoiden edeltä ihan ilman rahallista lisäpanostusta!
Tämä ei tosin tapahdu itsekseen, joten sivustolle onkin hyvä tehdä aika ajoin SEO-auditointi, jossa tarkistetaan, onko sivusto teknisesti ajanmukainen, latautuuko se tarpeeksi nopeasti, onko sivustolle kertynyt toimimattomia linkkejä – tai onko sivuston sisältö sellaista, että hakukonebotit ymmärtävät sen olevan juuri sitä, mitä ihmiset tarkoittivat tekemissään hauissa? Orgaaniseen hakunäkyvyyteen vaikuttavat monet tekijät ja ne ovat jatkuvassa muutoksessa. Näin ollen sivustokin on hyvä käydä läpi säännöllisesti, jotta pysytään kartalla sivuston tilanteesta ja varmistetaan, että se löytyy juuri sieltä mistä sen pitääkin, eli ensimmäiseltä hakutulossivulta.
- Löydä oikeat ihmiset ja pidä heidät sivuillasi
Sehän ei luonnollisesti riitä, että sivut löytyvät hakutulossivulta. Myös sisällön tulee olla sellaista, että se vastaa sivustokävijöiden tekemiä hakuja, tieto löytyy nopeasti, eikä se edellytä poukkoilua linkistä ja sivulta toiseen.
Tässä alati kiireisessä maailmassa ihmisten kärsivällisyys on ADHD-marakatin luokkaa, ja sivustovierailija ei jaksa odotella sivun latautumista, saati käyttää aikaansa tiedon hakemiseen. Tämä luonnollisesti asettaa paineita myös sivustojen sisällön kehitykselle ja ylläpidolle. Sivun tulee käytännössä latautua välittömästi, sen olennaisen sisällön tulee löytyä ensimmäisellä vilkaisulla ja sen tulee lisäksi olla kiinnostavasti laadittua.
Jos tässä vaiheessa alkoi epätoivo kutkuttaa sisuskaluja, niin ei hätää! Sivustovierailutrendejä ja kävijöiden sivustokäyttäytymistä seuraamalla voidaan ennakoida muutoksia ennen kuin tulee se kuuluisa hätä käteen.
Pysyykö sivustovierailumäärä vakiona? Tekevätkö sivustovierailijat sivuillasi sitä, mitä haluat heidän siellä tekevän? Mikäli sivustovierailijoiden määrä raahustaa pohjalukemissa, sivustoille päätyneet poistuvat sieltä nopeammin kuin ehdit sanoa “ärrän kierrän ympäri orren ässän pistän taskuun”, tai he viettävät aikaa sivuilla ostotoimeen kuitenkaan päätymättä, on hyvä hetki tarkistaa muutama asia. Tavoitetaanko sisällöllä oikeat henkilöt? Onko sivuston käytettävyys kunnossa? Vastaavatko sivuston avainsanat niitä hakuja, joita ihmiset tekevät hauissaan?
Koska ihmisten käyttäytyminen muuttuu jatkuvasti, tulee myös sivuston muuttua tämän mukaan. Sivustoa tuleekin seurata säännöllisesti ja tehdä sille säännöllisiä avainsanatutkimuksia ja käytettävyystestauksia. Näiden toimenpiteiden avulla saadaan selville mitä ihmiset oikeasti sivustolla tekevät ja millaista sisältöä he hakevat.
- Lisää tehoja maksettuun mainontaan
Hyvä orgaaninen näkyvyys ja sivuston sisältö ovat olennaisia tekijöitä sivuston näkyvyyden kannalta, mutta aina nämä eivät yksin riitä. Usein tarvitaan lisäapua maksetusta mainonnasta.
Mainonta (raha) ei yksinään kuitenkaan ole oikotie onneen, vaan sen onnistumisen kannalta on tärkeää, että sivuston hakukonenäkyvyys on kunnossa ja sivustolla käy ihmisiä, jotka viettävät siellä aikaansa. Hakukoneet nimittäin arvioivat mainosten tehoa sen perusteella, miten todennäköistä on, että ihmiset tulevat klikkaamaan mainosta tekemänsä haun jälkeen ja päätyvät sivulle tarkastelemaan sen sisältöä.
Mainoksen sisällön ja käytettyjen avainsanojen tulee vastata sitä, mitä ihmiset hakevat verkossa ja vastaavasti sivuston sisällön tulee vastata näitä hakuja. Mikäli sivuston sisältö ei vastaa hakuja tai hakukoneet tulkitsevat sivuston olevan hidas tai muuten epämiellyttävä, nousee mainonnan hinta jäätävän kalliiksi ja on usein tehotonta. Ja miksi heittää mainospennosiaan hukkaan, kun mainonnasta voi saada tehopaketin sivuston teknisen hakukoneoptimoinnin sekä sisällön ja käytettävyyden optimoinnin kautta!
- Lisää myyntiä! Lisää asiakkaita! Joulubonukset!
No vihdoin päästiin asian ytimeen! Ostoputken kuntoon laittamisestahan tässä on lopulta kyse. Potentiaaliset asiakkaat tavoittamalla, ohjaamalla heidät verkkosivustolle ja pitämällä siellä, palaamaan sivuille ja lopulta lempeästi saattamalla kohti lopullista ostopäätöstä, saadaan myyntiin positiivinen noususuhdanne ja tilille joulubonukset, jotta päästäisiin tänä vuonna sinne Balin lomalle.
Kevät on hyvä hetki tehdä sivuston siivouspäätös ja käydä läpi ne kohteet, jotka kaipaavat korjaamista. Usein tilanne on se, että keväisin on paljon muutakin tekemistä ja sivuston remontointi ei ole samaan aikaan mahdollista. Mutta monilla kesäkuukaudet ovat sitä hiljaista aikaa, jolloin asiakkaat ovat kesälaitumilla ja sivusto elää hiljaiseloa, joten kesä onkin mitä mainioin ajankohta toteuttaa kevätsiivouksessa havaitut korjaus- ja parannuskohteet!