Jo muutamassa vuodessa Data Studio on lyönyt itsensä läpi raportointiohjelmaksi, jolla ei tarvitse tehdä kompromisseja. Tässä kirjoituksessa kerron mikä Google Data Studio on, ja mitä hyötyjä siitä on yrityksille vuonna 2020.
Mikä on Google Data Studio
Data Studio on Google Marketing Platformiin kuuluva ilmainen työkalu hallintapaneelien tekemiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Data Studio ottaa vastaan dataa useista eri lähteistä, jonka jälkeen sinulla on käytössäsi suuri määrä tapoja joilla voit esittää ja visualisoida datan.
Kerroimme jo vuonna 2016 Qurun blogissa, kuinka Data Studion ilmainen versio oli vasta saapumassa Suomeen. Nyt muutaman vuoden päästä siitä on tullut analyytikoille jokapäiväinen työkalu Google Analyticsin rinnalla. Data Studio on nimittäin älyttömän hyödyllinen kaikille, joiden pitää työskennellä suurten datamäärien parissa.
Data Studiosta on kuitenkin vielä enemmän hyötyä raportoinnin käyttäjille, eli yrityksille. Kun Data Studio-hallintapaneelia on päässyt tarpeeksi käyttämään, niin paluuta monisivuisiin PowerPoint-esityksiin ei ole ikinä kaivattu.
Hallintapaneelit ovatkin erittäin suosittuja KPI-mittareiden ja verkkomittaamisen jatkuvaan esittämiseen, sekä tehtyjen markkinointikampanjoiden kertaluontoisiin tutkimisiin.
Google Analytics vai Google Data Studio – Mikä niiden ero on?
Ensimmäisenä haluan selventää, että Google Analytics ja Google Data Studio ovat kaksi aivan eri työkalua. Tämä aiheuttaa välillä hämmennystä, sillä verkkosivustojen datan tutkijoille Google Analytics voi olla ensisijainen paikka katsoa dataa.
On totta, että verkkosivuston dataa voi raportoida sekä Google Analyticsiin, että Data Studioon. Tähän yhtäläisyydet kuitenkin rajoittuvat:
Google Data Studio |
Google Analytics |
Dataa voidaan esittää kymmenistä eri lähteistä (kuten Google Analytics, Google Ads, YouTube, Google Sheets, SQL-tietokannat ym.) |
Dataa voidaan esittää Google Analyticsista, sekä joistakin lisäosista (kuten Google Search Console) |
Ei kerää itse uutta dataa |
Kerää dataa verkkosivuston seurantakoodilla tai mittausprotokollalla |
Käyttö perustuu itse tehtyihin hallintapaneeleihin |
Käyttö perustuu valmiisiin raportteihin |
Edistyneet työkalut raportointiin (interaktiivisuus, filtterit, data blending ym.) |
Paljon rajoituksia omien raporttien tekemisessä |
Ilmainen käyttää, mutta saatavilla kolmannen osapuolen connectoreja |
Ilmainen käyttää, mutta saatavilla myös maksullinen versio Google Analytics 360 |
Mitä hyötyä Data Studiosta on yritykselle
Yleissääntönä vuonna 2020 on, että markkinoinnin dataa raportoidessa kannattaa kääntyä Data Studion puoleen. Myös silloin, kun olet jo keräämässä Google Analyticsilla tietoa.
1.Data on aina saatavilla
Yritykset haluavat olla yhä enemmän datalähtöisiä, mutta samalla data ei ole kaikkien käytettävissä. Hieno ajatus jää aivan lähtökuoppiinsa.
Näillä tavoilla Data Studio poistaa yleisimpiä esteitä datan käytössä:
- Katselu- ja käyttöoikeuksia voi jakaa helposti sähköpostiosoitteilla, minkä jälkeen hallintapaneeli on käytettävissä
- Data Studio toimii verkkopohjaisena osoitteessa google.com, joten sitä varten ei tarvitse asentaa mitään tietokoneelle
- Ajanjaksoa ja filttereitä vaihtamalla datasta voi poimia juuri itselleen olennaisen osan. Näin esimerkiksi somemarkkinoija voi tarkastella vain somesta tulevaa verkkoliikennettä viikon mittaisen kampanjan ajalta.
- Raportteja ei tarvitse odotella tiimin PowerPoint-velholta, koska tieto päivittyy automaattisesti
- Dataa voi tutkia vapaasti ilman pelkoa tietojen menettämisestä. Hallintapaneelin kautta nimittäin ei voi muokata alkuperäistä dataa.
2. Dataa useista markkinointikanavista yhdessä paikassa
Markkinointi on yhä enemmän monikanavaista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että raportointi on yhä enemmän hajautunut eri työkaluihin, jolloin yleiskuva tavoitteisiin pääsemisestä voi hämärtyä.
Data Studiolla voi kerätä dataa monista tärkeistä markkinoinnin kanavista. Varsinkin Googlen omistamat kanavat saa erittäin nopeasti saada mukaan hallintapaneeliin. Näillä pääsee usein alkuun:
- Google Analytics
- Google Ads
- YouTube
- Laskentataulukot
- Tietokannat
Lisäksi Data Studioon voi tuoda tietoa käyttämällä kolmannen osapuolen datalähteitä, eli connectoreja. Nämä ovat kuin ”lisäosia”, jotka kolmannen osapuolen yritys on tehnyt Data Studion valmiuksien parantamiseen. Suomalainen Supermetrics on tähän liittyen yksi tunnetuimpia kehittäjiä, ja heiltä saa esimerkiksi nämä datalähteet:
- Adform
- Hubspot
- SEMrush
Nämä eivät kuitenkaan ole mikään pakollinen hankinta. Parhaassa tapauksessa analytiikkayritykselläsi on jo sopimus näiden käyttöön. Ilman connectoreja Data Studio on kuitenkin yhä ilmainen käyttää.
3. Dataa on heppo tutkia
Kun kyse on hallintapaneelien tekemiseen tarkoitetuista sovelluksista, sana ”helppokäyttöinen” ei tule ensimmäisenä mieleen. Data Studion tapauksessa tämä on kuitenkin ratkaiseva syy, miksi käytän sitä työssäni lähes joka päivä.
Kun mietitään vaikkapa kampanjadatan hakemista, kahden eri valinnan ero on melkoinen: Vaihtoehtona on yksi paneeli kaikelle datalle, tai sitten Facebookin, Google Adsin, Excelin ja muiden ohjelmien läpi käyminen raportti raportilta. Kumman itse valitsisit?
Kun hallintapaneeli on tehty hyvin, käyttäjän ei tarvitse tiedon etsimiseen tehdä ihmetekoja tai navigoida eri raporttien välillä. Mikä parasta, datan katselemiseen ei tarvitse opetella useita eri työkaluja. Kukaan ei kaipaa enempää työkaluja selaimen pikavalintaan tai työpöydälle!
Data Studion käyttö on varsin vaivatonta myös paneelin tekijälle (ja tämän pitäisi viimeistään herättää kiinnostus, jos raportointi on omalla kontollasi).
Simppelit visualisoinnit saa aikaiseksi raahaamalla ja pudottamalla tietoja. Edistyneissä asioissa käyttöliittymään tulee harvoin rajoitteita, joista ei pääsisi ohi. Kun virheitä tulee, niin niistä saa välittömästi palautteen, jolloin korjaaminen on nopeaa.
Kun dataa on helppo tutkia, se voi säästää paljonkin aikaa ja rahaa.
Data Studio käyttöön yritykselle?
Data Studion käytön voi aloittaa työkalun etusivulta, kunhan käytössäsi on Google-tili. Englanninkielisillä ohjesivuilla taas opastetaan perusteita sen käyttöön.
Jos haluat yrityksen tarpeisiin suunnitellun Data Studio-hallintapaneelin, niin me Qurulla voimme myös datavisualisoinnin pitkällä kokemuksella auttaa sinua.